Ewa_Gotuje

Jak kupić dobre truskawki?

Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy?

Fot. 123RF/Picsel

Czy potrafimy kupować dobre truskawki?

 

Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety poziomka chilijska, bo taką wówczas hodowali Francuzi, była niezwykle trudna w uprawie. Na ratunek przyszedł pewien botanik, który skrzyżował dwa gatunki poziomki - chilijską i wirginijską, pochodzącą z Ameryki Południowej. Eksperymentalne krzaczki obrodziły w duże, czerwone i uwielbiane przez nas dziś owoce.

 

Truskawka to owoc i kapryśny, i leniwy. Nie lubi zimna i nie lubi deszczu, uwielbia za to wylegiwanie się na słońcu, czemu zawdzięcza swój kolor, smak, słodycz i aromat. Jak na razie - ze względu na chłodną i deszczową wiosnę - wszystko wskazuje, że nadchodzący sezon truskawkowy będzie dość ubogi. Jak wybrać dobre truskawki?

 

Po pierwsze krajowe. Pomijając lokalny patriotyzm kulinarny, polskie truskawki są po prostu najlepsze i najświeższe. Nic dziwnego, droga jaką muszą przebyć z pola na stragany jest znacznie krótsza niż z Grecji, Hiszpanii, czy Turcji, bo to z tych krajów pochodzi większość importowanych owoców. A Chiny? Bez obaw - chińskie truskawki spotkamy wyłącznie w postaci mrożonej.

 

Jak rozpoznać krajową truskawkę? Po opakowaniu. Polskie owoce sprzedawane są z tradycyjnych łubianek i na straganach. Zagraniczne znajdziemy w dużych sklepach - w skrzynkach, z odpowiednimi dla danych krajów oznaczeniami oraz w plastikowych pojemnikach. Może uwodzą kształtem i kolorem, ale smakują nijako.

 

Truskawki najprościej jest spróbować, po zwyczajowym pytaniu - czy słodkie? Warto też zwrócić uwagę na kształt i kolor. Dorodne, przypominające swym kształtem diamenty truskawki to klasa extra. Jeśli takie truskawki są równomiernie ubarwione i połyskują w słońcu to możemy mieć pewność, że stoimy przed najlepszymi owocami na targu.

 

Nieregularne kształty, wybrzuszenia, fantazyjne kształty to efekt błędów przy zapylaniu. Bez obaw, jeśli takie truskawki maja ładny kolor - to i w smaku będą dobre. Problem pojawia się przy przebarwieniach - bladych lub zielonych częściach. To znak, że truskawka nie leżakowała odpowiednio długo na słońcu i może być niedojrzała oraz kwaśna. Musimy też uważać na wgniecenia, czy obicia, bowiem są to miejsca, w których może zalegnąć się pleśń.

 

Gdy już zakupimy truskawki - musimy je przetransportować do domu. Najczęściej sprzedawca przesypuje nam owoce do siatki. Dzięki temu możemy podejrzeć, czy pod dorodnymi owocami nie kryją się egzemplarze niedojrzałe. Niestety transport w nieprzepuszczającej powietrza siatce foliowej spowoduje, że owoce puszczą sok, pogniotą się, a w dalszej kolejności mogą pokryć się pleśnią. Najlepiej zatem jest kupić truskawki razem z łubianką. Truskawek nie powinniśmy przechowywać dłużej niż jeden dzień. Nadwyżkę owoców warto przerobić na koktajle, musy lub zostawić w całości, a następnie zamrozić.

 

Truskawki są bardzo zdrowe. Zawierają wzmacniający zęby fosfor, dobry dla kości wapń, kojący nasze nerwy magnez, krwiotwórcze żelazo i niezbędny dla przyszłych mam kwas foliowy. Dodatkowo są prawdziwą bomba witaminową - zawierają A, B1, B2, a 100 gram truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której w truskawkach znajdziemy więcej niż w owocach cytrusowych. Ze względu na wysoką zawartość wody - niemal 80% - truskawki są niskokaloryczne - w 100 gramach znajdziemy jedynie 29 kcal. Ze względu na dużą zawartość cukru, najzdrowsze są truskawki niesłodzone.

 

A nim przejdziemy do przepisów...

10 truskawkowych propozycji na zbiżające się dni!

 

Truskawki w czekoladzie. Kliknij!

 

Truskawkowe orzeźwienie. Kliknij!

 

Truskawki z mini goframi. Kliknij!

 

Tarta z truskawkami. Kliknij!

 

Sernik z truskawkami. Kliknij!

 

Biszkopt z truskawkami. Kliknij!

 

Rumiane pierożki z truskawkami. Kliknij!

 

Jak wyhodować truskawki na balkonie? Kliknij!

Więcej o truskawkach w temacie specjalnym! Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Roladki czosnkowe

Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...

Odsłon: 1063

60 min
3
Desery Ciasto śnieżny puch

Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...

Odsłon: 4317

60 min
11
Zupy Rosół z kurczaka.

Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.

Odsłon: 105

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Zastanawiasz się, dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Czasem zdarza się, że po zdjęciu łupinki zamiast pysznego wnętrza czeka na nas niemiła niesp...

2
Ewa gotuje Kulinarna podróż przez kuchnie świata z Ewą Wachowicz

W 489. odcinku programu Ewa Wachowicz wybrała się w daleką podróż po różnych kuchniach świata. Wraz z prowadzącą widzowie poznali szwedzkie, ameryk...

1
Informacje Regeneruje, wzmacnia organizm i buduje odporność. Jak zrobić ocet z nasturcji?

Ocet z nasturcji nie jest u nas powszechnie stosowany. Próżno go szukać na półkach w marketach. A szkoda, bo jest zdrowy i świetnie sprawdza się w...

1