Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Michałek to wypiek, który podbije serca wszystkich gości i domowników, choć wymaga nieco więcej czasu i uwagi od klasycznego wypieku. Jest to idealna propozycja na specjalne okazje, duże uroczystości rodzinne, święta lub eleganckie przyjęcia. Ma bogaty, orzechowo-czekoladowy smak, niezwykle intensywny i z pewnością zadowoli miłośników słodyczy. Serniki są obowiązkową pozycją na każdym świątecznym stole, ale ten jest zupełnie różny od klasycznego sernika królewskiego czy baskijskiego.
Trzykrotnie zmielony lub zblendowany na gładką masę twaróg jest niezbędny dla uzyskania idealnie gładkiej, kremowej konsystencji sernika. Jeśli użyjesz zwykłego twarogu, sernik może mieć wyczuwalne grudki, co negatywnie wpłynie na jego teksturę, dlatego dokładnie sprawdź rodzaj użytego nabiału. Przepis zaleca również użycie herbatników pełnoziarnistych, które charakteryzują się nieco bardziej orzechowym smakiem pasującym do masła orzechowego. Z powodzeniem możesz jednak użyć także zwykłych ciasteczek lub maślanych. Najlepiej sprawdzą się fistaszki, bo oddają prawdziwy smak Michałków, ale jeśli wolisz, dodaj orzechy laskowe czy włoskie, które idealnie wzbogacą smak sernika na kruchym spodzie.
Masy serowe powinny mieć konsystencje przypominające gorący budyń, prosto ze zdjęciu z ognia. Jeśli jest zbyt rzadka, oznacza to, że dodano do niej zbyt dużo wilgoci - pochodzącej chociażby z twarogu. Pamiętaj też o odpowiednio długim ucieraniu żółtek z cukrem, a także o delikatnym i krótkim wmieszaniu ubitych białek. Zbyt długie mieszanie uszkadza strukturę bąbelkową i rozwadnia masę. Możesz ratować ciasto, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub dodatkową połowę opakowania budyniu.
Przepis podaje, żeby masę z białą czekoladą wylać na dno, a masę z czekoladą mleczną ostrożnie wlać na wierzch. Jest to jednak spowodowane jedynie pożądanym efektem wizualnym. Następnie delikatnie zamieszaj patyczkiem od szaszłyków, aby stworzyć efekt marmurkowy. Jeśli tego nie zrobisz, sernik jak najbardziej wyjdzie, ale będzie miał widocznie rozróżnialne warstwy, co także może być dużą zaletą.
Pieczenie w kąpieli wodnej jest kluczowe dla tego sernika kremowego. Para wodna stabilizuje temperaturę w piekarniku, zapobiega wysuszaniu brzegów i różnicom temperatur między środkiem a brzegiem ciasta, co minimalizuje ryzyko pęknięć i sprawia, że sernik jest niezwykle aksamitny. Pękanie sernika jest najczęściej spowodowane właśnie gwałtowną zmianą temperatury lub przesuszeniem. Aby temu zapobiec, warto też po upieczeniu bardzo powoli studzić sernik, pozostawiając go w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Niektóre serniki są mniej, inne bardziej wrażliwe na zmiany i wahania temperatur. Michałek jest bardzo podatny na gorąco i zimno, dlatego na początku pieczenia należy ustawić temperaturę na 180 st. Celsjusza, by ustabilizować ciepłotę ciasta na zewnątrz. Następnie długie i wolne pieczenie sernika oddziałuje na środek, zapewniając kremową konsystencję i zapobiegając przesuszeniu oraz pęknięciom.
Ciasto jest inspirowane smakiem, ale samo nie zawiera żadnej z czekoladek. Smak Michałków to połączenie czekolady i orzechów, który został oddany przez masło orzechowe, fistaszki w spodzie oraz białą i mleczną czekoladę. Jeśli jednak chcesz, możesz przyrządzić prawdziwy sernik z białymi michałkami, na przykład krojąc cukierki na mniejsze kawałki i posypując nimi wierzch ciasta. Ciekawie sprawdzi się także garść pralinek wmieszana do spodu.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3028
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 144
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1177
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3028
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 144
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1177
Składniki
Roztop masło w rondelku. Pokrusz herbatniki w malakserze razem z orzechami. Połącz z płynnym masłem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę i wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Pokrusz obie czekolady i roztop w osobnych rondelkach – każdą w połowie śmietany kremówki. Przestudź.
Połącz w misce trzykrotnie zmielony (lub zblendowany na gładką masę) twaróg z serkiem mascarpone. Zmiksuj z masłem orzechowym.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj proszek na budyń.
Krótko zmiksuj masę twarogową z utartymi z cukrem żółtkami. Podziel ją na dwie równe części. Jedną wymieszaj z masą z białej czekolady, a drugą – z masą z czekolady mlecznej.
Białka ubij na sztywną pianę. Podziel ja na pół, a każdą część połącz delikatnie z jedną z mas. Masę z białą czekoladą wylej na dno tortownicy. Na nią ostrożnie wylej masę z czekoladą mleczną. Lekko zamieszaj całość patyczkiem do szaszłyków.
Na dno piekarnika nagrzanego do 180°C wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Piecz przez 15 minut i zmniejsz temperaturę pieczenia do 120°C. Piecz jeszcze przez 70-80 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do czasu, aż przestygnie. Wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj wedle uznania – na przykład pokrojonymi Michałkami lub piankami.