Sprawdzone przepisy na karnawał

Ada Fijał to aktorka, absolwentka krakowskiej PWST. Obecnie możemy ją oglądać w serialach "To nie koniec świata", "Barwy szczęścia" i "Galeria". Zobaczcie, jakie są jej ulubione dania!

fot. TRIO/Stormann & Webber


1. Moja ulubiona potrawa to... Śniadanie na planie - czyli najczęściej jajecznica. Taka z wieloma składnikami: pomidorami, cebulą, bazylią i innymi spontanicznymi pomysłami naszego serialowego kucharza (w serialu "To nie koniec świata" - przyp. red.).


2. Najlepsza przekąska to... Latem - świeże owoce a zimą - suszone. Według makrobiotyki owoce zimą wychładzają, zwłaszcza te egzotyczne, więc wybieram suszone śliwki, jabłka bądź morele.


3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu... Niestety moje zdolności kulinarne nie są wybitne więc przy gotowaniu nie mogę się obejść bez pomocy co najmniej trójki przyjaciół (śmiech).


4. Moja pierwsza książka kucharska to... Nadal nie mam żadnej, ale bardzo cenię starą książkę kucharską mojej mamy bo kojarzy mi się z dzieciństwem.


5. Moje największe kulinarne odkrycie to... Internet! Z jego pomocą nawet ja potrafię sobie poradzić (śmiech).


6. Nigdy nie zjem... Wielu oryginalnych przysmaków, które kompletnie nie przemawiają do mojej estetyki, etyki a wręcz przerażają! Zjedzenie np. mózgu małpy to już prawie kanibalizm!


7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa... Ryż z jabłkami i cynamonem.


8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni... Cynamon.


9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie... Soul Kitchen.


10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę... Espresso!


11. Najlepsza piosenka do gotowania to... "Pomidory" Ewy Bem.


ada fijał wywiadAda Fijał to aktorka, Absolwentka krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej. Była związana z Fundacją Starego Teatru w Krakowie i Teatrem im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. Zadebiutowała jako Klara w spektaklu „Najwięcej samobójstw zdarza się w niedzielę" na deskach Teatru Starego (2004).

Aktorsko znana szerszej publiczności z małego ekranu między innymi z produkcji: „Barwy szczęścia", „Hotel 52", "Wiadomości z drugiej ręki", "Apetyt na życie", „Czas honoru", "Klan",  Galeria" oraz „To nie koniec świata". Ostatnio zagrała w filmie „Miasto 44" Jana Komasy.

Interesuje się makrobiotyką, kuchnią 5 przemian i medycyną chińską (leczy się głównie akupunkturą).

fot. AKPA.PL

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
5
Dania główne Kurczak w sosie pomidorowo - miodowym

filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...

Odsłon: 111

30 min
1
Desery Pączki z dziurką

Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...

Odsłon: 2692

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

2
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

10
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

9
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1