Spis treści:
Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był pokryty cieniutką warstwą białego nalotu. Co to oznacza?
Skąd bierze się biały nalot na czekoladzie?
Temat białego nalotu na czekoladzie jest na tyle ciekawy, że zainteresował nawet naukowców, którzy postanowili dogłębnie zbadać ten temat. Do tej pory wiedzieliśmy, iż jego występowanie jest wynikiem nieprawidłowego lub zbyt długiego przechowywania czekolady.
Jeśli nasze ulubione słodycze były przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze, transportowane w zły sposób lub przechowywane niewłaściwie, wystąpienie na ich powierzchni białego nalotu jest niemal pewne. Badania potwierdziły, iż ten charakterystyczny osad składa się z mikroskopijnych cząsteczek tłuszczu zawartego w czekoladzie, który np. po roztopieniu już nie powrócił do swojej pierwotnej formy i jest dla nas widoczny właśnie w formie charakterystycznego nalotu. Czasem zdarza się jednak, że osad pojawi się nawet na czekoladzie, która była przechowywana w odpowiedni sposób. Świadczy to wówczas o tym, że ziarna kakaowca wykorzystane w produkcji takiej czekolady nie były najlepszej jakości.
Czy biały nalot na czekoladzie jest szkodliwy?
Skoro wiemy już, w jaki sposób powstaje biały nalot na czekoladzie, warto odpowiedzieć sobie na jeszcze jedno ważne pytanie: czy czekolada, na której pojawił się taki nalot nadaje się do zjedzenia? Uspokajamy – taki produkt jest jedynie mniej estetyczny, jednak nie jest szkodliwy, ani w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Możemy zjeść go bez obaw, gdyż nie oznacza to, że czekolada się zepsuła lub straciła swoje właściwości. Jeśli jednak z jakichś względów nie chcecie zjeść takiej czekolady, nie wyrzucajcie jej!
Do czego wykorzystać czekoladę z białym nalotem? Taki produkt doskonale nada się do przygotowania między innymi: domowej, gorącej czekolady, polewy do ciast lub ciasteczek z kawałkami czekolady.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »
Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »
Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »
Artykuł zaktualizowany. Pierwszy raz ukazał się: 02.10.2020