Najlepsze przepisy na ogórki

3 największe błędy podczas gotowania ziemniaków. Nawet nie wiesz, że robisz źle

Domowi pasjonaci kuchni pewnie myślą, że gotowanie ziemniaków to łatwizna. Większość z nas robi to już niemal automatycznie, według własnych przyzwyczajeń. Tymczasem okazuje się, że nawet podczas tak prostej czynności mogą wkraść się pewne nieścisłości. Sprawdź, czy nie popełniasz trzech największych błędów podczas gotowania ziemniaków!

Czy ziemniaki gotować w zimnej czy ciepłej wodzie? | Fot.123RF/Picsel

Każdy z nas podpatrywał kiedyś, jak mama czy babcia gotują ziemniaki. Większość pewnie uznała, że to najlepszy sposób, ponieważ jest powielany z pokolenia na pokolenia. Być może w twojej rodzinie udało się uniknąć kuchennych niedociągnięć, bo bliscy zdobyli kulinarną wiedzę na temat największych błędów podczas gotowania ziemniaków.

Może się też jednak okazać, że dotychczas nie zastanawiałeś się nad tym, czy istnieje lepszy sposób na obróbkę cieplną bulwiastych warzyw. Przychodzimy z pomocą, abyś sprawdził, czy - choćby nawet nieświadomie - nie robisz pewnych czynności kuchennych źle.

Jakie są trzy największe błędy podczas gotowania ziemniaków?

1. Zielony ziemniak

Natknąłeś się na zielonego ziemniaka? Jego skórka odbiega kolorem od normy? Pewnie obierasz warzywo, myjesz i gotujesz? Nie jest to najlepsze rozwiązanie. W 2022 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu określił nawet takiego ziemniaka jako najbardziej trującą roślinę

Wszystko przez szkodliwą solaninę, która nas zatruwa i jest szczególnie niebezpieczna dla ludzkiego układu nerwowego. Co gorsze, nawet po odcięciu fragmentu ziemniaka, wciąż może być w nim skumulowana i odkładać się w organizmie. Duże jej dawki powodują zatrucie, które objawia się najczęściej po siedmiu-dziewiętnastu godzinach od momentu konsumpcji. Przedawkowanie może skończyć się nawet śmiercią, dlatego takiego ziemniaka często lepiej wyrzucić.

2. Gotowanie w zimnej wodzie

Uczono cię, że ziemniaki wrzuca się wyłącznie do zimnej wody i powoli ją zagotowuje? W ten sposób decydujesz się na większą stratę witaminy C, która kryje się w warzywach. Możesz umieścić je w ciepłej wodzie, przez co proces będzie trwał krócej, a ziemniak zachowa więcej korzystnych dla organizmu mikroelementów. Jednocześnie nie straci swojej konsystencji i smaku. 

3. Solenie na początku

Większość Polaków soli ziemniaki na początku, argumentując, że potem przyprawa nie wchłonie się już tak mocno do ziemniaków. To prawda, chociaż trzeba też pamiętać, że sól powinna być spożywana w małych dziennych porcjach. Dlaczego warto solić ziemniaki na końcu gotowania? Jeśli zrobisz to wcześniej, stracisz znacznie więcej potasu z ziemniaków. Warto zdecydować się na doprawianie warzyw tuż przed ich wyjęciem z wrzątku.

O największych błędach podczas gotowania ziemniaków edukuje TikTokerka @wronskaanita:

@wronskanita ❗️3️⃣ BŁĘDY JAKIE POPEŁNIASZ PODCZAS GOTOWANIA ZIEMNIAKÓW 🥔🥔🥔 #dc #dlaciebie #foryoupage #fyp #ziemniaki #porady #wkuchni #tips #lifehack #gotoviral ♬ No Roots - Alice Merton

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15153

15 min
34
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 26

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26