Każdy z nas podpatrywał kiedyś, jak mama czy babcia gotują ziemniaki. Większość pewnie uznała, że to najlepszy sposób, ponieważ jest powielany z pokolenia na pokolenia. Być może w twojej rodzinie udało się uniknąć kuchennych niedociągnięć, bo bliscy zdobyli kulinarną wiedzę na temat największych błędów podczas gotowania ziemniaków.
Może się też jednak okazać, że dotychczas nie zastanawiałeś się nad tym, czy istnieje lepszy sposób na obróbkę cieplną bulwiastych warzyw. Przychodzimy z pomocą, abyś sprawdził, czy - choćby nawet nieświadomie - nie robisz pewnych czynności kuchennych źle.

Jakie są trzy największe błędy podczas gotowania ziemniaków?
1. Zielony ziemniak
Natknąłeś się na zielonego ziemniaka? Jego skórka odbiega kolorem od normy? Pewnie obierasz warzywo, myjesz i gotujesz? Nie jest to najlepsze rozwiązanie. W 2022 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu określił nawet takiego ziemniaka jako najbardziej trującą roślinę.
Wszystko przez szkodliwą solaninę, która nas zatruwa i jest szczególnie niebezpieczna dla ludzkiego układu nerwowego. Co gorsze, nawet po odcięciu fragmentu ziemniaka, wciąż może być w nim skumulowana i odkładać się w organizmie. Duże jej dawki powodują zatrucie, które objawia się najczęściej po siedmiu-dziewiętnastu godzinach od momentu konsumpcji. Przedawkowanie może skończyć się nawet śmiercią, dlatego takiego ziemniaka często lepiej wyrzucić.
2. Gotowanie w zimnej wodzie
Uczono cię, że ziemniaki wrzuca się wyłącznie do zimnej wody i powoli ją zagotowuje? W ten sposób decydujesz się na większą stratę witaminy C, która kryje się w warzywach. Możesz umieścić je w ciepłej wodzie, przez co proces będzie trwał krócej, a ziemniak zachowa więcej korzystnych dla organizmu mikroelementów. Jednocześnie nie straci swojej konsystencji i smaku.
3. Solenie na początku
Większość Polaków soli ziemniaki na początku, argumentując, że potem przyprawa nie wchłonie się już tak mocno do ziemniaków. To prawda, chociaż trzeba też pamiętać, że sól powinna być spożywana w małych dziennych porcjach. Dlaczego warto solić ziemniaki na końcu gotowania? Jeśli zrobisz to wcześniej, stracisz znacznie więcej potasu z ziemniaków. Warto zdecydować się na doprawianie warzyw tuż przed ich wyjęciem z wrzątku.
O największych błędach podczas gotowania ziemniaków edukuje TikTokerka @wronskaanita:
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »