Dania jednogarnkowe

Tak drogie nie było od półtora roku. Masło drożeje, choć na rynku wcale nie brakuje mleka

Ceny masła znowu zbliżają się do rekordowego poziomu 8 złotych. Choć media za główny powód podają brak mleka na polskim rynku, to nie do końca prawda. Związek Polskich Przetwórców Mleka wyjaśnia, dlaczego masło jest teraz takie drogie. Okazuje się, że są dwa główne powody tego zjawiska.

Dlaczego masło jest takie drogie? | Fot. Teraz Gotuję / Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

W 2022 roku - ze względu na inflację na poziomie 14% i trudną sytuację gospodarczą, wywołaną pandemią COVID-19, masło osiągnęło bardzo wysokie ceny. Za kostkę o wadze 200 gramów trzeba było zapłacić wtedy ok. 7,91 zł. Dziś ceny produktu znowu rosną i niebezpiecznie zbliżają się do tych rekordowych. Zapytaliśmy Związek Polskich Przetwórców Mleka, dlaczego masło jest takie drogie.

Sprawdź także: Jak zrobić domowe masło?

Ile kosztuje masło?

Choć w lipcu 2024 roku średnia cena masła kształtowała się na poziomie 6 zł, to pod koniec sierpnia wyniosła już 7,08 zł. Odnotowano najwyższy wzrost ceny od półtora roku. Teraz w popularnych supermarketach za kostkę masła 82% o wadze 200 gramów trzeba zapłacić od 7,5 do 8,5 zł

W mediach powielana jest informacja o tym, że na polskim rynku brakuje mleka, co przekłada się na wyższe ceny masła. Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) wyjaśnia jednak, że to nieprawda. Choć gorące temperatury i susze mogły przełożyć się gorsze warunki hodowlane, to statystyki pokazują tendencję wzrostową skupu mleka. Okazuje się, że za drogie masło odpowiadają zupełnie inne czynniki.

Dlaczego masło jest takie drogie?

Według danych ZPPM w ostatnim półroczu wcale nie brakowało mleka, co potwierdza wzrost produkcji głównych rodzajów produktów na rynku mleczarskim względem analogicznego okresu w 2023 roku. Co więcej, ceny wytwarzanych produktów uległy obniżeniu lub utrzymały się na stabilnym poziomie.

Jedynie produkcja masła zmalała o 4,6%, przy jednoczesnym wzroście cen. To zastanawiające, bo polskie masło było tańsze niż to zagraniczne. Specjaliści wyjaśniają, że trudno jednoznacznie określić przyczynę zjawiska:

Z dostępnych danych statystycznych wynika, że ceny masła w Polsce rosną od początku bieżącego roku. Nie jest to jednak spowodowane niedoborami mleka, gdyż skupowane ilości są wyższe niż przed rokiem - w okresie od stycznia do lipca 2024 do skupu trafiło o 4,21% mleka więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. To, co ma wpływ na ceny, to fakt, że w pierwszym półroczu 2024r. produkcja masła w Polsce zmniejszyła się o 4,6%, a dostępny surowiec pochodzący z gospodarstw rolnych był kierowany do produkcji innych wyrobów mleczarskich, których podaż w tym okresie wzrosła. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że ceny masła na rynku światowym również od dłuższego czasu rosną, co w systemie naczyń połączonych, jakim jest światowy rynek mleka i przetworów mlecznych oznacza, że również w Polsce wzrosną - tłumaczy Marcin Hydzik, Prezes Zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Według ekspertów ZPPM za wysokie ceny masła odpowiedzialne są więc dwa kluczowe czynniki. Pierwszym z nich jest przekierowanie mleka przez przedsiębiorców do produkcji innych, bardziej intratnych wyrobów mleczarskich (w tym tych fermentowanych, na co wskazuje wzrost produkcji o 8,1%). Drugim powodem jest chęć dorównania cenom masła na rynku globalnym. To tłumaczyłoby jednoczesny spadek produkcji i wzrost cen.

Tanie masło - tylko w promocji

Choć trudno określić jednoznacznie, dlaczego masło jest drogie, to w praktyce warto wiedzieć, czy można gdzieś zdobyć ten produkt w wysokiej jakości, ale niskiej cenie. Supermarkety, choć na co dzień sprzedają masło po 7-8 złotych, prześcigają się w specjalnych zniżkach. Najrozsądniejsze wydaje się więc czytanie gazetek ofertowych i śledzenie proponowanych w danym czasie rabatów. 

Masło na promocji kosztuje do 6 złotych | Fot. Teraz Gotuję

We wrześniu dostępne są m.in. oferty wielopaków (które znane są dobrze właśnie z czasów pandemii). Masło na promocji można kupić w cenie 5,33 - 5,99 zł. Zdarzają się też wyjątkowe, jednodniowe promocje, gdy produkt można zdobyć w cenie 1,99 zł przy zakupach za min. 99 zł. 

Niektórzy, z dostępem do taniej śmietany, przygotowują go samodzielnie. Jak zrobić domowe masło? To wcale nie jest trudne - wystarczy przygotować 800 ml śmietany 30%, odrobinę soli i mikser. Śmietanę przelej do miski, wsyp szczyptę soli i zacznij miksować na szybkich obrotach. Po ok. 30-40 minutach w misce pojawią się grudki masła, które oddzielą się od maślanki. Wtedy zmniejsz obroty i miksuj przez kolejne 10 minut, aż do zbrylenia masła. Ostrożnie odlej maślankę, a kulę masła dociśnij drewnianą łyżką, żeby usunąć nadmiar zgromadzonej w niej maślanki. Uformuj kostkę z masła i przełóż na chwilę do posolonej zimnej wody. Ostudź, przełóż do maselnicy i przechowuj w lodówce. 

Źródło: smaker.pl, money.pl, portalmleczarski.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jak zrobić masło smakowe? 7 sprawdzonych przepisów >>

Pasta do chleba, która świetnie zastąpi masło >>

Jak rozpoznać prawdziwe masło? Uważaj na podróbki >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 38

15 min
4
60 min
3
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 25

60 min
3
Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 2106

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9