Spis treści:
Niezależnie od tego, czy w waszej kuchni królują klasyczne receptury ze starych notatników, czy może szukacie nowoczesnych wariacji na temat śliwkowych wypieków, mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów, które zachwycą każdego miłośnika słodkości.
Jakie śliwki są najlepsze do ciasta?
Najpopularniejszą śliwką w Polsce jest węgierka. Nadaje się ona idealnie do ciast, ponieważ gdy dojrzeje, jest bardzo słodka. Jednak jakie śliwki są najlepsze do ciasta?
Wszystko zależy od indywidualnego gustu, jednak do najsłodszych śliwek należą takie odmiany, jak opal, węgierka dąbrowicka oraz renkloda. Dziś będziemy pracować ze śliwką węgierką, ponieważ na pewno każdy będzie w stanie się w nią zaopatrzyć, aby przygotować z nami pyszne ciasta lub inne smakołyki na sezon śliwkowy.
Najlepsze ciasta ze śliwkami
Na nic zdadzą się idealne śliwki, jeżeli nie wiemy, jak dobrze je wykorzystać. Przygotowaliśmy dla was przepisy na najlepsze ciasta ze śliwkami. Wypróbuj aż 6 przepisów, które sprawdzą się doskonale podczas spotkań ze znajomymi czy spokojnego popołudnia z kawą.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Posmarujcie tortownicę masłem lub olejem. Następnie nagrzejcie piekarnik do 200°C. Prodiż również będzie nam potrzebny, ale go nie nagrzewajcie.
W dużej misce połączcie 300 ml jogurtu naturalnego pełnotłustego z 180 g cukru oraz trzema jajkami. Do masy wlejcie 150 ml oleju roślinnego, na przykład słonecznikowego lub z orzechów arachidowych i dokładnie wymieszajcie.
Następnie przesiejcie 600 g mąki razem z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodajcie je do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszajcie całość.
Pokrójcie 300 g śliwek na małe kawałki i dodajcie je do ciasta. Mieszajcie tylko do momentu, aż składniki się połączą. Przelejcie gotowe ciasto do przygotowanej tortownicy i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie przez 45 minut, aż wetknięty patyczek wyjdzie suchy.
Podobny przepis znajdziesz tu:
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Zobacz przepisCiasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Placek ze śliwkami
Umyjcie i osuszcie 600 g małych śliwek, a następnie przekrójcie je na połówki i usuńcie pestki. Nagrzejcie piekarnik do 180°C. Przygotujcie małą formę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. W międzyczasie ubijcie 5 jajek z 150 g cukru i 1 łyżką cukru wanilinowego, aż masa stanie się puszysta i jasna. Powinno to zająć około 7 minut na wysokich obrotach miksera. Następnie, ciągle ubijając, stopniowo wlewajcie szklankę (250 ml) oleju roślinnego, aż składniki się połączą. Przesiejcie 250 g mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i dodajcie do masy. Zmiksujcie całość na jednolite ciasto.
Przełóżcie ciasto do przygotowanej formy i wyrównajcie jego powierzchnię. Na wierzch wyłóżcie połówki śliwek, rozcięciem do góry i lekko wciśnijcie je w ciasto. Wstawcie formę do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez około 40-45 minut, aż wetknięty patyczek wyjdzie suchy.
Tarta ze śliwkami
Wsypcie 400 g mąki pszennej do miski, dodajcie 6 łyżek cukru i 1/3 łyżeczki soli. Następnie wrzućcie 300 g masła pokrojonego w kostkę (można też użyć margaryny). Miksujcie całość mieszadłem miksera przez około 1 minutę, aż uzyskacie kruszonkę lub rozcierajcie składniki palcami.
Stopniowo dodawajcie około 5 łyżek zimnej wody, kontynuując miksowanie lub zagniatając ręcznie, aż ciasto zacznie się łączyć w większe kawałki. Zlepiajcie je, tworząc jednolitą kulę.
Podzielcie ciasto na dwie części, każdą rozpłaszczcie na placek, owińcie folią i włóżcie do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotujcie wysoką ceramiczną formę na ciasto typu "pie" o średnicy dna około 24-25 cm, smarując ją tłuszczem. Jeśli wolicie, możecie użyć metalowej formy o średnicy 26 cm.
Teraz przygotujcie nadzienie. Pokrójcie 800 g śliwek na małe kawałki, usuwając pestki. Przed pieczeniem wymieszajcie śliwki z łyżką soku z cytryny, łyżeczką cynamonu, 1/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej.
Czas złożyć ciasto. Nagrzejcie piekarnik do 190°C. Połowę ciasta rozwałkujcie na podsypanej mąką powierzchni lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóżcie nim dno i boki przygotowanej formy, doklejając ciasto tam, gdzie to konieczne.
Drugą część ciasta również rozwałkujcie i pokrójcie na paski. Wyłóżcie nadzienie śliwkowe do formy z ciastem, a następnie przykryjcie je kratką z pasków ciasta. Wstawcie formę do piekarnika i pieczcie przez 60 minut.
Inny przepis na tartę znajdziesz poniżej:
Tarta ze śliwkami i budyniem
Zobacz przepisTarta ze śliwkami i budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kruche ciasto ze śliwkami
Do miski wsypcie 340 g mąki i dodajcie do niej 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Następnie wsypcie 6 łyżek cukru. Rozcierajcie składniki mikserem (używając łopatek do ciasta kruchego) lub palcami, aż powstanie jednolita masa. Pod koniec dodajcie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wbijcie 1 jajko i połączcie wszystko w jednolite ciasto kruche. Podzielcie ciasto na pół i włóżcie obie połówki do zamrażarki na około 15 minut. W międzyczasie umyjcie 600 g śliwek, osuszcie je, przekrójcie na połówki i usuńcie pestki. Nagrzejcie piekarnik do 180°C i przygotujcie niedużą formę do pieczenia.
Wyjmijcie jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokrójcie ją nożem na plasterki i wylepcie nimi spód formy. Na ciasto ułóżcie połówki śliwek, rozcięciem do góry. Drugą połówkę ciasta rozwałkujcie na podsypanej mąką powierzchni i wyłóżcie ją na śliwki, doklejając ciasto tam, gdzie brakuje.
Wstawcie formę do piekarnika i pieczcie przez około 45 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i oprószcie je cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami i ricottą
Najpierw wyjmijcie 3 duże jajka oraz 250 g sera ricotta z lodówki, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. W międzyczasie roztopcie 50 g masła i pozostawcie do ostygnięcia. Umyjcie 600 g śliwek, usuńcie pestki i pokrójcie owoce na małe kawałeczki. W osobnej misce wymieszajcie 350 g mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia oraz bardzo małą szczyptą soli. Nagrzejcie piekarnik do 180°C i przygotujcie tortownicę o średnicy 25 cm, smarując ją masłem lub wykładając papierem do pieczenia.
W mikserze ubijcie jajka z 1,5 szklanki cukru na puszystą masę. Następnie dodajcie 250 g sera ricotta oraz 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego i łyżeczkę ekstraktu lub aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszajcie całość lub zmiksujcie krótko na minimalnych obrotach. Dodajcie roztopione i ostudzone masło, a następnie znów delikatnie wymieszajcie masę łopatką. Wsypcie do miski wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i delikatnie, ale dokładnie wymieszajcie łopatką.
Dodajcie połowę pokrojonych śliwek i krótko połączcie je z ciastem. Przełóżcie masę do przygotowanej tortownicy, a na wierzchu rozłóżcie pozostałe śliwki i posypcie 30 g płatków migdałów. Wstawcie tortownicę do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez około 60 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i posypcie cukrem pudrem przed podaniem.
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Najpierw pokrójcie 500 g śliwek na ćwiartki i usuńcie pestki.
W dużej misce wymieszajcie 300 g mąki pszennej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 120 g cukru. Dodajcie 200 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki i rozcierajcie składniki palcami na drobną kruszonkę.
Wbijcie jajko i zagniećcie ciasto, łącząc składniki w jednolitą kulę. Włóżcie ciasto do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotujcie budyń śmietankowy, gotując go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyjcie 500 ml mleka, dodajcie 4 łyżki cukru oraz łyżkę cukru wanilinowego. Pamiętajcie o dokładnym zagotowaniu zarówno mleka, jak i gotowego budyniu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Podzielcie schłodzone ciasto na dwie części, z czego jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część pokrójcie na plasterki i wyłóżcie nimi dno formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Spód ciasta podziurkujcie widelcem i wstawcie do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180°C.
Wstawcie formę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóżcie gorący budyń, a na nim rozłóżcie śliwki rozcięciem do góry. Możecie dodatkowo posypać śliwki cukrem, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki. Wyjmijcie z lodówki pozostałą część ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach, posypując nią wierzch ciasta. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco twarde, możecie zetrzeć je na większych oczkach. Wstawcie ciasto do piekarnika i pieczcie przez około 45 minut w 180 stopniach C, aż nabierze złotego koloru. Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem i podawajcie.
Przekonajcie się sami, jak te proste, a jednocześnie wyjątkowe ciasta mogą stać się gwiazdą waszych jesiennych spotkań i dodać uroku każdemu podwieczorkowi.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »
Jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Strudel z jabłkami jak z wiedeńskiej kawiarni. Rozpływa się w ustach »