Biały nalot na czekoladzie - o czym świadczy?

Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść?

Czy czekolada z białym nalotem nadaje się do jedzenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był pokryty cieniutką warstwą białego nalotu. Co to oznacza?

Skąd bierze się biały nalot na czekoladzie?

Temat białego nalotu na czekoladzie jest na tyle ciekawy, że zainteresował nawet naukowców, którzy postanowili dogłębnie zbadać ten temat. Do tej pory wiedzieliśmy, iż jego występowanie jest wynikiem nieprawidłowego lub zbyt długiego przechowywania czekolady.

Jeśli nasze ulubione słodycze były przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze, transportowane w zły sposób lub przechowywane niewłaściwie, wystąpienie na ich powierzchni białego nalotu jest niemal pewne. Badania potwierdziły, iż ten charakterystyczny osad składa się z mikroskopijnych cząsteczek tłuszczu zawartego w czekoladzie, który np. po roztopieniu już nie powrócił do swojej pierwotnej formy i jest dla nas widoczny właśnie w formie charakterystycznego nalotu. Czasem zdarza się jednak, że osad pojawi się nawet na czekoladzie, która była przechowywana w odpowiedni sposób. Świadczy to wówczas o tym, że ziarna kakaowca wykorzystane w produkcji takiej czekolady nie były najlepszej jakości.

Czy biały nalot na czekoladzie jest szkodliwy?

Skoro wiemy już, w jaki sposób powstaje biały nalot na czekoladzie, warto odpowiedzieć sobie na jeszcze jedno ważne pytanie: czy czekolada, na której pojawił się taki nalot nadaje się do zjedzenia? Uspokajamy – taki produkt jest jedynie mniej estetyczny, jednak nie jest szkodliwy, ani w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Możemy zjeść go bez obaw, gdyż nie oznacza to, że czekolada się zepsuła lub straciła swoje właściwości. Jeśli jednak z jakichś względów nie chcecie zjeść takiej czekolady, nie wyrzucajcie jej!

Do czego wykorzystać czekoladę z białym nalotem? Taki produkt doskonale nada się do przygotowania między innymi: domowej, gorącej czekolady, polewy do ciast lub ciasteczek z kawałkami czekolady.

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

Artykuł zaktualizowany. Pierwszy raz ukazał się: 02.10.2020

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 301

15 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 444

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

1
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1