Dania jednogarnkowe

10 (kulinarnych) sposobów na stres!

Znasz osobę, która nigdy nie narzeka na stres? A może jesteś jednym z takich szczęśliwców? Jeśli tak, to gratulacje: jesteś jednym z naprawdę niewielu! Tym, którzy zmagają się ze stresem, polecamy 10 sprawdzonych, kulinarnych sposobów na stres.

Czekolada to jeden ze sposobów na stres, z którym nie można przesadzać / fot. 123rf.com


Poszczególne składniki odżywcze dostarczane w diecie mogą wpływać na psychikę zarówno korzystnie, jak i negatywnie. Za pomocą kilku kęsów wybranych potraw możesz świadomie ingerować w działanie twojego organizmu: obniżyć poziom hormonów stresu, a zwiększyć ilość hormonów szczęścia, obniżyć ciśnienie krwi czy rozluźnić spięte mięśnie.


Trochę tłuszczyku jeszcze nikomu nie zaszkodziło...


Szczególnie, jeśli to tłuszcz Omega-3. Kwasy tłuszczowe tego rodzaju, które można znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach, mają udowodnione działanie antystresowe i wspomagające uczenie się, a także obniżające poziom cholesterolu, zmniejszające ryzyko miażdżycy i zawału serca. Po długim, stresującym dniu w pracy warto skusić się na tuńczyka albo łososia - to tłuste ryby, zawierające dużo tłuszczów Omega-3, a do tego będące stosunkowo w niewielkim stopniu zanieczyszczone metalami ciężkimi. Do tego polecamy dużo zieleniny...


Liściaste zdrowie (także psychiczne)


Warzywa liściaste to prawdziwe skarbnice kwasu foliowego, korzystnie wpływającego na układ nerwowy, witaminy C, A i witamin z grupy B. Te wszystkie składniki pozwalają ustabilizować nastrój.


Więcej o liściastych warzywach i ich właściwościach. Kliknij!
warzywa liściaste

 

Bierz przykład z Popeye'a!


Pamiętasz tę bajkę? Marynarz Popeye z każdej opresji wychodził bez szwanku dzięki szpinakowi. To niepozorne warzywo dawało mu niezwykłą siłę. Duże ilości magnezu zawarte w szpinaku poprawią twoje samopoczucie, jeśli na co dzień nie dostarczasz sobie wystarczającej ilości tego pierwiastka. Niedobór tego składnika wywołuje objawy „stresopodobne", ale także „stresogenne": bóle głowy, poirytowanie, niepokój i zmęczenie.

 

 

Książka kucharska: 50 przepisów na szpinak! Kliknij!
Szpinak z makaronem, w tarcie, w roladce, zapiekany, z mięsem i bez. Wypróbuj nasze przepisy!

 

Banan plus awokado = ?

 

Co mają ze sobą wspólnego? Oba te owoce mają dużo potasu, pierwiastka, który obniża ciśnienie krwi.


Przepisy na banana i awokado:
- koktajl z awokado, bananem i limonką,
- sałatka egzotyczna,
- guacamole,
- sos salsa z awokado (przepis poniżej).

 

Sos salsa z awokado

 

Składniki:
- ananas z puszki,
- łyżeczka soku z limonki,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- mała papryczka jalapeno,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- pół drobno posiekanej, czerwonej cebuli,
- średnie awokado pokrojone w kostkę,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,

 

Przepis:
Zmieszaj 2 łyżki soku z ananasa z puszki z sokiem z limonki, miodem, oliwą i jalapeño. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj ananasa i cebulę, potem także awokado i kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, żeby smaki się „przegryzły".


Wszystko tajemnicach o awokado. Kliknij!
awokado

 

Czekolada uzależnia!


Czekolada jest znana ze swoich właściwości poprawiających nastrój. Zawarty w niej cukier podnosi poziom serotoniny w mózgu, co poprawia nastrój. Ale uwaga! Organizm szybko przyzwyczaja się do konkretnych ilości cukru i, aby uzyskać ten sam efekt, z czasem trzeba go coraz więcej. A to może prowadzić do nadwagi.


Ciemna czekolada, ta zawierająca duże ilości naturalnego kakao i niewiele cukru, według najnowszych badań potrafi także obniżać poziom hormonów stresu.


Czekoladowy temat specjalny. Kliknij!
czekolada


Do czekolady polecamy mleko, które także ma korzystne właściwości (korzystne dla kości, zębów, mięśni, a także mózgu). Szklanka ciepłego kakao przed snem pozwoli ukoić skołatane nerwy i smacznie zasnąć.

