Spis treści:
- Kurczak z patelni z ryżem
- Kurczak z patelni z makaronem
- Kurczak z patelni w panierce z parmezanu
- Kurczak z patelni w sosie pomidorowo-koperkowym
- Kurczak z patelni z pieczarkami
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że jest on smaczny i łatwo dostępny, to jeszcze zawiera niewiele tłuszczu i sporą ilość białka. Ponadto – odpowiednio przyrządzony – dosłownie rozpływa się w ustach. Na uwagę zasługuje również jego ogromna uniwersalność – można zrobić go na kilka różnych sposobów, np. na grillu, w piekarniku i na parze, a także zaserwować z rozmaitymi dodatkami, w tym kaszą, ryżem, makaronem, warzywami i różnego rodzaju sosami. Masz ochotę na kurczaka, ale pieczone udka i skrzydełka już ci się znudziły? W takim razie idealną opcją dla ciebie będzie kurczak z patelni – danie nie tylko na szybki obiad, ale również podwieczorek i kolację. Sprawdź, jak go przygotować, aby zachwycił cię swoim smakiem i teksturą.
Sprawdź także: Karkówka na obiad. 5 wybornych przepisów z karkówki
Kurczak z patelni – 5 pomysłów na dania
Szukasz przepisów na specjały z kurczakiem, które łatwo zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni? Jeśli zależy ci na czasie, zrezygnuj z pieczenia i grillowania na rzecz smażenia lub duszenia. W jaki sposób przyrządzić smaczną i pożywną potrawę, jaką jest kurczak z patelni? 5 pomysłów na dania z tym mięsem w roli głównej znajdziesz poniżej.
Kurczak z patelni z ryżem
Jeśli jesteś fanem klasyki, na początek spróbuj aromatycznego kurczaka z patelni z ryżem. Zrobisz go z takich składników jak udka i pierś z kurczaka, ryż basmati, cebula, wędzona papryka, przyprawa śródziemnomorska, ser feta oraz masło.
Pokrój mięso na mniejsze kawałki i posyp je przyprawami. Obsmaż je równomiernie na patelni. Obierz i posiekaj cebulę, po czym podsmaż ją na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka. Wlej na patelnię litr wody, umieść w niej mięso i duś całość pod przykryciem przez ok. 40 minut. Dodaj ryż i delikatnie wymieszaj. Kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Gdy ryż wciągnie płyn, przełóż danie na talerz i posyp je pokruszonym serem feta. Możesz podać je z ziemniakami i sałatką. Dobrym wyborem będzie np. sałatka z czerwonej cebuli, czarnych oliwek, ogórka, sera feta, oliwy z oliwek, suszonego oregano oraz świeżo zmielonego pieprzu.
Kurczak z patelni z makaronem
Kurczak z patelni to przysmak, który świetnie komponuje się nie tylko z ryżem, ale również z makaronem. Aby zrobić potrawę w tym wydaniu, sięgnij po fileta z kurczaka, oliwę z oliwek, śmietanę 18 proc., suszone pomidory w oleju, startą mozzarellę, bulion drobiowy, mleko, makaron, np. świderki lub tagliatelle, czosnek świeży i granulowany, słodką paprykę, oregano oraz sól i pieprz.
Pokrój filet w kostkę, po czym dopraw go czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Podsmaż go na oliwie z oliwek. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i podsmaż je razem z pokrojonym w kostkę czosnkiem. Wlej śmietanę, mleko oraz bulion. Dorzuć wiórki mozzarelli, oregano oraz sól i pieprz. Po kilku minutach dodaj mięso i makaron. Wymieszaj dokładnie składniki i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut.
Kurczak z patelni w panierce z parmezanu
Masz ochotę na pierś z kurczaka z patelni, ale ta tradycyjna z przyprawami już ci się znudziła? W takim razie wypróbuj tej w panierce z parmezanu. Najpierw zaopatrz się we wszystkie niezbędne produkty, tj. pierś z kurczaka, oliwę z oliwek, masło, tarty parmezan, jajko, bułkę tartą, czerwoną cebulę, pomidory, tartą mozzarellę lub inny miękki ser oraz bazylię, estragon i tymianek.
Przekrój pierś z kurczaka wzdłuż na pół i rozbij każdą część tłuczkiem. Oprósz mięso solą oraz pieprzem i posmaruj roztopionym masłem połączonym z oliwą. Obtocz je w bułce tartej i wiórkach parmezanu. Podsmaż je równomiernie na złocisty kolor. Ułóż na nim pokrojone w kostkę pomidory i cebulę oraz wiórki miękkiego sera. Kontynuuj smażenie do momentu, aż ser nieco się rozpuści. Na koniec oprósz pierś z kurczaka świeżymi ziołami. Gdy będzie gotowa, podaj ją z makaronem z cukinii. Aby go zrobić, pokrój warzywo obieraczką julienne i wrzuć na kilkadziesiąt sekund do wrzątku. Odcedź je, polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp solą, pieprzem oraz posiekanymi ziołami.
Kurczak z patelni w sosie pomidorowo-koperkowym
Kolejnym ciekawym pomysłem na kurczaka z patelni jest ten z sosem pomidorowo-koperkowym. Do przyrządzania tej potrawy użyj filetów z kurczaka, oliwy z oliwek, mąki pszennej, masła, słodkiej papryki, koncentratu pomidorowego, sosu sojowego lub teriyaki, śmietanki 30 porc., oraz koperku.
Oczyść filety z błonek i przekrój je na pół, po czym każdą część rozbij tłuczkiem na grubość jednego centymetra. Posyp je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Umieść mięso na rozgrzanej oliwie z oliwek i podsmaż z obydwu stron. Przełóż je na talerz i oprósz mieloną papryką. Następnie wrzuć je z powrotem na patelnię wraz z masłem. Wymieszaj w miseczce sos sojowy lub teriyaki ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i koperkiem. Powstałą mieszankę wlej na patelnię i zagotuj. W trakcie obróbki termicznej co jakiś czas przekładaj filety na drugą stronę. Danie będzie gotowe, gdy sos nabierze gęstości. Możesz podać je z kopytkami, kluskami leniwymi lub gotowanymi ziemniakami i mizerią.
Kurczak z patelni z pieczarkami
Ostatnią pozycją wśród przepisów na kurczaka z patelni jest ten z pieczarkami. Do przygotowania tego dania potrzebujesz filetów z kurczaka, bulionu drobiowego, pieczarek, cebuli, koperku, śmietany 30 proc., masła, oleju, mąki pszennej, kurkumy oraz słodkiej i ostrej papryki.
Oczyść filety z błonek i przekrój je na pół. Obie części rozbij tłuczkiem na jednakową grubość. Posmaruj je olejem wymieszanym z kurkumą, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i obsmaż równomiernie z obydwu stron. Przełóż je na talerz. Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Podsmaż cebulę na patelni i dodaj do niej pieczarki oraz masło – kontynuuj smażenie do momentu, aż pieczarki się zarumienią. Dodaj z powrotem mięso, wlej bulion i zagotuj. Dorzuć śmietanę i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj i kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotowe danie możesz podać ze swoją ulubioną kaszą, makaronem lub kopytkami.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »
Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »