Spis treści:
- Lody rzemieślnicze - historia
- Lody domowe - jak zrobić je w domu?
- Najciekawsze przepisy na domowe lody
Lody rzemieślnicze to obecnie jeden z największych trendów w Polsce. Można je spotkać w wielu miastach i delektować się nimi podczas spaceru po starówce, podziwiając piękne zabytki. Ich nazwa oznacza produkt pochodzący z niewielkiej manufaktury, który nie jest wytwarzany w celu masowej sprzedaży. Są one uznawane za lokalne artykuły, przyrządzane według wyjątkowych receptur i przy pomocy niepowtarzalnych składników.
Do wyczarowania lodów rzemieślniczych współcześnie używa się np. przetworów mlecznych z własnej mleczarni, regionalnych owoców lub piwa albo miodu z domowej pasieki. Dzięki tak dobranym komponentom ich smak jest unikalny i często nie do odtworzenia bez znajomości dokładnego przepisu.
Skład lodów rzemieślniczych powinien być bardzo krótki i pozbawiony zbędnych konserwantów. Jedynym akceptowalnym elementem są roślinne stabilizatory. Zazwyczaj podczas ich przygotowania wykorzystuje się cukier, jogurt, śmietankę, mleko, a także takie dodatki jak owoce, kawa, karmel oraz czekolada. Dobranie składników zależy od finalnego efektu, jaki chcemy uzyskać.
Sprawdź także: Ciasta na zimno - bez pieczenia i długiego stania w kuchni. Idealne na lato
Lody rzemieślnicze – historia
Skąd wywodzą się lody rzemieślnicze? Historia tego produktu zaczyna się już około pięciu tysięcy lat temu w Chinach, gdzie świeże owoce serwowano dla ochłody z kostkami lodu. Ich europejską kolebką stały się Włochy, a w szczególności Sycylia, która znana jest z temperatur sięgających zenitu. Co ciekawe, idea tego przysmaku pojawiła się w tej części kontynentu za sprawą arabskiej ludności.
Sorbetto - ponieważ taką nazwę nosiły pierwsze włoskie lody rzemieślnicze – współcześnie przypominają tradycyjny sorbet, jednak w przeszłości podawane były w formie owoców ze śniegiem, który pozyskiwany był ze zboczy Etny. Na początku wiosny lód topniał i spływał do grot, gdzie - przy pomocy specjalnie opracowanego filcu – dzielono go na mniejsze fragmenty. Po odpowiednim zabezpieczeniu każdego z nich były one sprzedawane do wielu włoskich miast.
W okresie renesansu odkryto, że połączenie jajka i mleka z lodem ze szczyptą soli obniża temperaturę surowca przed jego zamrożeniem. W ten sposób wymyślono nowy deser, czyli pierwsze lody waniliowe. Do ich przygotowania wykorzystywano również laski wanilii, cukier oraz skórkę z cytryny. Technika ta szybko rozprzestrzeniła się do innych krajów, trafiając wprost do Paryża, gdzie sycylijski cukiernik otworzył lodziarnię pod koniec lat 90. XVII wieku.
Pierwsza maszyna do wytwarzania lodów została wynaleziona nieco później, bo w 1843 roku w Filadelfii. Jej pomysłodawczynią była Nancy Maria Donaldson, która wkrótce udoskonaliła swoją konstrukcję o mieszadło i korbkę, zapewniające bardziej puszystą teksturę wyrobu. Pierwsza chłodziarka umożliwiająca przechowywanie większej ilości przekąski przyszła na świat w 1870 roku i została opracowana przez Carla Linde.
To właśnie powyższe wynalazki sprawiły, że w XX wieku lody mogły trafić do produkcji przemysłowej, stając się dostępne w większości sklepów i to na wyciągnięcie ręki. Zanim to jednak nastąpiło, były one serwowane w lodziarniach w tekturowych pudełkach, które zostały następnie zastąpione w 1896 roku przez wafelek do lodów.
Zobacz: Lody bananowo-krówkowe
Lody domowe – jak zrobić je w domu?
Jeśli chcesz delektować się lodami rzemieślniczymi bez wychodzenia z domu, wystarczy, że zaopatrzysz się w podstawowe składniki i wybierzesz swoje ulubione dodatki. Daj się ponieść fantazji i testuj nowe receptury oraz połączenia smakowe. Masz ochotę na lody domowe? Jak zrobić je, aby zachwycić gości, nie marnując przy tym komponentów? Odpowiedź znajdziesz poniżej!
Najciekawsze przepisy na domowe lody
Domowe lody śmietankowe
Do wykonania lodów śmietankowych potrzebujesz śmietanki 30 proc. lub 36 proc., mleka oraz cukru lub erytrytolu. Schłodź wszystkie składniki, a następnie umieść połowę śmietanki z cukrem w rondelku i gotuj, aż do pełnego ich połączenia. Przelej gotową masę do docelowego pojemnika, który później odłożysz do zamrażarki.
Połącz miksturę z pozostałą częścią śmietanki oraz mlekiem i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie elementy. Włóż je na około 30 minut do zamrażarki, a następnie wyjmij i dokładnie zblenduj. Kontynuuj ten schemat postępowania, miksując deser co pół godziny. Powinno to zająć około trzech-czterech godzin. Po tym czasie lody domowe są gotowe do jedzenia.
Tak przygotowana przekąska stanowi wyśmienitą bazę dla rozmaitych dodatków. My polecamy połączyć ją ze skórką z cytryny, pistacjami i miętą. Innym pomysłem będzie truskawkowo-jabłkowy mus z cynamonem. Smacznego!
Domowe lody czekoladowe
Jeśli nie przepadasz za śmietankowymi deserami, możesz śmiało podać wersję czekoladową. Aby ją wyczarować, zaopatrz się w śmietankę 30 proc. lub 36 proc., tłuste mleko, cukier oraz gorzką i mleczną czekoladę.
Schłodź wszystkie składniki na kilka godzin wcześniej. Podgrzej śmietankę z cukrem na niewielkim ogniu i poczekaj, aż się ze sobą połączą. Pokrój obie czekolady na niewielkie kawałki i dodawaj porcjami do gotującej się mikstury, cały czas mieszając. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Kiedy masa na lody ochłodzi się umieść ją na pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wrzuć wszystko do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj. Włóż miksturę z powrotem do zamrażarki, powtarzając procedurę co 30 minut przez około cztery godziny. Wersja ta doskonale sprawdzi się z różnorodnymi bakaliami, mango oraz kawałkami arbuza.
Domowe lody truskawkowe
Domowe lody truskawkowe wykonasz przy pomocy podstawowych składników oraz soku z cytryny i mrożonych lub świeżych owoców. Umyj główny komponent, pozbądź się szypułek i skrop go sokiem z cytrusa. Zblenduj wszystko dokładnie i połącz z zagotowaną i ostygniętą masą na lody. Przepis na śmietankową bazę znajdziesz powyżej.
Przyrządzona mikstura może zostać umieszczona w maszynce do lodów lub w zamrażarce. Jeśli wybierzesz ten drugi sposób, miksuj ją za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego co 30 minut, aż osiągnie jednolitą teksturę. Po około trzech godzinach śmietankowo-truskawkowe lody będą nadawały się do podania. Ich smak świetnie podbije mieszanka mięty, miodu oraz nerkowców.
Nie jesteś fanem truskawek? W takim razie postaw na inne owoce, np. mango, melon, borówki lub jagody. Możesz do nich także dorzucić takie dodatki jak wiórki kokosowe, mleczna czekolada, kakao lub ulubione bakalie.
1. Lody waniliowe z czekoladą
Zobacz przepisLody waniliowe z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Domowe lody z nektarynek
Zobacz przepisDomowe lody z nektarynek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowe lody bez maszyny
Zobacz przepisDomowe lody waniliowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Domowe lody jagodowe
Zobacz przepisDomowe lody jagodowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Domowe lody truskawkowe
Zobacz przepisDomowe lody truskawkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Domowe lody truskawkowe
Zobacz przepisDomowe lody truskawkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Lody czekoladowe z czereśniami
Zobacz przepisLody czekoladowe z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Najprostsze lody waniliowe
Zobacz przepisNajprostsze lody waniliowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Cukinia w zalewie musztardowej nie ma sobie równych. Przepis jest banalny »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »