Spis treści:
W 2022 roku - ze względu na inflację na poziomie 14% i trudną sytuację gospodarczą, wywołaną pandemią COVID-19, masło osiągnęło bardzo wysokie ceny. Za kostkę o wadze 200 gramów trzeba było zapłacić wtedy ok. 7,91 zł. Dziś ceny produktu znowu rosną i niebezpiecznie zbliżają się do tych rekordowych. Zapytaliśmy Związek Polskich Przetwórców Mleka, dlaczego masło jest takie drogie.
Sprawdź także: Jak zrobić domowe masło?
Ile kosztuje masło?
Choć w lipcu 2024 roku średnia cena masła kształtowała się na poziomie 6 zł, to pod koniec sierpnia wyniosła już 7,08 zł. Odnotowano najwyższy wzrost ceny od półtora roku. Teraz w popularnych supermarketach za kostkę masła 82% o wadze 200 gramów trzeba zapłacić od 7,5 do 8,5 zł.
W mediach powielana jest informacja o tym, że na polskim rynku brakuje mleka, co przekłada się na wyższe ceny masła. Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) wyjaśnia jednak, że to nieprawda. Choć gorące temperatury i susze mogły przełożyć się gorsze warunki hodowlane, to statystyki pokazują tendencję wzrostową skupu mleka. Okazuje się, że za drogie masło odpowiadają zupełnie inne czynniki.
Dlaczego masło jest takie drogie?
Według danych ZPPM w ostatnim półroczu wcale nie brakowało mleka, co potwierdza wzrost produkcji głównych rodzajów produktów na rynku mleczarskim względem analogicznego okresu w 2023 roku. Co więcej, ceny wytwarzanych produktów uległy obniżeniu lub utrzymały się na stabilnym poziomie.
Jedynie produkcja masła zmalała o 4,6%, przy jednoczesnym wzroście cen. To zastanawiające, bo polskie masło było tańsze niż to zagraniczne. Specjaliści wyjaśniają, że trudno jednoznacznie określić przyczynę zjawiska:
Z dostępnych danych statystycznych wynika, że ceny masła w Polsce rosną od początku bieżącego roku. Nie jest to jednak spowodowane niedoborami mleka, gdyż skupowane ilości są wyższe niż przed rokiem - w okresie od stycznia do lipca 2024 do skupu trafiło o 4,21% mleka więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. To, co ma wpływ na ceny, to fakt, że w pierwszym półroczu 2024r. produkcja masła w Polsce zmniejszyła się o 4,6%, a dostępny surowiec pochodzący z gospodarstw rolnych był kierowany do produkcji innych wyrobów mleczarskich, których podaż w tym okresie wzrosła. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że ceny masła na rynku światowym również od dłuższego czasu rosną, co w systemie naczyń połączonych, jakim jest światowy rynek mleka i przetworów mlecznych oznacza, że również w Polsce wzrosną - tłumaczy Marcin Hydzik, Prezes Zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka.
Według ekspertów ZPPM za wysokie ceny masła odpowiedzialne są więc dwa kluczowe czynniki. Pierwszym z nich jest przekierowanie mleka przez przedsiębiorców do produkcji innych, bardziej intratnych wyrobów mleczarskich (w tym tych fermentowanych, na co wskazuje wzrost produkcji o 8,1%). Drugim powodem jest chęć dorównania cenom masła na rynku globalnym. To tłumaczyłoby jednoczesny spadek produkcji i wzrost cen.
Tanie masło - tylko w promocji
Choć trudno określić jednoznacznie, dlaczego masło jest drogie, to w praktyce warto wiedzieć, czy można gdzieś zdobyć ten produkt w wysokiej jakości, ale niskiej cenie. Supermarkety, choć na co dzień sprzedają masło po 7-8 złotych, prześcigają się w specjalnych zniżkach. Najrozsądniejsze wydaje się więc czytanie gazetek ofertowych i śledzenie proponowanych w danym czasie rabatów.
Masło na promocji kosztuje do 6 złotych | Fot. Teraz Gotuję
We wrześniu dostępne są m.in. oferty wielopaków (które znane są dobrze właśnie z czasów pandemii). Masło na promocji można kupić w cenie 5,33 - 5,99 zł. Zdarzają się też wyjątkowe, jednodniowe promocje, gdy produkt można zdobyć w cenie 1,99 zł przy zakupach za min. 99 zł.
Niektórzy, z dostępem do taniej śmietany, przygotowują go samodzielnie. Jak zrobić domowe masło? To wcale nie jest trudne - wystarczy przygotować 800 ml śmietany 30%, odrobinę soli i mikser. Śmietanę przelej do miski, wsyp szczyptę soli i zacznij miksować na szybkich obrotach. Po ok. 30-40 minutach w misce pojawią się grudki masła, które oddzielą się od maślanki. Wtedy zmniejsz obroty i miksuj przez kolejne 10 minut, aż do zbrylenia masła. Ostrożnie odlej maślankę, a kulę masła dociśnij drewnianą łyżką, żeby usunąć nadmiar zgromadzonej w niej maślanki. Uformuj kostkę z masła i przełóż na chwilę do posolonej zimnej wody. Ostudź, przełóż do maselnicy i przechowuj w lodówce.
Źródło: smaker.pl, money.pl, portalmleczarski.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Jak zrobić masło smakowe? 7 sprawdzonych przepisów >>