Turecki napój, który doskonale gasi pragnienie. Dlaczego warto pić ayran?

Ayran to napój na bazie jogurtu i wody, który przybył do nas z Turcji. Bez problemu znajdziesz go na sklepowych półkach, może również z łatwością przygotować go w domu. Dlaczego warto pić ayran? Jak picie tego napoju wpływa na zdrowie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Wypróbuj przepis na ayran. Działa korzystnie na pracę jelit | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy na dworze skwar i duchota, wszyscy szukają sposobów na ochłodę oraz ugaszenie pragnienia. Niezawodnym sposobem zaczerpniętym od mieszkańców Bliskiego Wschodu jest przygotowanie tradycyjnego ayranu, który nie tylko jest orzeźwiający, ale i bardzo zdrowy. Jak głoszą bliskowschodnie legendy ayran to sekret długowieczności, smukłej sylwetki oraz pięknej cery.

Sprawdź także: Lody rzemieślnicze - historia i najciekawsze przepisy na domowe lody

Co to jest ayran?

Tradycyjny ayran przygotowywany jest z jogurtu i wody. Najczęściej w proporcji jeden do jednego lub dwa do jednego. Od polskich jogurtów odróżnia go nieco rzadsza konsystencja oraz dodatek soli, czasem podawany jest również z pieprzem. Należy przechowywać go w lodówce, najlepiej smakuje mocno schłodzony. Na Bliskim Wschodzie napój ten spożywany jest zarówno samodzielnie w szklankach, jak i jako dodatek do dań, np. mięs. Będzie świetnie smakować w towarzystwie dań z grilla, czy ziemniaków. Ayran często podawany jest także do kebaba.

Z jakiego mleka produkowany jest tradycyjny ayran?

Ayran produkowany jest z fermentowanego mleka, stąd jego lekko kwaśny smak. Do jego wyrobu stosowane jest zarówno mleko krowie, owcze i kozie. Do przygotowania ayranu w domu będziesz potrzebować jogurtu, typu greckiego lub bałkańskiego, wody oraz soli. Możesz użyć wody niegazowanej, niektórzy wolą dodawać gazowaną, dzięki czemu napój przypomina nieco smak kefiru. W niektórych przepisach na ayran można znaleźć również dodatek pieprzu, cytryny, mięty, a nawet czosnku.

Na co jest dobry ayran?

Picie ayranu podczas upałów pozwoli ci się orzeźwić oraz dodatkowo nawodnić organizm. Napój ten świetnie sprawdzi się, w przypadku osób, które dbają o linie lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. W 100 g ayranu znajduje się jedynie 19 kcal.

Ayran ma wiele pozytywnych właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, witaminy D oraz wapnia. Zawiera również żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Co więcej, wypicie ayranu po spożyciu alkoholu pomoże zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z kacem. Napój ten wspiera odporność organizmu, korzystnie wpływa na pracę jelit, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jak przygotować ayran?

Przygotowanie ayranu jest bardzo proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w trzy składniki. Możesz regulować gęstość napoju, dodając więcej lub mniej wody. 

Składniki

  • Szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
  • Szklanka wody
  • Sól
  • Opcjonalnie listki świeżej mięty

Jogurt wraz z wodą, solą oraz listkami mięty (opcjonalnie) miksuj w blenderze, do momentu, aż powstanie piana. Napój możesz włożyć do lodówki, aby go dodatkowo schłodzić. Podawaj w wysokich szklankach. Najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu. Na wierzch możesz dodać listek mięty do dekoracji.

Chcesz poznać więcej przepisów na ayran? Zobacz, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy? 

1. Ayran

 Ayran Zobacz przepis

Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Napój jogurtowy Ayran

 Napój jogurtowy Ayran Zobacz przepis

Napój jogurtowy Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Napój na grilla - ayran

 Napój na grilla - ayran Zobacz przepis

Napój na grilla - ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 86

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25