Ewa_Gotuje

11 kuchennych trików. Niewyobrażalnie ułatwią ci gotowanie

Kreatywność to niezwykle istotna cecha – nie tylko w artystycznych zawodach, ale także w kuchni. Zresztą, gotowanie to także sztuka. Jednym z jej elementów jest ułatwianie sobie życia za pomocą kuchennych trików. Warto znać ich jak najwięcej.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak kroić cebulę bez płaczu?

- Co zrobić z przesoloną zupą?

- Jak obierać czosnek?

- Jak drylować wiśnie?

- Co zrobić, żeby woda nie kipiała?

- Jak zachować świeżość ziół?

Jak wygodnie grillować rybę?

- Jak zrobić idealny bulion?

- Jak wyjąć ciasto z foremki?

Jak szybko schłodzić wino?

- Co zrobić, żeby awokado nie czerniało?

 

Kuchenne triki i ciekawostki to wiedza, którą zdobywa się przez lata. Na szczęście doświadczeni kucharze chętnie dzielą się z amatorami tym, czego zdążyli nauczyć się przez ten czas. Dzięki temu kuchenne triki, które każdy powinien znać, rzeczywiście są dostępne dla każdego. My mamy dla was aż 11 trików, z których możecie korzystać każdego dnia w kuchni.

 

Sprawdź także: Triki, dzięki którym owoce i warzywa dłużej zachowają świeżość

Kuchenne triki i ciekawostki - krojenie cebuli bez płaczu

Jak kroić cebulę i nie płakać? To wcale nie tak trudne. I nie, nie trzeba zamykać podczas tej czynności oczu. Wystarczy przed krojeniem sparzyć cebulę, która dzięki temu staje się mniej ostra, a co za tym idzie - nie podrażnia oczu. Możecie także włożyć cebulę do zamrażalnika na pół godziny. To również zadziała neutralizująco na substancje drażniące znajdujące się w tym warzywie. Niektórzy kucharze polecają również kroić cebulę mokrym nożem. Podkreślają też, że zawsze należy robić to dobrze naostrzonym nożem, by raz-dwa uporać się z cebulą.

Kuchenne triki, które każdy powinien znać: co zrobić z przesoloną zupą?

Każdemu może zdarzyć się przesolenie zupy. To nie musi oznaczać jednak, że będziecie skazani na jedzenie zbyt słonego dania. Z łatwością poradzicie sobie z tym problemem za pomocą jednego, prostego triku. Mowa oczywiście o ziemniakach w zupie. Tak, można włożyć je nawet do pomidorówki. Ziemniaki doskonale wchłaniają sól znajdującą się w płynie. Wystarczy obrać je, umyć, a następnie włożyć do zupy i gotować przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnijcie ziemniaki, by nie rozpadły się w płynie. Zupa będzie dużo mniej słona. Podobnie zastosować można pokrojone jabłka oraz skórki chleba.

 

Zobacz: Co zrobić z przesolonymi potrawami?

Obieranie czosnku - kuchenne triki i ciekawostki

Dłonie pachnące czosnkiem przez kilka dni to nie problem, jeśli kochacie czosnek. Jeśli jednak wolicie, by skóra pachniała wam dobrym kremem do rąk czy mydłem, podczas obierania czosnku zastosujcie ten prosty trik. Nie musicie już obierać czosnku ze skórki za pomocą nożyka. Najpierw podzielcie główkę na ząbki i dociśnijcie każdy z nich talerzem, nożem lub pokrywką od plastikowego pojemnika. Zamknijcie wszystkie ząbki w pojemniczku i potrząsajcie energicznie. Po wyciągnięciu ząbków każdy z nich będzie obrany. I to bez zostawiania na dłoniach zapachu!

Kuchenne triki i ciekawostki - drylowanie wiśni

Nie każdy ma w domu drylownicę. Nie zawsze jest ona pod ręką. A przecież wiśnie w sezonie to jedne z najpopularniejszych owoców (podobnie jak czereśnie). Możecie pozbyć się z nich pestek za pomocą ciekawego i prostego triku kuchennego. Wystarczy, że wiśnię lub czereśnię umieścicie ogonkiem do dołu na otworze od butelki - najlepiej szklanek, ale plastikowa też się sprawdzi. Teraz musicie tylko wbić w owoc pałeczkę, by pestka wpadła do środka, a wiśnia - wydrylowana - pozostała. W sam raz do deseru z owocami!

Kuchenne triki, które każdy powinien znać: aby woda nie wykipiała

Patrzenie się w garnek z gotującą się wodą to zajęcie wielu gotujących osób. Zamiast wypatrywać bąbelków i liczyć na to, że uda nam się uniknąć wylania się zawartości garnka na płytę, zastosujcie niewielki trik kuchenny. Jaki? Wystarczy, że na garnku położycie drewnianą łyżkę (uwaga, nie plastikową - ta może się nadtopić). Łyżka zbierze bąbelki, jeśli woda zacznie rosnąć. Dzięki temu nie wyleje się z garnka.

 

Zobacz: Co zrobić z rozgotowanymi i przypalonymi daniami?

Kuchenne triki i ciekawostki - zioła w oliwie

Zachowanie świeżości ziół to spory problem dla osób, które kupiły je specjalnie do jakiejś potrawy, a jednak nie chcą hodować całych roślin. Aby nie zmarnować ziół, możecie dodać je do oliwy. Dzięki temu stworzycie pyszną mieszankę, z której można skorzystać na przykład podczas smażenia potraw lub nawet w trakcie śniadania. Wystarczy, że zioła w butelce zalejecie oliwą. Możecie także stworzyć ziołowe kostki, które będą jeszcze świeższe i smaczniejsze przez długi czas. Do foremki na kostki lodu włóżcie zioła i zalejcie je oliwą. To sprawi, że zioła nie zbrązowieją i na dłużej zachowają świeżość.

Kuchenne triki, które każdy powinien znać - jak wygodnie grillować rybę?

Grillowanie ryby może być, wbrew pozorom, dość stresujące. Zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za resztkami ryby na ruszcie - te nie są wcale tak łatwe do usunięcia. Ryba, ze względu na delikatne mięso i skórę, szybko przywiera do gorącej powierzchni grilla. Oczywiście możecie skorzystać z folii aluminiowej i zawinąć w nią rybę, która będzie smakować doskonale. Jednak istnieje prostszy i dużo bardziej ekologiczny sposób na wygodne grillowanie ryby. Wystarczy, że położycie ją na plastrach cytryny. Ryba nie przypali się i dodatkowo przesiąknie aromatem cytryny. Będzie miękka i pyszna. Grill z kolei pozostanie czysty.

 

Sprawdź także: Rozmrażanie mięsa na 7 sposobów. Triki, dzięki którym szybko rozmrozisz mięso!

Kuchenne triki i ciekawostki - idealny bulion

Kto powiedział, że idealny bulion musi być przygotowany ze świeżo kupionych, idealnie wyglądających warzyw? Nikt! Jeśli w waszym domu warzywa goszczą często, możecie przez jakiś czas zbierać odkrojone końcówki, a nawet obierki. Przechowujcie je w lodówce, w zamkniętym pojemniku plastikowym. Dzięki temu warzywa nie zestarzeją się, a wy będziecie mogli ugotować bulion na przykład na risotto czy polentę.

Kuchenne triki i ciekawostki - jak wyjąć ciasto z foremki?

Wyjmowanie ciasta z foremki wcale nie jest takie proste. Zwłaszcza jeśli ciasto jest delikatnie - na przykład biszkoptowe. Oczywiście najlepszym sposobem na to, by całość gładko wyszła z foremki, jest natłuszczenie jej przed pieczeniem margaryną lub masłem oraz obsypaniem bułką tartą czy kaszą manną. Jednak, jeśli nawet to nie działa, pamiętajcie o jednym, prostym triku. Wystarczy, że ciasto, które dopiero wyciągnęliście z piekarnika, postawicie na wilgotnej ścierce. Tak, to naprawdę działa!

Kuchenne triki, które każdy powinien znać - jak szybko schłodzić wino?

Wyobraźcie sobie, że za chwilę będziecie mieli gości, a wino nie zostało jeszcze schłodzone. Białe, ciepłe wino, to niezbyt dobry pomysł. Nie smakuje tak wybornie, jak podane w niskiej temperaturze. Na szczęście jest na to sposób - i to taki, który nie wymaga rozwadniania wina kostkami lodu. Wystarczy, że do kieliszka włożycie kilka zimnych winogron lub mrożonych owoców. To doda winu charakteru, a także szybko je schłodzi.

Kuchenne triki i ciekawostki - sposób na czerniejące awokado

Nie zawsze mamy ochotę na to, by zjeść całe awokado za jednym zamachem. Dlatego zostawiamy połówkę, by na nas zaczekała. Niestety awokado bardzo szybko czernieje - wystarczy mu kilka godzin, by przestało wyglądać apetycznie, choć nadal było smaczne. Aby uniknąć takiego stanu rzeczy, wystarczy zamknąć przekrojone już awokado z kilkoma plastrami cebuli w jednym pojemniczku. Włóżcie go do lodówki. Awokado będzie zielone nawet przez trzy dni.

Tak, te triki z pewnością warto znać i wykorzystywać na co dzień. A wy, jakie znacie kuchenne ciekawostki, które ułatwiają życie?

 

Jak zachować świeżość schabu?

 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Keto mielone z kurczaka

Pyszne, lekkie i delikatne kotlety mielone z piersi kurczaka. Kotlety nie zaw...

Odsłon: 151

30 min
4
60 min
0
Sałatki Sałatka z salcesonem

Nigdy nie przyszło by mi do głowy zrobić sałatkę z salcesonu :) Jednak przeg...

Odsłon: 26

30 min
0
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wysokie ceny, brak alkoholu, a teraz zakaz szynki? Wielu się burzy

Mundial 2022 w Katarze wywołuje wiele kontrowersji. Od tych etycznych i prawnych, przez ekonomiczne, aż po te kulinarne. Od wielu dni kibice donosz...

3
Ewa gotuje Międzynarodowa kuchnia Ewy Wachowicz

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie głów...

4
Ewa gotuje 467. odcinek programu Ewa Gotuje

W 467. odcinku programu „Ewa Gotuje" widzowie poznali przepisy na dwie uniwersalne przekąski imprezowe. Na danie główne Ewa Wachowicz podała kapsal...

1
Informacje Zrób domowy burger drwala. Znacznie tańszy, a równie pyszny

Domowe hamburgery mogą okazać się zupełnie lepsze w smaku niż ich odpowiedniki otrzymywane w barach czy restauracjach fast food. Nie chodzi tylko o...

1