Dania jednogarnkowe

Ayran to napój na bazie jogurtu i wody, który przybył do nas z Turcji. Bez problemu znajdziesz go na sklepowych półkach, może również z łatwością przygotować go w domu. Dlaczego warto pić ayran? Jak picie tego napoju wpływa na zdrowie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Wypróbuj przepis na ayran. Działa korzystnie na pracę jelit | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy na dworze skwar i duchota, wszyscy szukają sposobów na ochłodę oraz ugaszenie pragnienia. Niezawodnym sposobem zaczerpniętym od mieszkańców Bliskiego Wschodu jest przygotowanie tradycyjnego ayranu, który nie tylko jest orzeźwiający, ale i bardzo zdrowy. Jak głoszą bliskowschodnie legendy ayran to sekret długowieczności, smukłej sylwetki oraz pięknej cery.

Sprawdź także: Lody rzemieślnicze - historia i najciekawsze przepisy na domowe lody

Co to jest ayran?

Tradycyjny ayran przygotowywany jest z jogurtu i wody. Najczęściej w proporcji jeden do jednego lub dwa do jednego. Od polskich jogurtów odróżnia go nieco rzadsza konsystencja oraz dodatek soli, czasem podawany jest również z pieprzem. Należy przechowywać go w lodówce, najlepiej smakuje mocno schłodzony. Na Bliskim Wschodzie napój ten spożywany jest zarówno samodzielnie w szklankach, jak i jako dodatek do dań, np. mięs. Będzie świetnie smakować w towarzystwie dań z grilla, czy ziemniaków. Ayran często podawany jest także do kebaba.

Z jakiego mleka produkowany jest tradycyjny ayran?

Ayran produkowany jest z fermentowanego mleka, stąd jego lekko kwaśny smak. Do jego wyrobu stosowane jest zarówno mleko krowie, owcze i kozie. Do przygotowania ayranu w domu będziesz potrzebować jogurtu, typu greckiego lub bałkańskiego, wody oraz soli. Możesz użyć wody niegazowanej, niektórzy wolą dodawać gazowaną, dzięki czemu napój przypomina nieco smak kefiru. W niektórych przepisach na ayran można znaleźć również dodatek pieprzu, cytryny, mięty, a nawet czosnku.

Na co jest dobry ayran?

Picie ayranu podczas upałów pozwoli ci się orzeźwić oraz dodatkowo nawodnić organizm. Napój ten świetnie sprawdzi się, w przypadku osób, które dbają o linie lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. W 100 g ayranu znajduje się jedynie 19 kcal.

Ayran ma wiele pozytywnych właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, witaminy D oraz wapnia. Zawiera również żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Co więcej, wypicie ayranu po spożyciu alkoholu pomoże zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z kacem. Napój ten wspiera odporność organizmu, korzystnie wpływa na pracę jelit, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jak przygotować ayran?

Przygotowanie ayranu jest bardzo proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w trzy składniki. Możesz regulować gęstość napoju, dodając więcej lub mniej wody. 

Składniki

  • Szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
  • Szklanka wody
  • Sól
  • Opcjonalnie listki świeżej mięty

Jogurt wraz z wodą, solą oraz listkami mięty (opcjonalnie) miksuj w blenderze, do momentu, aż powstanie piana. Napój możesz włożyć do lodówki, aby go dodatkowo schłodzić. Podawaj w wysokich szklankach. Najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu. Na wierzch możesz dodać listek mięty do dekoracji.

Chcesz poznać więcej przepisów na ayran? Zobacz, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy? 

1. Ayran

 Ayran Zobacz przepis

Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Napój jogurtowy Ayran

 Napój jogurtowy Ayran Zobacz przepis

Napój jogurtowy Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Napój na grilla - ayran

 Napój na grilla - ayran Zobacz przepis

Napój na grilla - ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 51

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0