Turecki napój, który doskonale gasi pragnienie. Dlaczego warto pić ayran?

Ayran to napój na bazie jogurtu i wody, który przybył do nas z Turcji. Bez problemu znajdziesz go na sklepowych półkach, może również z łatwością przygotować go w domu. Dlaczego warto pić ayran? Jak picie tego napoju wpływa na zdrowie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Wypróbuj przepis na ayran. Działa korzystnie na pracę jelit | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy na dworze skwar i duchota, wszyscy szukają sposobów na ochłodę oraz ugaszenie pragnienia. Niezawodnym sposobem zaczerpniętym od mieszkańców Bliskiego Wschodu jest przygotowanie tradycyjnego ayranu, który nie tylko jest orzeźwiający, ale i bardzo zdrowy. Jak głoszą bliskowschodnie legendy ayran to sekret długowieczności, smukłej sylwetki oraz pięknej cery.

Sprawdź także: Lody rzemieślnicze - historia i najciekawsze przepisy na domowe lody

Co to jest ayran?

Tradycyjny ayran przygotowywany jest z jogurtu i wody. Najczęściej w proporcji jeden do jednego lub dwa do jednego. Od polskich jogurtów odróżnia go nieco rzadsza konsystencja oraz dodatek soli, czasem podawany jest również z pieprzem. Należy przechowywać go w lodówce, najlepiej smakuje mocno schłodzony. Na Bliskim Wschodzie napój ten spożywany jest zarówno samodzielnie w szklankach, jak i jako dodatek do dań, np. mięs. Będzie świetnie smakować w towarzystwie dań z grilla, czy ziemniaków. Ayran często podawany jest także do kebaba.

Z jakiego mleka produkowany jest tradycyjny ayran?

Ayran produkowany jest z fermentowanego mleka, stąd jego lekko kwaśny smak. Do jego wyrobu stosowane jest zarówno mleko krowie, owcze i kozie. Do przygotowania ayranu w domu będziesz potrzebować jogurtu, typu greckiego lub bałkańskiego, wody oraz soli. Możesz użyć wody niegazowanej, niektórzy wolą dodawać gazowaną, dzięki czemu napój przypomina nieco smak kefiru. W niektórych przepisach na ayran można znaleźć również dodatek pieprzu, cytryny, mięty, a nawet czosnku.

Na co jest dobry ayran?

Picie ayranu podczas upałów pozwoli ci się orzeźwić oraz dodatkowo nawodnić organizm. Napój ten świetnie sprawdzi się, w przypadku osób, które dbają o linie lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. W 100 g ayranu znajduje się jedynie 19 kcal.

Ayran ma wiele pozytywnych właściwości odżywczych. Jest źródłem białka, witaminy D oraz wapnia. Zawiera również żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Co więcej, wypicie ayranu po spożyciu alkoholu pomoże zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z kacem. Napój ten wspiera odporność organizmu, korzystnie wpływa na pracę jelit, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jak przygotować ayran?

Przygotowanie ayranu jest bardzo proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w trzy składniki. Możesz regulować gęstość napoju, dodając więcej lub mniej wody. 

Składniki

  • Szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
  • Szklanka wody
  • Sól
  • Opcjonalnie listki świeżej mięty

Jogurt wraz z wodą, solą oraz listkami mięty (opcjonalnie) miksuj w blenderze, do momentu, aż powstanie piana. Napój możesz włożyć do lodówki, aby go dodatkowo schłodzić. Podawaj w wysokich szklankach. Najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu. Na wierzch możesz dodać listek mięty do dekoracji.

Chcesz poznać więcej przepisów na ayran? Zobacz, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy? 

1. Ayran

 Ayran Zobacz przepis

Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Napój jogurtowy Ayran

 Napój jogurtowy Ayran Zobacz przepis

Napój jogurtowy Ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Napój na grilla - ayran

 Napój na grilla - ayran Zobacz przepis

Napój na grilla - ayran / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Tost wielkanocny

Święta zbliżają się szybko, a dzisiaj jest post, wiec proponuję postny tost a...

Odsłon: 46

15 min
0
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 165

>60 min
10
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 552

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Co wkładali do koszyka nasi pradziadowie? Tak wyglądała kiedyś Wielkanoc

Tradycje związane z wiosennymi świętami istnieją w Polsce już bardzo długo. Odkryj, jak wyglądała Wielkanoc 100 lat temu i dowiedz się, co wkładano...

0
Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1