W najnowszym odcinku Ewa Wachowicz zabrała widzów do gospodarstwa ekologicznego państwa Włodarczyków, które mieści się w Beskidzie Wyspowym. To właśnie tam od lat w starych sadach dojrzewają polskie jabłka, oraz śliwki. To właśnie z węgierek powstała pyszna zupa śliwkowa, czyli pierwsze danie tego odcinka.
Przygotowanie potrawy Ewa rozpoczęła od rozpuszczenia w garnku masła klarowanego. Następnie podsmażyła na nim śliwki, dodała także goździki i cynamon. Wszystko udusiła pod przykryciem do miękkości. Na koniec zmiksowała zupę na gładką masę. Dodała także kisiel wiśniowy rozpuszczony w wodzie. Całość dosłodziła odrobiną cukru. Gotową zupę podała z kwaśną śmietaną, drobnym makaronem, oraz świeżą miętą.

Zupa śliwkowa według Ewy Wachowicz

Zupa śliwkowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na drugie danie prowadząca przygotowała potrawę, która na pewno zasmakuje wszystkim mięsożercom. Ponieważ postawiła na gulasz, czy też ragout z dzika. Jego przygotowanie rozpoczęła od przyrządzenia marynaty, zmieliła przyprawy, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe, następnie dodała je do mięsa z dzika pokrojonego w kostkę. Dorzuciła również czerwoną paprykę, wszystko zalała czerwonym winem i odstawiła do lodówki.
Drobno pokrojony boczek podsmażyła na złoty kolor. Dodała również cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Na koniec dorzuciła zamarynowane mięso z zalewą. Całość podlała resztką wina i wszystko poddusiła bez przykrycia. Następnie przyprawiła mięso solą i pieprzem, dodała suszone grzyby, podlała mięso odrobiną wody. Danie przykryła i dusiła do miękkości.
Prowadząca do dania przygotowała także zasmażkę, masło roztopiła, wsypała mąkę i całość zasmażyła. Dodała nieco gorącego sosu, a następnie wlała ją do garnka z gulaszem i zagotowała. Taki gulasz można zajadać z chlebem lub kaszą.
Gulasz z dzika według Ewy Wachowicz

Gulasz z dzika według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec przyszedł czas na deser, czyli sypany jabłecznik. Ewa obrała jabłka i starła je na tarce. Dodała także sok z cytryny i cynamon, całość wymieszała i odstawiła.
Następnie do miski wsypała mąkę, grysik i proszek do pieczenia. Wszystko posłodziła i wymieszała. Gotową masę z suchych składników podzieliła na mniej więcej równe części.
Pierwszą porcję wyłożyła na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia (boki wysmarowała masłem i wysypała grysikiem). Następnie wyłożyła połowę jabłek. Na owoce dodała drugą porcję sypkich składników i wyłożyła resztę jabłek. Na koniec wysypała ostatnią porcję składników sypkich. Wyrównała całość, a na wierzch starła zmrożone masło. Jabłecznik upiekła w 180 stopniach przez godzinę. Po wystudzeniu posypała go cukrem pudrem.
Jabłecznik sypany według Ewy Wachowicz

Jabłecznik sypany według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 551. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl