Najlepsze przepisy na ogórki

Bake off – Ale Ciacho!” wraca!

Bake off – Ale Ciacho!” wraca w nowej odsłonie, z nową godziną oraz dniem emisji! Od marca program będzie można oglądać w niedziele, o godz. 15:20.

Wiosenna ramówka TVP2 ponownie wypełni się wspaniałymi smakami i zapachami wypieków przygotowanych przez najlepszych cukierników-amatorów w Polsce.

O tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych walczyć będzie 12 śmiałków wybranych spośród kilkuset chętnych, którzy zgłosili się do czwartej edycji najbardziej apetycznego programu w polskiej telewizji.

Cukiernicy-amatorzy będą musieli przygotować m.in. budowle z własnoręcznie wypiekanych herbatników, mrożone desery, torty weselne oraz drip cake - rodzaj tortu polanego czekoladą. W programie nie zabraknie także tradycyjnych wypieków wielkanocnych.

Czwartą edycję „Bake Off - Ale Ciacho!" dodatkowo uświetnią znakomici goście. Wypieki uczestników ocenią gwiazdy polskiej telewizji, eksperci z Francji, mistrzyni dekorowania tortów oraz finaliści programu „The Voice Kids".

O dobre samopoczucie uczestników oraz ciepłą, rodzinną atmosferę zadbają prowadzące, Marcelina Zawadzka i Katarzyna Kołeczek. Na straży wierności recepturom niezmiennie stać będą jurorzy, Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki. Po każdym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" obu jurorów zobaczymy także w cyklu „Bake Off - Ale Przepis!", w którym podzielą się tajnikami wiedzy z zakresu cukiernictwa.

Nowa edycja „Bake Off - Ale Ciacho!" to także zupełnie nowa scenografia, tym razem przywodząca na myśl klimatyczne cukierenki. Będzie pastelowo i niezwykle nastrojowo.

Zdjęcia zrealizowane zostały we wnętrzach zabytkowego, XIX-wiecznego Fortu Sokolnickiego Cytadeli Warszawskiej. Historyczna budowla z widowiskowym, przeszklonym dachem znajduje się w zacisznym Parku Żeromskiego i od lat stanowi atrakcję dla turystów oraz mieszkańców stolicy. Pełni także funkcję centrum sztuki, kultury i biznesu.

Prowadzące

Marcelina Zawadzka - gospodyni „Pytania na śniadanie", dziennikarka, laureatka Telekamery Tele Tygodnia 2017 w kategorii Nadzieja Telewizji. Marcelina pochodzi z Malborka. W 2011 roku wygrała konkurs Miss Polonia, po którym nadeszły kolejne sukcesy w kraju i za granicą, m.in. w konkursie Miss Universe. Marcelina jest pasjonatką sportów ekstremalnych, uprawia drift, motocross i survival. W 2015 roku była jedną z bohaterek programu TVP2 „Przygarnij mnie", w którym widzowie mogli śledzić wspólne losy Marceliny i jej adoptowanej suczki Abi.

Kasia Kołeczek - aktorka filmowa i teatralna, absolwentka warszawskiej Akademii Teatralnej. Występuje na deskach Teatru Polonia, Och-Teatru oraz w Klubie Komediowym. Na dużym ekranie zadebiutowała w 2007 roku w „Sztuczkach" Andrzeja Jakimowskiego. Pojawiła się także gościnnie m.in. w serialach: „Strażacy" i „Ojciec Mateusz". Kasia zyskała popularność w Polsce i za granicą, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Wystąpiła w kilku produkcjach o zasięgu europejskim, m.in. serialu BBC „Father Brown". Młoda aktorka ma na swoim koncie także role filmowe. W „Bake Off - Ale Ciacho!" Kasia będzie wspierać uczestników w spełnieniu marzenia o tytule Polskiego Mistrza Wypieków.

Jurorzy

Krzysztof Ilnicki - wybitny talent polskiej sceny cukierniczej. Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. W michellenowskiej restauracji Hakkasan w Londynie był szefem cukierni, a jego flagowym deserem - sernikiem kokosowym - zachwycał się brytyjski dziennik „The Guardian".
W Polsce szefował cukierni sopockiego Sheratona, wykładał także technologię czekolady na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Obecnie prowadzi autorską pracownię w Gdańsku. Został laureatem prestiżowej nagrody AIG PRIX przyznawanej przez Europejską Akademię Gastronomiczną, zdobywając tytuł Najlepszego Cukiernika w Polsce (Prix au Chef Pâtissier).

Michał Bryś - kucharz, choć nie skończył żadnej szkoły gastronomicznej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach świata, takich jak De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin), Geranium w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin) czy The Harwood Arms w Londynie (1 gwiazdka Michelin). W „poprzednim życiu" był reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym. Gastronomię ma we krwi. Wspierany przez swoich przyjaciół i partnerów biznesowych kontynuuje rodzinną tradycję w swojej restauracji na warszawskim Starym Mokotowie. W grudniu 2014 roku na zaproszenie Polskiego Instytutu Kultury w Tel Awiwie Michał Bryś poprowadził warsztaty piekarnicze w Hajfie - masterclass dla najlepszych izraelskich piekarzy.

Pierwszy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" już 4 marca o godzinie 12:20 w TVP2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1481

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 63

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 193

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 11025

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26