Najlepsze przepisy na ogórki

3 urządzenia w kuchni, które znacznie ułatwią ci gotowanie

Zaradna i pomysłowa gospodyni domowa (gospodarze także, a jakże!) chętnie wykorzystuje nowoczesne urządzenia w kuchni, które ułatwiają i uprzyjemniają jej proces przygotowywania posiłków.

Powszechnie spotykane są wielofunkcyjne roboty kuchenne, inteligentne sposoby przechowywania żywności, czy wykonane z trwałych i innowacyjnych materiałów naczynia, noże i blaty kuchenne. Przyjrzyjmy się kilku rozwiązaniom, które w ostatnich latach sprawiły, że gotowanie stało się wygodne, zdrowe oraz szybkie.

Wielofunkcyjne roboty kuchenne

Współcześnie staramy się doceniać walory zdrowych domowych posiłków i korzystać z receptur kuchni z całego świata. Gotowanie jest jednak czasochłonne i koliduje z wieloma innymi obowiązkami i aktywnościami. Część czynności wchodzących w skład procesu przygotowywania potraw to prawdziwe pożeracze czasu. Inne, aż proszą się o silną, pomocną dłoń. Wyciągnęli ją do nas producenci nowoczesnego sprzętu AGD, wprowadzając na rynek urządzenia odciążające nas w wielu zadaniach wykonywanych w kuchni. Jednym z takich urządzeń jest wielofunkcyjny robot kuchenny, który wyręcza nas w krojeniu, siekaniu, mieleniu, ucieraniu, jak również ugniataniu ciasta i kruszeniu lodu. Służy nam również jako waga i dozownik, podpowiada kolejność miksowania, miesza składniki oraz kontroluje temperaturę i czas gotowania. W zależności od rozpiętości zakresu opcji danego urządzenia, w bardziej zaawansowanych modelach możemy korzystać z funkcji gotowania, gotowania na parze i smażenia. Lepsze modele służą także za sokowirówkę, młynek, maszynkę do mielenia mięsa, a nawet obieraczkę do warzyw i wyciskarkę do owoców. Są również podręczną książką kucharską z całą paletą sprawdzonych przepisów. Ponadto, ponieważ nie wymagają użycia tłuszczu do smażenia, pomagają w prowadzeniu zdrowej, korzystnej dla sylwetki kuchni.

Zalety robotów kuchennych:

- robot kuchenny to wielozadaniowość, łączenie w sobie funkcji kilku urządzeń
- szybsze i bardziej efektywne są roboty planetarne niż tradycyjne
- ważna jest ilość i funkcje przystawek oraz liczba obrotów (w tym funkcja turbo)
- przy zakupie warto zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonana jest misa i jej pojemność
- cena oscyluje od kilkuset do kilku tysięcy złotych - każdy może wybrać odpowiedni model dla siebie

Inteligentne sposoby przechowywania żywności

Nowoczesna Pani i Nowoczesny Pan Domu podbijają serca domowników i gości korzystając z osiągnięć podboju...kosmosu. Nie wyobrażamy już sobie np. smażenia bez teflonowych patelni. Z wyposażeniem statku kosmicznego wiele wspólnego mają też inteligentne i aktywne opakowania żywności. Pozwalają one na wydłużenie trwałości produktów i zachowanie ich walorów sensorycznych.

Opakowania aktywne działają w dwójnasób - jako pochłaniacze substancji lotnych wpływających na psucie żywności (gazów, pary wodnej, tlenu, dwutlenku węgla) lub emitery związków zabezpieczających produkty spożywcze przed powodującymi ich psucie mikroorganizmami.

Rolą opakowań inteligentnych jest z kolei monitorowanie i informowanie. Reagują one na zmiany warunków przechowywania żywności i sygnalizują je za pomocą interaktywnych wskaźników. Opakowania inteligentne powiadamiają nas o odchyleniach temperatury, niepożądanych chemicznych i mikrobiologicznych zmianach w produkcie oraz uszczerbkach w szczelności opakowania.

Rola inteligentnych systemów pakowania:

- opakowania aktywne spowalniają dojrzewanie i psucie artykułów spożywczych pozwalając na wydłużenie ich świeżości i zdatności do spożycia
- chronią przed rozwojem pleśni i bakterii
- spowalniają rozkład witamin w warzywach, owocach i sokach
- chronią przed utratą barwy przetworów mięsnych
- zapobiegają zmianom koloru i aromatu przypraw, suszonych warzyw, herbaty oraz ziół
- opakowania inteligentne kontrolują zmianę stanu produktów i informują o ich przydatności do spożycia

Okapy kuchenne blatowe

Okapy kuchenne na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach. Ich rola jest nie do przecenienia. To nasz sojusznik w walce z nieestetycznymi zapachami, cyrkulującą w powietrzu wilgocią, przywierającym do wszystkiego tłuszczem oraz niehigienicznymi, szkodliwymi dla zdrowia drobnoustrojami. Do niedawna okapy kojarzyły się ze sporymi rozmiarami i wyrazistą formą zewnętrzną. Obecnie okap możemy ukryć w blacie kuchennym lub kupić model zintegrowany z płytą kuchenną. Okapy blatowe cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ pozwalają na dużą oszczędność miejsca i są niewidoczne, przez co nie musimy dopasowywać ich wizualnie do wystroju kuchni. Modele wysuwane z blatu „pokazują się" wyłącznie na czas pracy i pochłaniania oparów lub wystają lekko nad blat. Wszystkie wersje wykonane są ze szlachetnych, eleganckich materiałów - stali nierdzewnej, stali INOX oraz szkła hartowanego. Ich design cechuje wyrafinowana estetyka i klasa formy. Kompaktowa wielkość nie zubaża walorów funkcjonalnych. Okap blatowy pracuje skutecznie i cicho. Sprzęt wysokiej klasy oferowany jest również przez polskich producentów.

Najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie okapu do wentylacji, czyli umożliwienie mu pracy w trybie wyciągu. Powietrze zostaje wyprowadzone wówczas na zewnątrz, co zwiększa efektywność pracy urządzenia aż o ¼. Okap może pracować również w trybie pochłaniacza. Powietrze jest wówczas oczyszczane przez filtr węglowy. Nowość na rynku - filtry plazmowe - nie wymagają wymiany.

Jak okap blatowy wspomaga nas w kuchni?

- wchłania nieprzyjemne zapachy powstające w trakcie gotowania
- absorbuje wilgoć i tłuszcz chroniąc meble przed zabrudzeniem i zniszczeniem
- eliminuje obecność bakterii, wirusów i drobnoustrojów
- zapobiega rozwojowi alergenów, grzybów i pleśni
- nawilża powietrze
- wentyluje i odświeża powietrze
- jest dodatkowym źródłem światła
- działa pozytywnie na poprawę samopoczucia, stanu fizycznego i koncentracji

Gotowanie jest dziś łatwiejsze niż kiedykolwiek przedtem. Wspiera nas w tym armia urządzeń czerpiących z najnowocześniejszych dokonań techniki. W kuchni możemy spełniać nasze kulinarne fantazje oraz sprawiać przyjemność bliskim - szybciej i lepiej niż w całkiem niedawnej przeszłości.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 20

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 16

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 46

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26