Spis treści:
- Czy buraki podnoszą poziom żelaza?
- Natka pietruszki – właściwości
- Sałatka z buraków na podniesienie żelaza – przepis
Zdrowie zaczyna się na talerzu, dlatego warto sięgać po żywność, która nie tylko jest smaczna i sycąca, ale i dostarczy nam cennych wartości odżywczych. Warto wiedzieć o tym, że niektóre produkty, zwłaszcza te pochodzenia roślinnego, mogą działać jak naturalny suplement diety. Należą do nich między innymi buraki, natka pietruszki i ogórki kiszone, składniki sałatki na podniesienie żelaza. Podpowiemy ci, co jeszcze do niej dodać oraz, jak ją zrobić.
Sprawdź także: Zamiast ryżu są płatki owsiane. Danie na odchudzanie à la risotto
Czy buraki podnoszą poziom żelaza?
Buraki to prawdziwa bomba wartości odżywczych, zawiera witaminy A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne: magnez, potas, cynk i fosfor. Przede wszystkim jednak buraki kojarzą się z wysoką zawartością żelaza (żelazo niehemowe), które wspiera funkcje krwiotwórcze organizmu. Należy jednak pamiętać, że najlepiej przyswajalną formą jest żelazo hemowe, które znaleźć możemy w produktach odzwierzęcych. Dodatkowo zawartość tego pierwiastka w 100 g buraków wynosi jedynie 1,7 mg, podczas gdy zapotrzebowanie dorosłej kobiety na żelazo w ciągu dnia to aż 18 mg. Mimo wszystko buraki warto włączyć do codziennego jadłospisu, jednak w przypadku osób chorujących na anemię, niezbędna będzie dodatkowa suplementacja skonsultowana z lekarzem.
W burakach obecne są także substancje o działaniu przeciwutleniającym, takie jak foliany oraz antocyjany (betanina), pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo buraki mają właściwości wspierające odporność organizmu, świetnie wpływają także na układ krążenia, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu pomagają zapobiegać miażdżycy.
Znajdziemy w niej także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, pomaga dbać o jelita, zapobiega zaparciom oraz zapewnia sytość po posiłku. Buraki są także doskonałym wyborem żywieniowym na diecie odchudzającej, ponieważ nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale i zawierają niewiele kalorii, w 100 g surowego warzywa jest ok. 44 kcal. Przypisuje się im właściwości, dzięki którym pomagają walczyć z nadwagą i otyłością. Warzywa te świetnie sprawdzą się również w jadłospisie osób aktywnych fizycznie, zwiększają wydolność oraz przyspieszają regenerację po treningu.
Warto pamiętać, że buraki zawierają sporo cukrów prostych, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością powinny jest je w rozsądnych ilościach.
Natka pietruszki – właściwości
Do sałatki na podniesienie żelaza warto dodać również porządny pęczek natki pietruszki. Zawiera on spore ilości witaminy C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspiera odporność, a także zwiększa wchłanianie żelaza. Obecna jest tu również witamina A, która korzystnie wpływa na wzrok, chroniąc oczy przed chorobami, oraz pomaga zadbać o dobrą kondycję skóry. Natka pietruszki zawiera także magnez, który między innymi korzystnie wpływa na układ nerwowy, w tym pamięć i koncentrację, a także zapobiega skurczom mięśni, oraz wapń, pomagający wzmocnić kości i zęby. Co ciekawe, w zielonej natce pietruszki znajduje się także sporo żelaza.
Ponadto natka pietruszki ma właściwości odtruwające, wspierające prawidłowe trawienie, oraz wzmacniające serce.
Sałatka z buraków na podniesienie żelaza – przepis
Przepis na sałatkę z buraków na podniesienie żelaza zdradziła dietetyczka Paulina Korol, która na swoim profilu dzieli się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania. Zapewnia, że:
"Sałatka z buraka, kiszonego ogórka i cebuli jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie żelaza w swojej diecie."
Do swojej sałatki dodaje także kiszone ogórki, które nie tylko są świetnym probiotykiem, pozytywnie wpływającym na mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu, ale i zawierają sporo witaminy C, która dodatkowo zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego obecnego w burakach. Natomiast dodatek czerwonej cebuli, pozwala dostarczyć organizmowi fosforu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, oraz miedzi, która uczestniczy w transporcie żelaza w organizmie. Do zrobienia dwóch porcji sałatki z buraków na podniesienie żelaza, będziesz potrzebować:
Składniki
- dwóch sporych buraków,
- czterech ogórków kiszonych,
- małej czerwonej cebuli,
- łyżki jogurtu greckiego,
- łyżki majonezu,
- pęczku natki pietruszki,
- soli i pieprzu.
Zacznij od ugotowania buraków do miękkości, możesz także posłużyć się tymi ubranymi i ugotowanymi, które znajdziesz w większości sklepów. Następnie pokrój je w drobną kostkę, to samo zrób z ogórkami kiszonymi, czerwoną cebulę drobno posiekaj. Przełóż składniki do miski, wrzuć także posiekaną natkę pietruszki, dodaj jogurt i majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i gotowe.
Źródła: instagram.com/paulinakorol, dietetycy.org.pl, ncez.pzh.gov.pl, /fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »