Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy

Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 15474

Pyszna alternatywa dla mięsnych pasztetów

Składniki

  • zielona soczewica 300 g
  • kasza jaglana 100 g
  • tofu wędzone 2 kostki
  • olej 100 ml + 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2-3 ząbki
  • płatki owsiane 4 łyżki
  • płatki drożdżowe 3 łyżeczki
  • Liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • jałowiec 3 szt.
  • goździki 3 szt.
  • majeranek 1,5 łyżeczki
  • estragon 0,5 łyżeczki
  • cząber 1 łyżeczka
  • rozmaryn 0,5 łyżeczki
  • wędzona sól 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z wędzonego tofu i soczewicy

Przygotowanie

  1. Ugotować soczewicę z goździkami, ziarnami jałowca, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i, w osobnym garnku, kaszę jaglaną.

  2. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na niej pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula będzie podsmażona na złoty kolor, dodać do niej startą marchewkę i pietruszkę, a następnie smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.

  3. Dokładnie wymieszać w misce ugotowaną soczewicę (wcześniej wyjąć przyprawy i wyrzucić), ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojone na mniejsze części tofu wędzone Polsoi, podsmażoną cebulę z marchewką i pietruszką, płatki owsiane, olej, płatki drożdżowe, majeranek, estragon, rozmaryn, sól wędzoną i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie zmiksować całość na gładką masę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy, przełożyć masę, a następnie wstawić formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
    Odstawić pasztet do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń