Ewa_Gotuje

Buraczana sałatka na anemię z zielonym dodatkiem. Jest tak dobra, że będziesz dzielić się przepisem

Osłabienie, blada skóra, ciągłe zmęczenie, uporczywe bóle głowy, uczucie zimna... To tylko kilka objawów anemii, która często dotyka zwłaszcza kobiety. Jeżeli dostrzeżesz je u siebie, koniecznie udaj się do lekarza. W zaleceniach z pewnością znajdzie się dieta bogata w żelazo. Sprawdź, jakie produkty powinieneś zacząć włączać do swojego jadłospisu, oraz jak zrobić sałatkę z buraka na podniesienie żelaza.

Buraczana sałatka na anemię | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zdrowie zaczyna się na talerzu, dlatego warto sięgać po żywność, która nie tylko jest smaczna i sycąca, ale i dostarczy nam cennych wartości odżywczych. Warto wiedzieć o tym, że niektóre produkty, zwłaszcza te pochodzenia roślinnego, mogą działać jak naturalny suplement diety. Należą do nich między innymi buraki, natka pietruszki i ogórki kiszone, składniki sałatki na podniesienie żelaza. Podpowiemy ci, co jeszcze do niej dodać oraz, jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Zamiast ryżu są płatki owsiane. Danie na odchudzanie à la risotto

Czy buraki podnoszą poziom żelaza?

Buraki to prawdziwa bomba wartości odżywczych, zawiera witaminy A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne: magnez, potas, cynk i fosfor. Przede wszystkim jednak buraki kojarzą się z wysoką zawartością żelaza (żelazo niehemowe), które wspiera funkcje krwiotwórcze organizmu. Należy jednak pamiętać, że najlepiej przyswajalną formą jest żelazo hemowe, które znaleźć możemy w produktach odzwierzęcych. Dodatkowo zawartość tego pierwiastka w 100 g buraków wynosi jedynie 1,7 mg, podczas gdy zapotrzebowanie dorosłej kobiety na żelazo w ciągu dnia to aż 18 mg. Mimo wszystko buraki warto włączyć do codziennego jadłospisu, jednak w przypadku osób chorujących na anemię, niezbędna będzie dodatkowa suplementacja skonsultowana z lekarzem. 

W burakach obecne są także substancje o działaniu przeciwutleniającym, takie jak foliany oraz antocyjany (betanina), pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo buraki mają właściwości wspierające odporność organizmu, świetnie wpływają także na układ krążenia, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu pomagają zapobiegać miażdżycy. 

Znajdziemy w niej także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, pomaga dbać o jelita, zapobiega zaparciom oraz zapewnia sytość po posiłku. Buraki są także doskonałym wyborem żywieniowym na diecie odchudzającej, ponieważ nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale i zawierają niewiele kalorii, w 100 g surowego warzywa jest ok. 44 kcal. Przypisuje się im właściwości, dzięki którym pomagają walczyć z nadwagą i otyłością. Warzywa te świetnie sprawdzą się również w jadłospisie osób aktywnych fizycznie, zwiększają wydolność oraz przyspieszają regenerację po treningu. 

Warto pamiętać, że buraki zawierają sporo cukrów prostych, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością powinny jest je w rozsądnych ilościach. 

Natka pietruszki – właściwości 

Do sałatki na podniesienie żelaza warto dodać również porządny pęczek natki pietruszki. Zawiera on spore ilości witaminy C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspiera odporność, a także zwiększa wchłanianie żelaza. Obecna jest tu również witamina A, która korzystnie wpływa na wzrok, chroniąc oczy przed chorobami, oraz pomaga zadbać o dobrą kondycję skóry. Natka pietruszki zawiera także magnez, który między innymi korzystnie wpływa na układ nerwowy, w tym pamięć i koncentrację, a także zapobiega skurczom mięśni, oraz wapń, pomagający  wzmocnić kości i zęby. Co ciekawe, w zielonej natce pietruszki znajduje się także sporo żelaza. 

Ponadto natka pietruszki ma właściwości odtruwające, wspierające prawidłowe trawienie, oraz wzmacniające serce. 

Sałatka z buraków na podniesienie żelaza – przepis

Przepis na sałatkę z buraków na podniesienie żelaza zdradziła dietetyczka Paulina Korol, która na swoim profilu dzieli się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania. Zapewnia, że:

"Sałatka z buraka, kiszonego ogórka i cebuli jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie żelaza w swojej diecie."

Do swojej sałatki dodaje także kiszone ogórki, które nie tylko są świetnym probiotykiem, pozytywnie wpływającym na mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu, ale i zawierają sporo witaminy C, która dodatkowo zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego obecnego w burakach. Natomiast dodatek czerwonej cebuli, pozwala dostarczyć organizmowi fosforu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, oraz miedzi, która uczestniczy w transporcie żelaza w organizmie.
Do zrobienia dwóch porcji sałatki z buraków na podniesienie żelaza, będziesz potrzebować: 

Składniki

  • dwóch sporych buraków, 
  • czterech ogórków kiszonych, 
  • małej czerwonej cebuli, 
  • łyżki jogurtu greckiego, 
  • łyżki majonezu, 
  • pęczku natki pietruszki,
  • soli i pieprzu. 

Zacznij od ugotowania buraków do miękkości, możesz także posłużyć się tymi ubranymi i ugotowanymi, które znajdziesz w większości sklepów. Następnie pokrój je w drobną kostkę, to samo zrób z ogórkami kiszonymi, czerwoną cebulę drobno posiekaj. Przełóż składniki do miski, wrzuć także posiekaną natkę pietruszki, dodaj jogurt i majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i gotowe. 

Źródła: instagram.com/paulinakorol, dietetycy.org.pl, ncez.pzh.gov.pl, /fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0