Weekend to idealny moment na przygotowanie słodkiego śniadania, z którego wszyscy domownicy, zarówno ci mniejsi jak i dorośli będą zadowoleni. Bowiem śniadanie wpływa na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zostało udowodnione przez dietetyków, że osoby, które nie zaczynają poranka śniadaniem są bardziej narażone na depresję i zły humor, a ich układ odpornościowy jest osłabiony. Natomiast osoby, które do godziny po przebudzeniu zjadają pierwszy posiłek są bardziej optymistycznie nastawione do świata i odporniejsze na stres. W ciągu dnia nie grożą im nagłe napady głodu, przez co osiągają lepsze wyniki w pracy czy w szkole. Wniosek jest zatem prosty, jeśli chcemy aby nasz dzień był pełen radości i sukcesów, poranek zaczynajmy od zjedzenia śniadania.
Mamy dla Was 7 pysznych propozycji. Zobaczcie nieskomplikowane pomysły na śniadanie z dżemem w roli głównej i wybierzcie ten przepis, który przygotujecie w weekend.
Kasza jaglana z dżemem
Co będzie ci potrzebne?
1/3 szklanki kaszy jaglanej1
szklanka mleka roślinnego
2 łyżki dżemu śliwkowego
Jak przygotować?
Zacznij podgrzewać mleko. Gdy będzie wystarczająco ciepłe dodaj kaszę jaglaną i gotuj pzez 10 minut pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie mleko wyłóż ją do miseczki i dodaj dwie łyżki śliwkowego dżemu.
Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.
Co będzie ci potrzebne?
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
kubeczek jogurtu naturalnego
2 małe jajka
olej kokosowy do smażenia
3 łyżki dżemu figowego
Jak przygotować?
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Jajka roztrzep za pomocą widelca i dodaj do mąki, następnie dodaj jogurt. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki wykładaj ciasto i formuj małe placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj udekorowanie dżemem truskawkowym.
Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.
Co będzie ci potrzebne?
250 g twarogu
50 g cukru
2 czubate łyżki mąki
pół opakowania cukru wanilinowego
1 duże jajko
4 łyżki dżemu truskawkowego
odrobina masła do smażenia
Jak przygotować?
Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj 1 łyżkę mąki, a następnie jajko. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Powstałą masę odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej na patelni masło, formuj placuszki, które przed smażeniem obtocz w pozostałej mące.
Placuszki podawaj z dżemem, opcjonalnie z plasterkami truskawek.
Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.
Co będzie ci potrzebne?
2 małe opakowania jogurtu greckiego
1 jajko
ziarenka z jednej laski wanilii
3 łyżki dżemu truskawkowego
Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Jajko ubij za pomocą trzepaczki dodaj jogurt i ziarenka wanilii. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30 minut. Wierzch udekoruj dżemem truskawkowym.
Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.
Co będzie ci potrzebne?
opakowanie ciasta francuskiego
dżem malinowy
Jak przygotować?
Ciasto delikatnie rozwałkuj. Posmaruj dżemem i zacznij zwijać w rulon. Tak powstały wałek podziel na równe części. Każdą z nich ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. Każdy ze ślimaczków możesz dodadkowo udekorować czekoladą.
Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.
Jak przygotować?
2 szklaki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki dżemu
3 łyżki masła orzechowego
1 banan
Jak przygotować?
Podgrzej mleko. Gdy będzie ciepłe dodaj masło, brązowy cukier i łyżeczkę cynamonu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Płynne składniki wlej do mąki i dodaj szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Następnie włóż je na 10 minut do zamrażalnika.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na okrągłą blaszkę. Posmaruj dżemem. Na wierzch ułóż plasterki banana. Piecz przez 25 minut w 200 st. C. Po wyjęciu udekoruj masłem orzechowym.
Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.
Co będzie ci potrzebne?
5 jajek
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki gazowanej wody
1/4 szklanki drobnego cukru dżem brzoskwiniowy lub śliwkowy
Jak przygotować?
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem na gładką masę i dodaj do mąki. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z resztą składników.
Ciasto gofrowe powinno być dość gęste i bez grudek.
Gofrownicę rozgrzej do maksymalnej temperatury. Następnie wylej odrobinę ciasta na dolną płytę i zamknij. Gofry wypiekaj do zrumieniania, od 4-6 minut. Aby były chrupiące studź pojedynczo, na kratce.
Gofry najlepiej smakują podane z dżemem brzoskwiniowym lub śliwkowym.
Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.