Spis treści:
- Karkówka - dobry wybór na obiad dla całej rodziny
- Karkówka - dobry wybór na obiad. Poznaj te 5 przepisów i zaskocz swoich gości
Karkówka to fantastyczny wybór na niedzielny obiad - świetnie smakuje nie tylko solo, ale również z rozmaitymi dodatkami. Możesz zaserwować ją z pieczonymi ziemniaczkami, duszoną cebulką, buraczkami ze śmietaną oraz kaszą pęczak. Poza dużą uniwersalnością oraz wyśmienitym smakiem oferuje ona całą moc substancji odżywczych. Karkówka - co to za mięso i jak zamienić je w aromatyczne danie? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Najlepsze ciasta ze śliwkami. Przepisy nie tylko ze starego notesu
Karkówka - dobry wybór na obiad dla całej rodziny
Zastanawiasz się, dlaczego warto regularnie sięgać po karkówkę? Ponieważ charakteryzuje się ona tłustymi przerostami, które po wytopieniu nadadzą twoim potrawom odpowiedniej głębi smaku. Idealnie przyrządzone mięso może zamienić się w delikatny, soczysty, a zarazem kruchy rarytas, rozpieszczający podniebienia smakoszy.
W przypadku karkówki masz bardzo duże pole do popisu - możesz postawić nie tylko na tę cielęcą, ale również wieprzową czy wołową. W grę wchodzi też baranina. Co bardzo istotne, nadaje się ona zarówno do smażenia, jak i grillowania, pieczenia, duszenia, a nawet gotowania na parze. To właśnie dlatego składnik ten jest odpowiedni również dla mniej doświadczonych kucharzy.
Duże znaczenie dla finalnego smaku karkówki ma rodzaj przyrządzonej marynaty. Do wyboru masz mnóstwo połączeń. Warto również dać się ponieść fantazji i wyczarować całkowicie autorski miks przypraw i ziół. Nie lubisz eksperymentować podczas gotowania? W takim razie postaw na klasykę, czyli czosnek, sól, pieprz, kminek, majeranek oraz wybrany przez ciebie olej. Zmiel wszystkie komponenty w blenderze, a następnie natrzyj mięso i pozostaw je na kilka godzin w lodówce. Pamiętaj, aby zabezpieczyć je folią aluminiową – dzięki temu jego aromat nie przeniknie do innych produktów.
Karkówka - dobry wybór na obiad. Poznaj te 5 przepisów i zaskocz swoich gości
Planujesz przyrządzenie karkówki na obiad? 5 wybornych przepisów, które znajdziesz poniżej, z pewnością przyjdzie ci z pomocą. Ich wykonanie nie wymaga użycia sprzętu, dlatego świetnie sprawdzą się one nawet dla początkujących kucharzy.
1. Soczyste steki z karkówki
Jednym z bardzo prostych przepisów, obok których nie można przejść obojętnie, są soczyste steki z karkówki. Do jego realizacji potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników, tj. oleju słonecznikowego, tytułowego mięsa, cebuli oraz czerwonej papryki. Ponadto praktycznym pomysłem będzie sięgnięcie po gotową przyprawę dedykowaną karkówce. Jeśli nie chcesz decydować się na powyższe rozwiązanie, wybierz takie elementy jak miód, czerwone wino, tymianek, sól, szałwia, słodka papryka, chili oraz biała gorczyca.
Pokrój karkówkę w grube plasterki, które następnie obtoczysz w marynacie na bazie oleju słonecznikowego i mieszanki przypraw. Główny składnik potrzebuje zaledwie 10 minut, aby nabrać odpowiedniego smaku, ale równie dobrze możesz pozostawić go w lodówce na kilka godzin. Pokrój paprykę i cebulę w plastry, a następnie zabierz się za obsmażanie mięsa na patelni. Na końcu dodaj warzywa i duś całość pod przykryciem przez około 10 minut. Smacznego!
