Dania jednogarnkowe

Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle.

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

 

Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz.


Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z selerem

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, łodyga selera naciowego, miód, starta skórka limonki, sól, oliwa
z oliwek.


Sposób przygotowania: do miseczki dodać miód oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Następnie włożyć oliwki, pokrojony seler naciowy oraz pozostałe składniki. Marynować przez pół godziny przed podaniem.

 

Hiszpańskie czarne oliwki z sherry


Składniki: czarne oliwki, kozi ser, porzeczki, jagody lub maliny, cynamon, Sherry.


Sposób przygotowania: połączyć czarne oliwki z pokrojonym w kostkę kozim serem, następnie dodać garść owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, posypując danie niewielką ilością cynamonu. Pod koniec dodać 50ml Sherry. Pozostawić na 20 min w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z kozim serem i miodem

 

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, kozi ser, jabłka (najlepiej Golden Delicious), kilka orzechów laskowych, naturalny miód wielokwiatowy, sok z jednej cytryny, oliwa Extra Virgin, tymianek.


Sposób przygotowania: pokroić ser kozi na kawałki wielkości orzecha laskowego. Obrać jabłka, a następnie pokroić w 1 cm kostkę i wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Połączyć zielone oliwki, ser kozi, jabłka i orzechy laskowe w miseczce. Przygotować dressing z 2 łyżek miodu, reszty soku z cytryny i 4 łyżek oliwy z oliwek. Dressing i składniki połączyć, odstawić na 20 minut, by smaki się wymieszały.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z tuńczykiem i octem jabłkowym

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, ocet jabłkowy, puszka tuńczyka, oliwa z oliwek, nasiona gorczycy, papryczka chilli, sól morska, starta skórka cytryn, trawa cytrynowa.


Sposób przygotowania: delikatnie połączyć rozdrobnionego tuńczyka, odrobinę oliwy z oliwek i octu jabłkowego, łyżkę ziarenek gorczycy oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodać oliwki, kilka źdźbeł trawy cytrynowej, skórkę cytrynową. Odstawić na kilka minut, by wszystkie smaki się połączyły.

 

Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami


Składnik: hiszpańskie czarne oliwki, ugotowane krewetki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda Dijon, cukier, pół pęczka koperku.


Sposób przygotowania: przegotować krewetki i odstawić do ostygnięcia. W miseczce połączyć oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, cukier oraz posiekany koperek, dobrze ubić. Dodać krewetki oraz czarne oliwki, delikatnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut przed podaniem aby smaki się połączyły.


Karaibski koktajl z dodatkiem hiszpańskich zielonych oliwek

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, rum, syrop klonowy, gorzka wódka, woda mineralna, limonka, listki świeżej mięty.

 

Sposób przygotowania: rum, odrobinę syropu klonowego i wódkę wlać do shakera z kostkami lodu, wymieszać. Przelać do kieliszków koktajlowych. Dodać wodę mineralną oraz oliwki. Drinki udekorować plasterkami limonki i świeżymi listkami mięty.


Pysznej zabawy i wielu inspiracji kulinarnych życzy Oliwka!

 

Więcej informacji na: www.hiszpanskieoliwki.pl

 

Źródło: informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułki wrocławskie

Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o c...

Odsłon: 16

60 min
0
30 min
3
30 min
4
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 221

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 379

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8