 

Pysznym napojem rozgrzewającym w chłodne, jesienne i zimowe wieczory jest gorąca czekolada.

 

 

Książka kucharska: 20 pomysłów na gorącą czekoladę. Kliknij!

Gorąca czekolada w 20 odsłonach. Czekolada tradycyjna, o smaku pomarańczy, z dodatkiem chili, a także biała. Wypróbuj wszystkie przepisy!

 

Pamiętaj! Węglowodany to nie tylko cukry proste...


Poziom serotoniny zwiększają nie tylko cukry proste, które wywołują niezdrowe, gwałtowne zmiany ilości cukru we krwi. Węglowodany złożone także potrafią wywołać wzrost tego hormonu, już nie tak gwałtowny, ale za to długotrwały.


Gdzie można znaleźć węglowodany złożone? To przede wszystkim produkty pełnoziarniste:
- pieczywo,
- płatki,
- makarony.


Gorący rosołek dobry na wszystko


Rosół to danie, które chyba wszyscy znamy z dzieciństwa. Większość z nas kultywuje tradycję i stara się gotować rosół według przepisu mamy lub babci. W czasie zwiększonego poziomu stresu warto powrócić do takich dań zapamiętanych z dzieciństwa. Nie musi to być rosół, mogą to być pierogi ruskie, bigos czy owsianka.


W tym przypadku nie chodzi o pobudzanie mózgu za pomocą witamin i minerałów wpływających na jego funkcjonowanie, a o działanie za pomocą... wspomnień! Zapachy i smaki znane z dzieciństwa sprawiają, że złe myśli odpływają, a na ich miejsce pojawiają się ciepłe uczucia.


Należy z tym jednak uważać, podobnie jak z czekoladą. Te tradycyjne, polskie potrawy są zazwyczaj kaloryczne i zjadane w nadmiarze mogą przyczynić się do zwiększenia wagi, a nawet otyłości.


Przegryź coś!


Chrupiące „przegryzki" są nam bez wątpienia czasem potrzebne . Oczywiście, można zjeść chipsy, ale my mamy ciekawsze (i zdrowsze!) opcje:
- migdały,
- orzechy,
- pistacje,
- pestki słonecznika,
- płatki śniadaniowe wzbogacone kwasem foliowym (zawierają sporo cukru, dlatego lepiej z nimi nie przesadzać),
- twarde warzywa (np. marchewka).

 

Do tych chrupiących przekąsek można zrobić sos salsa (przepis powyżej), również pomagający na stres i naładowany witaminami.

 

Zrób ciasto!


Nie, nie chodzi o kolejne słodkości i poprawiający nastrój cukier :). Nie musisz nawet niczego jeść, ważne, że je samodzielnie zrobisz. Ugniatanie ciasta, bicie piany, energiczne mieszanie - to czynności, które wyładują negatywne emocje. A po upieczeniu i poczęstowaniu domowników, można poczuć przyjemną satysfakcję.


A na koniec... woda!


Sprawdzonym sposobem na stres jest powoli wypita szklanka wody. Brzmi zbyt prosto? Zapewniamy, że to nie wpływa na skuteczność tego sposobu na stres!


Wszystkie organy wewnętrzne, w tym mózg, potrzebują wody do prawidłowego funkcjonowania. Odwodniony organizm nie działa tak, jak powinien. A co więcej, już przy półlitrowym niedoborze wody, w organizmie wzrasta poziom hormonu stresu - kortyzolu. Objawy odwodnienia są podobne do tych wywoływanych przez stres, warto więc wypijać zalecane 1,5 litra wody dziennie.


Stres przyspiesza proces usuwania wody z organizmu (szybciej oddychasz i mocniej bije ci serce), więc przyspiesza proces odwadniania. Dodatkowa szklanka wypita po stresującej sytuacji na pewno nie zaszkodzi.


Oczywiście, żaden z powyższych sposobów na stres nie usunie z twojego życia problemów związanych z pracą, finansami czy sytuacją rodzinną. Zastosowanie ich w codziennym życiu, pozwoli ci jednak sprawniej radzić sobie ze stresem.

 

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl


Jakie smaki znają z dzieciństwa bracia Golcowie? Kliknij!

kuchnia w domu braci Golców

 

Jak opanować stres?

Silny stres w ciąży odciska piętno w genach dziecka

Sposób na relaks - muzyka z łazience

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Proteinowy waniliowy fit sernik na zimno (bez cukru)

Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...

Odsłon: 18292

>60 min
33
Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 621

15 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5