Fot. 123RF/Picsel
Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.
Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym z nich jest właśnie tofu, czyli twarożek wytwarzany z mleka sojowego.
Produkt ten zawiera w sobie izoflawony, zmniejszające poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Jest również fantastycznym źródłem żelaza, wspomagającego tworzenie hemoglobiny. Tofu zawiera w sobie także mnóstwo pełnowartościowego białka, wapnia oraz cennej witaminy E.
Naukowcom udało się potwierdzić, że produkt ten obniża poziom złego cholesterolu we krwi, co bezpośrednio przekłada się na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia m.in. zawału serca, udaru oraz miażdżycy. Regularne spożywanie tofu może znacząco spowolnić proces starzenia się. Zawarte w nim substancje pozwalają zachować na dłużej elastyczność skóry oraz mięśni twarzy. Ponadto, jest doskonałym źródłem selenu - mikroelementu, sprzyjającego powstawaniu silnych przeciwutleniaczy oraz chroniącego nasze błony komórkowe przez szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Zastanawiasz się w jaki sposób włączyć tofu do swojego jadłospisu? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników!
Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Co oczywiste, tofu najlepiej smakuje w orientalnym wydaniu. Wystarczy dodać trochę warzyw i aromatycznych przypraw, a otrzymamy wyjątkowo smaczne danie.
Fot. QuchniaWege na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Bardzo lubimy przepisy dwa w jednym. W tym wypadku możecie przygotować apetyczne kotleciki lub pominąć smażenie, aby otrzymać pyszną pastę na kanapki.
Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oto kolejna propozycja dla wielbicieli azjatyckiej kuchni. Tym razem w wersji ostrej.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Nasza użytkowniczka postanowiła udowodnić, że jest to możliwe.
Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Tak przygotowane wrapy idealnie sprawdzą się w czasie przyjęć i wypraw na łono natury. W wersji dla miłośników mięsa, możecie wykorzystać podsmażonego kurczaka lub indyka.
6. Boeuf bourguignon bez wołowiny
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Francuski klasyk w wersji wegetariańskiej? To możliwe! Wystarczy, że skorzystacie z przepisu naszej użytkowniczki. Jesteśmy pewni, że co poniektórzy nawet nie zauważą różnicy.
Fot. MadziaU na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Chociaż mało osób o tym wie, tofu idealnie nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych. Wystarczy połączyć je z ulubionymi dodatkami i macie ciekawą propozycję na lekkie śniadanie.
Fot. TrawkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Do przygotowania tego dania najczęściej wykorzystuje się kurczaka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzi, aby dzięki tofu zamienić je w wegeteriańskie danie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Słyszeliście o marynowanej fecie? W takim razie koniecznie spróbujcie tofu przygotowanego w podobny sposób. Idealnie sprawdzi się w roli dodatku do sałatek.
10. Placuszki z cukinii i tofu
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że mamy przed sobą półmisek tradycyjnych placków ziemniaczanych. Nic bardziej mylnego! Tofu nada im ciekawą kosystencję i smak.
Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
A co powiecie na wegetariański pasztet, w którym mięso zastąpiono tofu? Gwarantujemy, że zasmakuje nawet najbardziej zdeklarowanym mięsożercom.
Fot. Reasonable_Vegan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Czy sernik może być wegański? Owszem! Wystarczy, że twaróg zastąpicie tofu. Wbrew pozorom efekt końcowy wcale nie odbiega znacząco od oryginału.