Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto obowiązkowe w sezonie śliwkowym:)
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2981
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1085
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2981
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1085
Składniki
Ciasto kruche – klasyk – masło i mąka w proporcji 1:2, jedno jajo i trochę cukru (u nas, jak zwykle, nie za dużo) plus szczypta soli. Zagniatamy je, jak to każde kruche ciasto, najprościej jak się da. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i szybko zagniatamy – wyrabiamy ciasto ręką na tyle szybko, aby masło nie zdążyło się roztopić. Oczywiście można użyć specjalnego siekacza – zagniatacza, i wtedy mamy trochę więcej czasu, bo ma on temperaturę pokojową, a nie temperaturę ludzkiego ciała i nie ogrzewa masła tak szybko. Tak, czy inaczej – kruche ciasto wyrabiamy szybko, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej – godzinę).
W tym czasie przygotowujemy śliwki. Najpiękniej wyglądają przecięte na ćwiartki wzdłuż. Wtedy też pestka bardzo łatwo z nich wychodzi. (zaczynamy nagrzewać piekarnik do 170o C). Pozostaje nam do przygotowania już tylko trzeci składnik dania a mianowicie masa budyniowa. Mleko rozdzielamy – połówkę wlewamy do garnka i grzejemy a do drugiej dokładamy do niej żółtka, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mleko w garnku zagotuje się, wlewamy do niego pozostałą masę i mieszamy aż do zgęstnienia. Potem całość odstawiamy do ostudzenia.
Zaczynamy piec ciasto – będziemy to robić dwuetapowo. Jeśli macie formę metalową to wysmarujcie ją dobrze masłem. Ciasto wałkujemy w kształt grubego placka (nie musi być idealnie okrągłe) i wykładamy nim tartę, następnie dokładnie wygniatamy nim spód i brzegi, tak aby warstwa ciasta była równa. Spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, tak aby ciasto podczas rośnięcia nie wybrzuszało się. Można też widelcem wygnieść rant ciasta (jak na zdjęciu). Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut – ciasto powinno być upieczone, ale nie zrumienione. Wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie ostudzoną masę budyniową i śliwki. Układamy je centrycznie, zaczynając od środka tarty. I całość znowu do pieca na kolejne 15-20 minut aż ciasto ładnie się zrumieni. I już – gotowe!