Dania jednogarnkowe

Roślinne pasty coraz częściej goszczą na naszych kanapkach, jako zdrowsza alternatywa dla masła. Nie tylko świetnie smakują, ale i dostarczają wiele cennych wartości odżywczych. Dziś pod lupę weźmiemy pastę z siemienia lnianego, poznamy jej właściwości oraz dowiemy się, jak zrobić ją we własnej kuchni.

Jak zrobić pastę kanapkową z siemienia lnianego? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Siemię lniane kryje w sobie bogactwo prozdrowotnych składników. Jest nieodłącznym elementem pieczywa, świetnie sprawdza się również do przygotowania kisielu, który doskonale wpływa na układ pokarmowy. Nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że można zrobić z niego pyszną pastę kanapkową. W poniższym artykule najdziesz przepis na to smakowite smarowidło oraz dowiesz się, jak pasta z siemienia lnianego wpływa na zdrowie. 

Sprawdź także: Solidna dawka żelaza i nie tylko. Jak zrobić pesto z młodej pokrzywy?

Jakie właściwości ma pasta z siemienia lnianego?

Zawiera witaminy z grupy B, C, E oraz K, nie brakuje w nim również minerałów: magnezu, potasu, wapnia, cynku, a także cennych kwasów omega-3. Przede wszystkim siemię lniane jest cenione za swój wpływ na układ pokarmowy. Zawiera sporo błonnika, dlatego świetnie wpływa na trawienie, reguluje pracę jelit, zapobiegającym tym samym zaparciom, pomaga dbać również o florę bakteryjną jelit. Dodatkowo siemię działa powlekająco na błonę śluzową, dzięki czemu łagodzi podrażnienia, dlatego zaleca się je dla osób chorujących na refluks czy wrzody żołądka. Siemię lniane wykazuje właściwości przeciwzapalne. Warto wspomnieć, że ziarenka te nie zawierają glutenu, dlatego z powodzeniem mogą być używane przez osoby chorujące na celiakię. 

Jeżeli chcesz zadbać o mocne włosy i paznokcie, a także pełną blasku cerę, koniecznie zadbaj o to, by nasiona lnu pospolitego znalazły się w twojej diecie. Bogata kompozycja witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, świetnie zadba o urodę. Siemię lniane ma również działanie antyoksydacyjne, chroni przed stresem oksydacyjnym, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Ponadto obecne w nim lignany korzystnie wpływają na wątrobę, a także pomagają chronić organizm przed nowotworami. 

Siemię lniane pozytywnie działa na układ krwionośny, zbija wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także działa przeciwmiażdżycowo. Korzystnie wpływa także na pracę serca oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi. 

Pasta z siemienia lnianego – przepis

Do przygotowania pysznej pasty z siemienia lnianego, będziesz potrzebować: szklanki nasion lnu, dwóch łyżek ziaren słonecznika, dwóch łyżek sezamu, jednej szalotki, dwóch ogórków kiszonych, dwóch ogórków konserwowych, szklanki wody, dwóch łyżek passaty pomidorowej, garści natki pietruszki, opcjonalnie oliwa z oliwek, soli i pieprzu. 

Na suchą patelnię wsyp połowę szklanki siemienia lnianego oraz ziarna słonecznika, upraż je, a następnie przesyp do miski. Dodaj resztę nasion lnu. Zmiksuj wszystko na gładką masę, możesz posłużyć się blenderem lub młynkiem do kawy. Przesyp zmiksowane ziarna do miski, dodaj wodę i wymieszaj. 

Ogórki zetrzyj na tarce, cebulę i pietruszkę drobno poszatkuj, dorzuć do pozostałych składników. Dodaj passatę, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sucha dodaj oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 141

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1566

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 293

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8