Paszteciki drożdżowe
Ciasto:
- 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 250 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki soli
- 3 żółtka
- 100 g masła
Nadzienie:
- 150 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 150 g bułki tartej
- 2 białka
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 100 ml mleka
Dip:
- 3 średniej wielkości buraki
- ½ łyżeczki czarnuszki
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 gałązki świeżego koperku
- 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
Ciasto:
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszać i odstawić na około 10-15 minut pod przykryciem, aż zaczyn zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Do masy stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrabiać je jeszcze przez około 5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło, cały czas miksując lub zagniatając masę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy będzie gotowe, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Nadzienie:
Namoczone (przez około 1 godzinę) grzyby ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę (pozostawić wywar). Obrane cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Na patelnię dodać ugotowane grzyby oraz wywar i całość dusić przez kilka minut. Odparować nadmiar wywaru. Dodać bułkę tartą, ubitą pianę z białek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto na stolnicę, przez chwilę zagniatać, a następnie uformować kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm. Pokroić na prostokąty lub kwadraty o bokach około 8 cm na 8 cm (mogą być mniejsze lub większe). Na środek wyłożyć nadzienie i zlepić brzegi. Paszteciki posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem i czarnuszką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piec przez około 25 minut.
Dip:
Umyć buraki, pokroić na grubsze kawałki i piec przez 40 minut w temperaturze 180℃. Na patelni uprażyć przyprawy, dodać do nich upieczone buraki. Całość przestudzić i dodać do jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem.
Paszteciki półfrancuskie
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej jasnej
- 200 g masła
- 1 kostka masła
- 200 g twarogu półtłustego (krajanki)
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 średnia cebula
- 100 ml oleju
- 70 g chałki lub bułki tartej
- 1 szklanka mleka
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 150 g sera feta
- 1 jajko
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- ½ łyżeczki ziaren sezamu
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 pęczek pachnotki zwyczajnej (dzikiego sezamu)
Dip:
- 2 średniej wielkości ogórki
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek (virgin)
- sok z 1 cytryny
- 50 g czarnych oliwek (w całości z pestką)
- sól i pieprz do smaku
- pęczek pietruszki
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać mocno schłodzone, posiekane masło, sól i rozdrobniony twaróg. Ciasto energicznie wyrobić, uformować w prostokąt, zawinąć w folię i schować do lodówki. Schłodzone rozwałkować, złożyć na 3 części, krótszymi bokami do środka, i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć 5-6 razy. Po każdym rozwałkowaniu schładzać ciasto w lodówce.
Nadzienie:
Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Chałkę zalać mlekiem, namoczyć i zblendować. Dodać mielone mięso, pokrojone na kawałki oliwki, zeszkloną cebulę, przyprawy (bez sezamu) i pokruszony ser feta. Całość dokładnie poszatkować. Dodać jedno jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Rozwałkować ciasto. Z nadzienia uformować wałek i ułożyć go na cieście. Zawinąć jak roladkę, przyciąć ciasto i zlepić łączenie. Pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 210℃. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (również farsz). Posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Ostudzone paszteciki owinąć w liście pachnotki.
Dip:
Obrać ogórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do miseczki włożyć jogurt, dodać przeciśnięte w prasce ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny, pokrojone oliwki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Podać z dodatkiem pietruszki.