2. Karkówka po cygańsku na ostro
Fani pikantnych potraw na pewno zainteresują się przepisem na karkówkę po cygańsku na ostro. Pozycja ta cechuje się dużą wyrazistością i może być zaserwowana z rozmaitymi dodatkami, w tym ziemniakami w mundurkach, kaszą jęczmienną czy plackami z cukinii i marchewki. Główną rolę odgrywa tutaj sos, który powstaje z połączenia wody, koncentratu pomidorowego, papryczki chili, pikantnego ketchupu, czosnku, cukru, octu winnego, słodkiej papryki, pieprzu cayenne, soli morskiej oraz czarnego pieprzu. Najmocniejszą stroną tego dania jest to, że jest ono jednogarnkowe, dzięki czemu łatwo je przygotować przy minimalnym nakładzie pracy.
Powyższy przepis należy rozpocząć od umycia i osuszenia mięsa ręcznikiem. Pokrój je na cienkie plastry, a następnie oprósz solą i pieprzem. Podsmażone kawałki ułóż w naczyniu żaroodpornym i rozłóż na nich pokrojoną cebulę. Oczyść pieczarki, pokrój je na połówki i również wrzuć je do naczynia. To samo zrób z pokrojoną w plasterki papryką. Wymieszaj składniki na sos w garnuszku i zalej nim mięso. Piecz wszystko przez dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Oprócz wyżej wymienionych dodatków możesz podawać tę potrawę z kopytkami, kluskami śląskimi lub kładzionymi kluseczkami.
3. Karkówka pieczona w kapuście kiszonej
Gustujesz w swojskich daniach? W takim razie połącz karkówkę z kapustą kiszoną. Rozbij mięso i obficie przypraw je słodką papryką, czosnkiem, nasionami kolendry, rozmarynem, białą gorczycą, chili, cząbrem, tymiankiem oraz liśćmi laurowymi. Wysmaruj naczynie żaroodporne margaryną i ułóż kapustę kiszoną na jego dnie. Do wykonania kolejnej warstwy wykorzystaj smażoną karkówkę oraz duszoną cebulę. Powtarzaj tę sekwencję, aż do wyczerpania składników. Zalej całość sokiem z kapusty i sosem, który pozostał po smażeniu mięsa i cebuli. Na samym końcu przykryj wszystkie elementy sowitą ilością kapusty. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Poddawaj karkówkę obróbce przez około 45 minut i gotowe.
4. Karkówka pieczona w rękawie
Nie jesteś fanem mięsa w sosie? Wobec tego upiecz karkówkę w rękawie - w tej odsłonie jest ona równie soczysta, krucha i smaczna, a do tego doskonale łączy się z rozmaitymi dodatkami. Możesz ją również wykorzystać jako wędlina na kanapki do pracy lub do szkoły. Jej przyrządzenie rozpocznij od przyciśnięcia czosnku przez praskę i umieszczenia go w misce. Dodaj do niego oliwę z oliwek, słodką paprykę, czarny pieprz, majeranek, kminek oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie natrzyj nimi mięso. Odłóż je na noc do lodówki. Po tym czasie włóż je razem z marynatą do rękawa do pieczenia i umieść w żaroodpornym naczyniu. Karkówka powinna spędzić około 100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pamiętaj, aby rozciąć formę na około kwadrans przed końcem obróbki termicznej.
5. Zupa gulaszowa
Czy wiedziałeś o tym, że karkówka wyśmienicie nadaje się do przyrządzania zup? Jeśli nie, musisz koniecznie spróbować zaserwować staropolską zupę gulaszową na bazie tego mięsa. Aby ją wyczarować, potrzebujesz takich składników jak cebula, czosnek, mąka, marchewka, pietruszka, ziemniaki, por, papryka, seler, koncentrat pomidorowy, słodka papryka, mielony kminek, smalec, sól morska oraz czarny pieprz.
Pokrój karkówkę na kawałki, obtocz je w mące, a następnie podsmaż na smalcu. Przełóż je do garnka, a potem dorzuć do nich pokrojone warzywa, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolej do nich wody, uzupełnij wywar o przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz zioła i gotuj całość przez około godzinę. Na samym końcu dopraw zupę do smaku. Podawaj ją ze świeżym chlebem lub ziemniakami.
Więcej przepisów z pyszną karkówką w roli głównej znajdziesz poniżej:
1. Karkówka po zbójnicku
Zobacz przepisKarkówka po zbójnicku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Karkówka po flisacku
Zobacz przepisKarkówka po flisacku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Karkówka ze śliwkami
Zobacz przepisKarkówka ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »
Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »
Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »