Spis treści:
- Jak odtłuścić sos? Sposób z Tik-Toka
- Dlaczego tłuszcz przykleja się do chochli?
- Co zrobić, gdy sos wyszedł za tłusty? Inne pomysły
Tik Tok to przestrzeń, w której można znaleźć znakomitą rozrywkę, sposoby na motywację do pracy i nauki, informacje ze świata, ciekawostki historyczne, a także praktyczne, domowe porady. Jedną z nich podzieliła się użytkowniczka @brunchwithbabs. Pokazała sposób na odtłuszczenie sosu.
Wielu osobom zdarzyło się ściągać z sosu, czy zupy tzw. oka, czyli plamy tłuszczu unoszącego się na powierzchni. Jednym z popularniejszych rozwiązań było usuwanie nadmiaru tłuszczu papierem pergaminowym. Ci, którzy mieli więcej cierpliwości, decydowali się również na odłożenie potrawy do lodówki, czekając, aż tłuszcz zbierze się na górze. Jednak w Tik-Toku użytkowniczki @brunchwithbabs możemy zobaczyć znacznie prostszy sposób!

Jak odtłuścić sos? Sposób z Tik-Toka
Autorka posta sama podkreśla, że jest to typowo babciny sposób. Do pozbycia się tłuszczu potrzebna jest tylko chochla, kostki lodu i oczywiście przygotowany wcześniej sos. Co trzeba robić dalej?
Babcia z Tik Toka radzi wypełnić chochlę po brzegi kostkami lodu. Następnie należy umieścić ją na środku wazy z sosem, nie zanurzając jednak chochli, a sprawiając, że dolna powierzchnia zetknie się zawartością naczynia.
Dlaczego tłuszcz przykleja się do chochli?
Potem możemy być świadkiem, jak tłuszcz znajdujący się w sosie „lgnie” do chochelki, osadzając się na ściankach dolnej części. Dokładnie tam, gdzie przed chwilą włożyliśmy lód. To właśnie zimno przyciąga tłuszcz.
Następnie wystarczy wyjąć chochlę. Potem można wytrzeć spód papierowym ręcznikiem, pozbywając się tym samym tłuszczu. Całość najlepiej powtórzyć parę razy, do momentu usunięcia większej ilości tłuszczu.
Co zrobić, gdy sos wyszedł za tłusty? Inne pomysły
Sposób użytkowniczki @brunchwithbabs nie jest jedynym rozwiązaniem, jeśli chodzi o problem z nadmiarem tłuszczu w sosie. Prostym sposobem może być użycie papierowego ręcznika, który po przyłożeniu do otłuszczonej powierzchni, wchłonie substancję. W tym celu można też użyć papieru pergaminowego.
Jest też rozwiązanie dla cierpliwych. Gdy sos wyszedł za tłusty, można poczekać do jego ostudzenia, a następnie włożyć go do lodówki. Wystarczy kilka godzin, aby tłuszcz po obniżeniu temperatury odłożył się na wierzchu sosu. Następnie można użyć gazy i usunąć zbędny tłuszcz z przygotowanej potrawy.
Czytaj również:
Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie
Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu