10 najlepszych źródeł magnezu

Wraz ze zwiększającą się ilością przetworzonej żywności, poziom magnezu w diecie przeciętnego człowieka obniża się. Bywa niewystarczający, aby organizm działał prawidłowo. Co jeść, by uniknąć niedoboru tego pierwiastka?

Fot. 123RF/Picsel

Jego niedobór wywołuje u człowieka zaburzenia rytmu serca, problemy ze snem, nerwowość, bóle głowy, zaburzenia widzenia, łamliwość kości, włosów i paznokci, zaburzenia miesiączkowania, bóle pleców. Najczęściej zauważamy, że go nam brakuje, kiedy nam „oko lata", czyli drży powieka lub mięśnie, a także kiedy pojawiają się bolesne skurcze, najczęściej łydek.

Badania sugerują, że brak magnezu może przyczyniać się także do zwiększenia ryzyka depresji. Dodatkowe spożycie tego pierwiastka w wielu przypadkach zmniejszyło objawy istniejącej depresji - ale aby mieć pewność, badacze muszą przeprowadzić więcej eksperymentów na dużych grupach ludzi.

Magnez jest uważany przez badaczy za "pierwiastek życia" nie bez powodu. Badania wskazują na to, że u osób z niedoborem tego pierwiastka częściej dochodzi do nagłej śmierci sercowej. Nagła śmierć sercowa może wystąpić u osoby chorującej na serce, choć ta choroba może być także utajona.

Wszystkim nieprzyjemnym, a nawet groźnym objawom, które wiążą się z niewystarczającą ilością magnezu w organizmie, można przeciwdziałać.

Niedobór magnezu najczęściej jest wynikiem nieprawidłowej diety, a przyczyniają się do niego także przyjmowane leki, takie jak tabletki antykoncepcyjne, leki moczopędne i antybiotyki. W czasie ich stosowania trzeba szczególnie uważać na prawidłową dietę, obfitującą w ten niezbędny dla zdrowia pierwiastek. Negatywnie na poziom magnezu wpływa także stres i nadużywanie alkoholu czy kawy, gdyż powodują wypłukiwanie go z organizmu.

Mężczyźni potrzebują około 355 mg magnezu dziennie (nieco więcej, jeśli ich dieta obfituje w błonnik), a kobiety około 250 mg na dzień.Oto kilka cennych źródeł magnezu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

1. Woda z kranu

Masz w kranie twardą wodę, a czajnik jest pełen kamienia? To świetnie! Oznacza to, że w wodzie jest dużo minerałów, między innymi wapń i magnez, które są oczywiście dla nas bardzo korzystne. Woda z kranu jest mocniej zmineralizowana niż wody mineralne sprzedawane w butelkach. Tak jak i one, nie zawiera zanieczyszczeń ani bakterii, spełnia też wysokie standardy i jest wielokrotnie testowana.

Aby zwiększyć wchłanianie magnezu najlepiej jeść produkty go zawierające z czymś kwaśnym lub/i białkiem zwierzęcym. Wchłanianie magnezu utrudnia wapń i fosfor, zawarte np. w nabiale.

2. Nigari lub lushui

Nigari z japońskiego, a lushui z mandaryńskiego - chodzi o charakterystyczną dla azjatyckiej kuchni przyprawę, która w 95 proc. składa się z chlorku magnezu. Jak smakuje? Ci, którzy jej spróbowali mówią, że jej smak jest równocześnie słony i gorzki. Pozyskuje się go z wody morskiej (po pozbyciu się chlorku sodu, czyli soli) lub uzyskuje syntetycznie. Chlorek magnezu stosuje się w produkcji tofu z mleka sojowego.

3. Surowy szpinak i inne zielone, liściaste warzywa

W 100 gramach świeżego szpinaku jest aż 79 mg magnezu. Wszystkie liściaste warzywa o soczystym, intensywnym zielonym kolorze są korzystne dla zdrowia nie tylko ze względu na zawartość magnezu, ale także ogromnej ilością witamin i minerałów, także tych pełniących rolę obrońców przed wolnymi rodnikami, czyli antyoksydantów.

4. Kakao

Szesnastoprocentowe, gorzkie kakao zawiera 440 mg magnezu w 100 g. Ale jest też cennym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B i innych. Ważnym składnikiem kakao jest także epikatechina, flawonoid, który według naukowców może zmniejszać ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i wylewów.

5. Gorzka czekolada

Gorzka czekolada ma co najmniej 70 proc. zawartości miazgi kakaowej. Im więcej w niej kakao, tym więcej w niej także magnezu. Jest to około 0,16 g na 100 g.

6. Kasza gryczana

W 100 g kaszy gryczanej prażonej znajduje się 220 mg magnezu. Duża zawartość błonnika sprawia, że korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Niewielka ilość kalorii z kolei pozwala na stosowanie jej osobom będącym na diecie odchudzającej.

7. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają 251 mg magnezu na 100 g. Są bogate również w fosfor, potas, cynk i żelazo, a także wapń. Są kaloryczne.

Ale uwaga! Wysoka kaloryczność wszystkich orzechów nie oznacza, że osoby będące na diecie powinny wybierać wysoko przetworzone batoniki zawierające mniejsze ilości kalorii. Zamo gryzienie i trawienie orzechów pozwala spalić sporo kalorii w porównaniu z trawieniem batonika. Nie wspominając już o przewadze zdrowotnej orzechów, które zawierają witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe.

8. Biała fasola

Biała fasola zawiera 183 mg magnezu i aż 1542 mg potasu na 100 g. Tak jak wszystkie warzywa strączkowe, jest zalecana jako doskonałe źródło białka i jedzenie o niskim indeksie glikemicznym (IG), co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.

9. Mąka sojowa

Soja, w rozsądnych ilościach, działa bardzo korzystnie na organizm. Zawiera około 430 mg magnezu na 100 g. Oprócz tego pomaga w przypadku nadciśnienia, wysokiego cholesterolu, cukrzycy. Obniża też ryzyko osteoporozy. Soja naturalnie nie zawiera glutenu, teoretycznie mogłaby być świetna dla osób chorych na celiakię, ale bardzo często jest zanieczyszczona zbożami, które gluten zawierają.

10. Bazylia

Bazylia, nawet ta suszona i stosowana jako przyprawa, to bogate źródło magnezu. W 100 g jest aż 711 mg tego pierwiastka. Oczywiście, jest to przyprawa, więc w żaden sposób nie uda nam się zaspokoić zapotrzebowania na magnez za jej pomocą. Jednak warto zwrócić uwagę na jej prozdrowotne właściwości. Warto zamienić chociaż część soli dodawanej do potraw na różnego rodzaju zioła i przyprawy.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 331

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

2
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2