fot. TRIO/Stormann & Webber
1. Moja ulubiona potrawa to... Śniadanie na planie - czyli najczęściej jajecznica. Taka z wieloma składnikami: pomidorami, cebulą, bazylią i innymi spontanicznymi pomysłami naszego serialowego kucharza (w serialu "To nie koniec świata" - przyp. red.).
2. Najlepsza przekąska to... Latem - świeże owoce a zimą - suszone. Według makrobiotyki owoce zimą wychładzają, zwłaszcza te egzotyczne, więc wybieram suszone śliwki, jabłka bądź morele.
3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu... Niestety moje zdolności kulinarne nie są wybitne więc przy gotowaniu nie mogę się obejść bez pomocy co najmniej trójki przyjaciół (śmiech).
4. Moja pierwsza książka kucharska to... Nadal nie mam żadnej, ale bardzo cenię starą książkę kucharską mojej mamy bo kojarzy mi się z dzieciństwem.
5. Moje największe kulinarne odkrycie to... Internet! Z jego pomocą nawet ja potrafię sobie poradzić (śmiech).
6. Nigdy nie zjem... Wielu oryginalnych przysmaków, które kompletnie nie przemawiają do mojej estetyki, etyki a wręcz przerażają! Zjedzenie np. mózgu małpy to już prawie kanibalizm!
7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa... Ryż z jabłkami i cynamonem.
8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni... Cynamon.
9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie... Soul Kitchen.
10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę... Espresso!
11. Najlepsza piosenka do gotowania to... "Pomidory" Ewy Bem.
Ada Fijał to aktorka, Absolwentka krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej. Była związana z Fundacją Starego Teatru w Krakowie i Teatrem im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. Zadebiutowała jako Klara w spektaklu „Najwięcej samobójstw zdarza się w niedzielę" na deskach Teatru Starego (2004).
Aktorsko znana szerszej publiczności z małego ekranu między innymi z produkcji: „Barwy szczęścia", „Hotel 52", "Wiadomości z drugiej ręki", "Apetyt na życie", „Czas honoru", "Klan", Galeria" oraz „To nie koniec świata". Ostatnio zagrała w filmie „Miasto 44" Jana Komasy.
Interesuje się makrobiotyką, kuchnią 5 przemian i medycyną chińską (leczy się głównie akupunkturą).
fot. AKPA.PL