Składniki
115 g mąki pszennej
25 g kakao
6 jaj
150 g drobnego cukru
40 g masła
500 g świeżych malin
350 g cukru żelującego
700 ml śmietanki 30%
4 tabliczki mlecznej czekolady
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 tabliczki białej czekolady
2 paczki białej masy cukrowej lub lukru plastycznego
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Przesiać mąkę i kakao. Białka ubić, dodać połowę cukru i wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Połączyć. Do masy dodać rozpuszczone masło, wymieszać i przelać do foremki. Piec w 180°C przez 30 minut.Maliny rozdrobnić w garnku, podgotować, dodać cukier żelujący i zamieszać. Zagotować. Tak przygotowane owoce włożyć do lodówki.
Podgrzać 200 ml śmietanki, dodać mleczną i gorzką czekoladę. Wymieszać, następnie włożyć do lodówki. Białą czekoladę rozpuścić, zalać nią foremki w kształcie samochodzików. Dużą formę w takim samym kształcie wyłożyć lukrem plastycznym.
Pozostałą śmietankę ubić, zmieszać z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Włożyć do lodówki.
Biszkopt wyjąć z piekarnika, przeciąć i ułożyć w pucharkach. Wyłożyć konfiturę i krem, przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Z wierzchu posmarować masą czekoladową, ozdobić samochodzikiem. Z dużej formy wyjąć dekorację z masy cukrowej, położyć na tacy. Postawić na niej wuzetki.