Spis treści:
Jeśli masz ochotę na pyszne i aromatyczne orientalne danie, koniecznie postaw na pilaw. Nie dość, że jest on bardzo prosty w przygotowaniu, to jeszcze możesz przyrządzić go z łatwo dostępnych składników. Jako że istnieje wiele jego wariantów, możesz łatwo dopasować przepis do swoich własnych potrzeb. Co to jest pilaw i jak go zrobić? Poniżej znajdziesz pomysły na pilaw na siedem sposobów, dzięki którym udasz się w wyjątkową kulinarną podróż na Wschód.
Sprawdź także: Kurczak z patelni – nie tylko na szybki obiad. 5 aromatycznych i sycących dań
Co to jest pilaw?
Najprościej rzecz ujmując, jest to potrawa przyrządzana na bazie ryżu lub kaszy bulgur oraz różnego rodzaju mięs, ryb, warzyw i przypraw. Szczególną popularnością cieszy się ona na Bliskim Wschodzie oraz w krajach Azji Środkowej i Zachodniej. Chętnie sięgają po nią także mieszkańcy Turcji i Bałkanów oraz dalekich Indii. Największą furorę zrobiła ona w Tadżykistanie i Uzbekistanie – uznano ją nawet za cenny element tamtejszej kultury i umieszczono na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Jak zrobić pilaw? Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ każdy kraj posiada swój własny przepis. Dla przykładu – w Uzbekistanie ziarna ryżu duszone są w mięsnym bulionie i podawane m.in. z marchewką, ciecierzycą, owocami berberysu oraz baraniną lub jagnięciną. W Turcji natomiast można natknąć się na wersję z ajranem, groszkiem, grzybami lub ciecierzycą. W Indiach z kolei króluje ryż przyprawiony pilau masala, czyli przyprawą na bazie kardamonu, goździków, cynamonu, kminu rzymskiego oraz czarnego pieprzu.
Jak zrobić pilaw? Przepisy na pilaw na siedem sposobów
Zastanawiasz się, jak zrobić pilaw? Możliwości jest naprawdę wiele. Możesz zaserwować go z różnymi rodzajami mięs i ryb, a także w wersji wegetariańskiej. Poniżej znajdziesz przepisy na pilaw na siedem sposobów, które bez problemu zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni.
Pilaw z warzywami
Jeśli na co dzień stronisz od mięsa lub chciałbyś od niego nieco odpocząć, postaw na pilaw z warzywami. Do jego przyrządzenia potrzebujesz ryżu basmati, pieczarek, cebuli, wody lub bulionu, czosnku, rodzynek, marchewki, soli, pieprzu oraz dowolnej mieszanki przypraw, np. garam masala.
Na początek opłucz ryż, oczyść i poszatkuj pieczarki, pokrój cebulę, a następnie obierz i zetrzyj na tarce marchewki. Zalej rodzynki wrzątkiem. Wlej na większą patelnię olej i podsmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj marchewkę i pieczarki – smaż je do momentu, aż nabiorą miękkości. Pod koniec dorzuć poszatkowany czosnek. Wlej wodę z rodzynkami, po czym wsyp przyprawy oraz ryż. Danie będzie gotowe, gdy ryż wchłonie płyn i stanie się sypki.
Pilaw z soczewicą, cukinią i mięsem mielonym
Jak zrobić pilaw, jeśli nie z samymi warzywami? Na przykład z soczewicą, cukinią i mięsem mielonym – może to być mięso z indyka lub łopatka cielęca bądź wieprzowa. Pozostałe składniki, które warto uwzględnić w tym przepisie, to cebula, oliwa z oliwek, bulion, ryż długoziarnisty, czosnek, natka pietruszki, słodka i ostra papryka, kmin rzymski oraz oregano.
Zeszklij na patelni pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj mięso, równomiernie je obsmaż i oprósz przyprawami. Wsyp ryż oraz soczewicę i całość wymieszaj. Po dwóch minutach dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię oraz sól i pieprz. Wlej bulion i zaczekaj, aż się zagotuje. Przykryj patelnię i kontynuuj obróbkę termiczną przez 15 minut. Zmiksuj natkę pietruszki z czosnkiem, solą oraz oliwą z oliwek i powstałym sosem polej danie.
Pilaw z karkówką wieprzową
Wśród przepisów na pilaw na siedem sposobów nie może zabraknąć również tego z karkówką wieprzową w roli głównej. Aby przyrządzić to danie, poza mięsem na liście składników umieść paprykę, cebulę, pieczarki, ryż, olej rzepakowy, mieloną słodką paprykę, mielony imbir, kurkumę, papryczkę chili, czosnek oraz sól i pieprz.
Najpierw posiekaj drobno cebulę i pokrój pieczarki oraz paprykę. Podsmaż je na patelni. Podgrzej w garnku olej i dodaj do niego pokrojone w kostkę mięso oraz sól i pieprz. Po chwili dorzuć ząbki czosnku oraz podsmażone warzywa i pieczarki. Posyp zawartość garnka przyprawami i kontynuuj obróbkę termiczną przez dwie minuty. Dodaj ryż i zalej go przegotowaną wodą – gotuj całość do momentu, aż ryż nabierze miękkości. Gdy tak się stanie, wymieszaj danie widelcem.
Wegański pilaw z tofu i orzechami
Pilaw z tofu i orzechami to idealna opcja dla wegan – i nie tylko. Powstaje on z takich produktów jak ryż długoziarnisty, marchewka, cebula, bulion warzywny, nerkowce, płatki migdałów, natka pietruszki, sos sojowy, cynamon, kurkuma, kardamon, sok i skórka z cytryny oraz naturalne tofu.
W pierwszej kolejności zagotuj bulion. Dodaj do niego ryż, pokrojoną w słupki marchewkę, drobno posiekaną cebulę, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz moc palnika i kontynuuj obróbkę termiczną przez 25 minut. Upraż nerkowce i płatki migdałów na suchej patelni. To samo zrób z pokrojonym w kostkę tofu, po czym polej je sosem sojowym i podsmaż. Przełóż ryż na talerz i posyp tofu, orzechami oraz posiekaną natką pietruszki.
Pilaw z kurczakiem
Jak zrobić pilaw, jeśli nie z karkówką wieprzową lub tofu? Warto spróbować tej potrawy także w wersji z kurczakiem. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w ryż długoziarnisty, masło, bulion drobiowy, pierś z kurczaka, cebulę, kurkumę, cynamon oraz sól i pieprz.
Najpierw ugotuj ryż. W międzyczasie podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka z drobno posiekaną cebulą. Dodaj mięso i przyprawy do ryżu. Całość dokładnie wymieszaj.
Pilaw z kaszą bulgur i mintajem
Kolejną ciekawą propozycją pilawu jest ten z kaszą bulgur i mintajem. Poza dwoma wspomnianymi składnikami do jego przyrządzenia potrzebujesz szpinaku, groszku, orzeszków ziemnych, suszonych daktyli, owoców granatu, czosnku, cebuli, oliwy z oliwek, imbiru, rozmarynu, kurkumy, kardamonu, cynamonu, soli oraz pieprzu czarnego i cytrynowego.
Upraż orzechy na suchej patelni. Zeszklij na oliwie czosnek i cebulę. Dodaj kaszę i przyprawy, po czym zalej je wodą. Dorzuć groszek oraz szpinak i duś całość do momentu, aż kasza stanie się miękka. Dodaj owoce granatu i pokrojone daktyle. Umieść na kaszy kawałki ryby oprószone solą i pieprzem. Kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż ryba będzie miękka. Gotowe danie posyp prażonymi orzechami.
Pilaw owocowo-warzywny
Warto mieć świadomość, że powyższą potrawę można podawać również z owocami. Jak zrobić pilaw w tej wersji? Możesz sięgnąć np. po suszone śliwki i morele, pora, cukinię, cebulę oraz czerwoną paprykę. Ponadto zaopatrz się w ryż, wytrawne czerwone wino, olej, płatki migdałów oraz sól i pieprz.
Umyj warzywa i owoce, a następnie pokrój je na kawałki. Wrzuć je na rozgrzany olej i po chwili wlej do nich wino. Duś je pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj ugotowany ryż i przyprawy. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Przed podaniem posyp danie płatkami migdałów.
Źródło: smakistyl.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »
Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »