Sezon na dynię

W czasie weekendu możemy pozwolić sobie nie tylko na dłuższy sen, ale także na królewskie śniadanie. Przygotowane bez zbędnego pośpiechu i nerwów. W końcu to właśnie ten posiłek jest najważniejszy!

Weekend to idealny moment na przygotowanie słodkiego śniadania, z którego wszyscy domownicy, zarówno ci mniejsi jak i dorośli będą zadowoleni. Bowiem śniadanie wpływa na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zostało udowodnione przez dietetyków, że osoby, które nie zaczynają poranka śniadaniem są bardziej narażone na depresję i zły humor, a ich układ odpornościowy jest osłabiony. Natomiast osoby, które do godziny po przebudzeniu zjadają pierwszy posiłek są bardziej optymistycznie nastawione do świata i odporniejsze na stres. W ciągu dnia nie grożą im nagłe napady głodu, przez co osiągają lepsze wyniki w pracy czy w szkole. Wniosek jest zatem prosty, jeśli chcemy aby nasz dzień był pełen radości i sukcesów, poranek zaczynajmy od zjedzenia śniadania.

Mamy dla Was 7 pysznych propozycji. Zobaczcie nieskomplikowane pomysły na śniadanie z dżemem w roli głównej i wybierzcie ten przepis, który przygotujecie w weekend.

Kasza jaglana z dżemem


Co będzie ci potrzebne?

1/3 szklanki kaszy jaglanej1
szklanka mleka roślinnego
2 łyżki dżemu śliwkowego

Jak przygotować?

Zacznij podgrzewać mleko. Gdy będzie wystarczająco ciepłe dodaj kaszę jaglaną i gotuj pzez 10 minut pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie mleko wyłóż ją do miseczki i dodaj dwie łyżki śliwkowego dżemu.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
kubeczek jogurtu naturalnego
2 małe jajka
olej kokosowy do smażenia
3 łyżki dżemu figowego

Jak przygotować?

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Jajka roztrzep za pomocą widelca i dodaj do mąki, następnie dodaj jogurt. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki wykładaj ciasto i formuj małe placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj udekorowanie dżemem truskawkowym.


Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

250 g twarogu
50 g cukru
2 czubate łyżki mąki
pół opakowania cukru wanilinowego
1 duże jajko
4 łyżki dżemu truskawkowego
odrobina masła do smażenia

Jak przygotować?

Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj 1 łyżkę mąki, a następnie jajko. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Powstałą masę odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej na patelni masło, formuj placuszki, które przed smażeniem obtocz w pozostałej mące.

Placuszki podawaj z dżemem, opcjonalnie z plasterkami truskawek.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?
2 małe opakowania jogurtu greckiego
1 jajko
ziarenka z jednej laski wanilii
3 łyżki dżemu truskawkowego

Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Jajko ubij za pomocą trzepaczki dodaj jogurt i ziarenka wanilii. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30 minut. Wierzch udekoruj dżemem truskawkowym.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

opakowanie ciasta francuskiego
dżem malinowy

Jak przygotować?

Ciasto delikatnie rozwałkuj. Posmaruj dżemem i zacznij zwijać w rulon. Tak powstały wałek podziel na równe części. Każdą z nich ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. Każdy ze ślimaczków możesz dodadkowo udekorować czekoladą.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Jak przygotować?

2 szklaki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki dżemu
3 łyżki masła orzechowego
1 banan

Jak przygotować?

Podgrzej mleko. Gdy będzie ciepłe dodaj masło, brązowy cukier i łyżeczkę cynamonu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Płynne składniki wlej do mąki i dodaj szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Następnie włóż je na 10 minut do zamrażalnika.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na okrągłą blaszkę. Posmaruj dżemem. Na wierzch ułóż plasterki banana. Piecz przez 25 minut w 200 st. C. Po wyjęciu udekoruj masłem orzechowym.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

5 jajek
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki gazowanej wody
1/4 szklanki drobnego cukru dżem brzoskwiniowy lub śliwkowy

Jak przygotować?

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem na gładką masę i dodaj do mąki. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z resztą składników.

Ciasto gofrowe powinno być dość gęste i bez grudek.

Gofrownicę rozgrzej do maksymalnej temperatury. Następnie wylej odrobinę ciasta na dolną płytę i zamknij. Gofry wypiekaj do zrumieniania, od 4-6 minut. Aby były chrupiące studź pojedynczo, na kratce.

Gofry najlepiej smakują podane z dżemem brzoskwiniowym lub śliwkowym.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
90
60 min
15
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 2821

30 min
20
60 min
10
>60 min
18