Spis treści:
- Surówka z kapusty stożkowej do grilla
- Azjatycka surówka do mięsa z rusztu
- Wiosenna surówka do grilla
- Surówka meksykańska z porem do mięs z rusztu
- Surówka z kapusty kiszonej do grilla i nie tylko
Mięsa z grilla często bywają ciężkostrawne, kaloryczne oraz dosyć tłuste, w szczególności, jeśli wybierzemy karkówkę, boczek, czy kiełbasę. Warto pamiętać jednak, że na grillu można wyczarować także przepyszne dietetyczne opcje, świetnie sprawdzi się na przykład pierś z kurczaka w ziołach, lub ryba, dorsz, łosoś, czy stek z tuńczyka. Niezależnie od tego, na jakie mięso się zdecydujesz, warto podać je w towarzystwie warzywnych dodatków. Nie wiesz, jaka surówka pasuje do grilla? Oto 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu.
Surówka z kapusty stożkowej do grilla
Kapusta, zarówno klasyczna biała, jak i stożkowa, jest genialnym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, który dba o prawidłowe trawienie, zapewnia sytość, oraz przyspiesza przemianę materii. To właśnie to warzywo najczęściej wykorzystuje się do domowych surówek, doskonale komponuje się między innymi z jabłkiem, czy marchewką.
Składniki
- 1/2 główki kapusty stożkowej,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 1 kalarepa,
- 1 mała czerwona cebula.
Sos:
- 100 ml jogurtu greckiego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżka oliwy z oliwek,
- pęczka szczypiorku,
- 1/2 pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Zacznij od poszatkowania kapusty, możesz także zetrzeć ją na tarce. Następnie czerwoną cebulę pokrój w piórka. Obraną marchewkę, jabłko oraz kalarepę również zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki przerzuć do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt grecki, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i koperek, dopraw całość do smaku. Sos przelej do surówki, wszystko wymieszaj.
Azjatycka surówka do mięsa z rusztu
Lubisz kulinarne podróże po nowych i ciekawych smakach? Jeżeli tak, azjatycka surówka do mięsa z rusztu będzie idealna dla ciebie.
Składniki
- 1/2 czerwonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 4-centymetrowy kawałek imbiru,
- cebulka dymka.
Dressing:
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1 limonki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 spora łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- odrobina chili,
- czarny pieprz.
Kapustę czerwoną drobno poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę dymkę drobno posiekaj, obrany imbir zetrzyj na tarce. W misce zmieszaj ocet, sok z limonki, sos sojowy, masło orzechowe, miód, chili, posiekany czosnek, sól i pieprz. Gotowy dressing przelej do warzyw i wymieszaj.
Wiosenna surówka do grilla
Świeże ogórki, rzodkiewki i pomidory to idealna baza do wiosennej surówki do grilla. Taka lekka propozycja świetnie sprawdzi się do mięs z grilla.
Składniki
- 1/2 główka ulubionej kapusty,
- 4 ogórki gruntowe,
- 6 rzodkiewek,
- 2 twarde pomidory,
- 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki ulubionego oleju roślinnego nierafinowanego,
- sól i pieprz do smaku.
Kapustę drobno posiekaj, zetrzyj na tarce i odciśnij z nich wodę, rzodkiewki pokrój w drobną kostkę, z pomidorów usuń gniazda nasienne i również pokrój je drobno. Przełóż składniki do dużej miski, wrzuć także posiekany szczypiorek, kiełki, wyciśnij sok z limonki, wlej olej. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko wymieszaj.
Surówka meksykańska z porem do mięs z rusztu
Propozycja dla fanów meksykańskich smaków. Do przygotowania tej surówki będziesz potrzebować kukurydzy oraz fasoli z puszki.
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1 czerwonej papryki,
- 1/2 białej cebuli,
- garść świeżej kolendry.
Dressing:
- sok z 1 jednej limonki,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki chili,
- sól i pieprz.
Cebulę drobno poszatkuj, paprykę pokrój w drobną kostkę, kapustę pekińską drobno poszatkuj i przełóż wszystko do miski. Kukurydzę i fasolę odlej z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do reszty składników. W miseczce połącz sok z limonki, jogurt grecki, słodką paprykę, chili, dopraw solą i pieprzem, wlej do sałatki. Na koniec wsyp poszatkowaną świeżą kolendrę i wszystko wymieszaj.
Surówka z kapusty kiszonej do grilla i nie tylko
Na koniec banalnie prosta w przygotowaniu, ale bardzo zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Spożywanie kiszonek jest genialne dla naszych jelit, ponieważ zawierają one cenne bakterie, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu.
Składniki
- 350 g kiszonej kapusty,
- 2 średnie marchewki,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Do miski przełóż kapustę kiszoną, dodaj startą na drobnych oczkach marchew, oraz na nieco grubszych jabłko. Dołóż posiekaną natkę pietruszki. Wlej oliwę z oliwek, całość dopraw solą i pieprzem, wszystko wymieszaj.
Źródło: Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »