Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Ayran to napój na bazie jogurtu i wody, który przybył do nas z Turcji. Bez problemu znajdziesz go na sklepowych półkach, może również z łatwością przygotować go w domu. Dlaczego warto pić ayran? Jak picie tego napoju wpływa na zdrowie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Wypróbuj przepis na ayran. Działa korzystnie na pracę jelit | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy na dworze skwar i duchota, wszyscy szukają sposobów na ochłodę oraz ugaszenie pragnienia. Niezawodnym sposobem zaczerpniętym od mieszkańców Bliskiego Wschodu jest przygotowanie tradycyjnego ayranu, który nie tylko jest orzeźwiający, ale i bardzo zdrowy. Jak głoszą bliskowschodnie legendy ayran to sekret długowieczności, smukłej sylwetki oraz pięknej cery.

Sprawdź także: Lody rzemieślnicze - historia i najciekawsze przepisy na domowe lody

Co to jest ayran?

Tradycyjny ayran przygotowywany jest z jogurtu i wody. Najczęściej w proporcji jeden do jednego lub dwa do jednego. Od polskich jogurtów odróżnia go nieco rzadsza konsystencja oraz dodatek soli, czasem podawany jest również z pieprzem. Należy przechowywać go w lodówce, najlepiej smakuje mocno schłodzony. Na Bliskim Wschodzie napój ten spożywany jest zarówno samodzielnie w szklankach, jak i jako dodatek do dań, np. mięs. Będzie świetnie smakować w towarzystwie dań z grilla, czy ziemniaków. Ayran często podawany jest także do kebaba.

Z jakiego mleka produkowany jest tradycyjny ayran?

Ayran produkowany jest z fermentowanego mleka, stąd jego lekko kwaśny smak. Do jego wyrobu stosowane jest zarówno mleko krowie, owcze i kozie. Do przygotowania ayranu w domu będziesz potrzebować jogurtu, typu greckiego lub bałkańskiego, wody oraz soli. Możesz użyć wody niegazowanej, niektórzy wolą dodawać gazowaną, dzięki czemu napój przypomina nieco smak kefiru. W niektórych przepisach na ayran można znaleźć również dodatek pieprzu, cytryny, mięty, a nawet czosnku.

Na co jest dobry ayran?

Picie ayranu podczas upałów pozwoli ci się orzeźwić oraz dodatkowo nawodnić organizm. Napój ten świetnie sprawdzi się, w przypadku osób, które dbają o linie lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. W 100 g ayranu znajduje się jedynie 19 kcal.

Ayran ma wiele pozytywnych właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, witaminy D oraz wapnia. Zawiera również żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Co więcej, wypicie ayranu po spożyciu alkoholu pomoże zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z kacem. Napój ten wspiera odporność organizmu, korzystnie wpływa na pracę jelit, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jak przygotować ayran?

Przygotowanie ayranu jest bardzo proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w trzy składniki. Możesz regulować gęstość napoju, dodając więcej lub mniej wody. 

Składniki

  • Szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
  • Szklanka wody
  • Sól
  • Opcjonalnie listki świeżej mięty

Jogurt wraz z wodą, solą oraz listkami mięty (opcjonalnie) miksuj w blenderze, do momentu, aż powstanie piana. Napój możesz włożyć do lodówki, aby go dodatkowo schłodzić. Podawaj w wysokich szklankach. Najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu. Na wierzch możesz dodać listek mięty do dekoracji.

Chcesz poznać więcej przepisów na ayran? Zobacz, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy? 

1. Ayran

 Ayran Zobacz przepis

Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Napój jogurtowy Ayran

 Napój jogurtowy Ayran Zobacz przepis

Napój jogurtowy Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Napój na grilla - ayran

 Napój na grilla - ayran Zobacz przepis

Napój na grilla - ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety kowalowej

Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...

Odsłon: 3594

30 min
7
Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34201

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 663

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4849

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1469

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113634

60 min
199