Ciasta na Boże Narodzenie

Stany Zjednoczone słyną z pięknych krajobrazów, Hollywood i ze smakołyków, które rozprzestrzeniły się po całym świecie. Jakie amerykańskie przysmaki zadomowiły się w Polsce?

Fot. 123RF.COM


Muffiny
to wypieczone ciastka w kształcie wysokiej babeczki, podawane z różnymi dodatkami. Najczęściej je się je na słodko, np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, orzechami, konfiturami lub owocami. Przygotowane dzień wcześniej mogą być smacznym drugim śniadaniem, dodatkiem do kawy, albo po prostu smacznym, słodkim lub słonym, urozmaiceniem dnia. Przyrządzenie muffinek jest proste i szybkie.

 

Książka kucharska: 30 przepisów na pyszne muffinki. Kliknij!


Często zdarza się nam nazywać muffinki babeczkami, nie jest to jednak to samo. Babeczki, w przeciwieństwie do muffinów mają bardzo delikatną strukturę, świetnie współgrają z różnymi polewami i kremami. Babeczki zazwyczaj przyrządza się na kruchym spodzie i dodaje się do nich dużą ilość kremu oraz dodatków, takich jak owoce albo galaretka. Muffiny natomiast są ciężkie, robi się je dużo szybciej od babeczek, przez co ciasto często jest niedokładnie wymieszane i są w nim grudki.

Tłuszcz, który wykorzystuje się przy pieczeniu babeczek to zazwyczaj masło, a do muffinów dodaje się olej. Muffiny mogą być przyrządzane na wiele sposobów - zarówno na słodko, jak i na słono albo ostro. Można do nich dodawać z powodzeniem oliwki, kapary albo ser. Babeczki są natomiast typem słodkich przekąsek, które trudno sobie wyobrazić w słonej odsłonie.

dodaj przepisZnasz przepisy na pyszne, nie tylko amerykańskie dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które dopiero od niedawna pojawia się na polskich stołach. Jest absolutnym hitem dla ludzi uwielbiających czekoladę oraz ciężkie ciasta. Brownie można robić na wiele sposobów. Dodaje się do nich bakalie, orzechy, rodzynki lub podaje bez żadnych dodatków. Samo ciasto można zrobić z mąką lub bez niej. Wykonuje się je stosunkowo szybko - ciasto piecze się około 25 minut, choć jest to zależne od tego, jak bardzo mokre ciasto lubimy jeść.


Amerykańskie naleśniki zawsze budziły duże zainteresowanie, w szczególności wśród ludzi oglądających filmy zza oceanu. Amerykańskie naleśniki, czyli tak zwane pancakes przypominają trochę nasze polskie racuchy bez dodatków. Robione według oryginalnego przepisu są pulchne, grube i przy tym bardzo sycące. Najlepiej smakują z syropem klonowym (zobacz, w czym tkwi sekret syropu klonowego), konfiturą, cukrem pudrem lub świeżymi owocami.


Wszystko, co trzeba wiedzieć o naleśnikach. Kliknij!

naleśniki


Apple pie, czyli jabłkowe ciasto na kruchym spodzie, najczęściej wypieka się w okrągłej tortownicy. Podstawowym nadzieniem tego ciasta są jabłka, które przykrywa się warstwą ciasta. Najchętniej za oceanem apple pie podaje się z kawałkiem sera cheddar, bitą śmietaną lub gałką lodów. Jabłka, które będą służyć za nadzienie powinny być kwaśne i twarde, co spowoduje, ze ciasto będzie lekko kwaskowate i orzeźwiające.


Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest przysmakiem, który chyba każdy choć raz próbował. Przygotowuje się go z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduję że kukurydza puchnie i wyrzuca na wierzch miękką, chrupiącą masę. Popcorn najchętniej jest spożywany w kinach, ale można go również zrobić w domu. W sklepach dostępna jest kukurydza, którą można zrobić w mikrofali lub w garnku z odpowiednią ilością oleju. Najlepiej smakuje posolony lub z masłem.


Mielonka jest zmielonym i przetworzonym mięsem, zamkniętym w szczelnej puszce, co ułatwia jej przechowywanie oraz transport. Mielonka powstała w okresie międzywojennym. Była jedzona przez żołnierzy, jak i ludność cywilną, podczas II wojny światowej oraz wojny koreańskiej. W Korei do teraz przysmakiem, który można znaleźć w restauracjach jest zupa z mielonki. U nas bardzo chętnie się ją zabiera na rajdy i wyprawy turystyczne. Słowo określające po angielsku najpopularniejszą markę mielonki zrobiło zawrotną karierę międzynarodową - "SPAM" to określenie zapychających skrzynkę pocztową, niechcianych wiadomości.


mielonka

Zupa z mielonki jest u nas nieznana. Konserwy najczęściej lądują na kanapkach.   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Hamburger to rodzaj kotleta mielonego włożonego pomiędzy dwa kawałki pieczywa, wraz z różnymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidory, ogórki, jajka i cebula. Mięso dodatkowo polane jest sosem, ketchupem albo musztardą. Hamburger doczekał się spopularyzowania na całym świecie. Można go zamówić praktycznie w każdym mieście. Powstało wiele rodzajów hamburgera, spośród których najpopularniejszy jest cheeseburger, czyli hamburger z serem. Dużą popularnością cieszy się również fishburger, gdzie zamiast mięsa jest rybny filet. Hamburger jest jednym z najważniejszych dań większości restauracji fast foodowych (czy wiesz, że dieta fastfoodowa naprawdę istnieje?).


Grill po amerykańsku, czyli barbecue. Czym różni się od polskiego grillowania? Kliknij!

grillowany kurczak

Zobacz też: 7 grzechów głównych grillującego Polaka | Zdrowe grillowanie | Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1590

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6