Sprawdzone przepisy na karnawał

Osłabienie, blada skóra, ciągłe zmęczenie, uporczywe bóle głowy, uczucie zimna... To tylko kilka objawów anemii, która często dotyka zwłaszcza kobiety. Jeżeli dostrzeżesz je u siebie, koniecznie udaj się do lekarza. W zaleceniach z pewnością znajdzie się dieta bogata w żelazo. Sprawdź, jakie produkty powinieneś zacząć włączać do swojego jadłospisu, oraz jak zrobić sałatkę z buraka na podniesienie żelaza.

Buraczana sałatka na anemię | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zdrowie zaczyna się na talerzu, dlatego warto sięgać po żywność, która nie tylko jest smaczna i sycąca, ale i dostarczy nam cennych wartości odżywczych. Warto wiedzieć o tym, że niektóre produkty, zwłaszcza te pochodzenia roślinnego, mogą działać jak naturalny suplement diety. Należą do nich między innymi buraki, natka pietruszki i ogórki kiszone, składniki sałatki na podniesienie żelaza. Podpowiemy ci, co jeszcze do niej dodać oraz, jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Zamiast ryżu są płatki owsiane. Danie na odchudzanie à la risotto

Czy buraki podnoszą poziom żelaza?

Buraki to prawdziwa bomba wartości odżywczych, zawiera witaminy A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne: magnez, potas, cynk i fosfor. Przede wszystkim jednak buraki kojarzą się z wysoką zawartością żelaza (żelazo niehemowe), które wspiera funkcje krwiotwórcze organizmu. Należy jednak pamiętać, że najlepiej przyswajalną formą jest żelazo hemowe, które znaleźć możemy w produktach odzwierzęcych. Dodatkowo zawartość tego pierwiastka w 100 g buraków wynosi jedynie 1,7 mg, podczas gdy zapotrzebowanie dorosłej kobiety na żelazo w ciągu dnia to aż 18 mg. Mimo wszystko buraki warto włączyć do codziennego jadłospisu, jednak w przypadku osób chorujących na anemię, niezbędna będzie dodatkowa suplementacja skonsultowana z lekarzem. 

W burakach obecne są także substancje o działaniu przeciwutleniającym, takie jak foliany oraz antocyjany (betanina), pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo buraki mają właściwości wspierające odporność organizmu, świetnie wpływają także na układ krążenia, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu pomagają zapobiegać miażdżycy. 

Znajdziemy w niej także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, pomaga dbać o jelita, zapobiega zaparciom oraz zapewnia sytość po posiłku. Buraki są także doskonałym wyborem żywieniowym na diecie odchudzającej, ponieważ nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale i zawierają niewiele kalorii, w 100 g surowego warzywa jest ok. 44 kcal. Przypisuje się im właściwości, dzięki którym pomagają walczyć z nadwagą i otyłością. Warzywa te świetnie sprawdzą się również w jadłospisie osób aktywnych fizycznie, zwiększają wydolność oraz przyspieszają regenerację po treningu. 

Warto pamiętać, że buraki zawierają sporo cukrów prostych, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością powinny jest je w rozsądnych ilościach. 

Natka pietruszki – właściwości 

Do sałatki na podniesienie żelaza warto dodać również porządny pęczek natki pietruszki. Zawiera on spore ilości witaminy C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspiera odporność, a także zwiększa wchłanianie żelaza. Obecna jest tu również witamina A, która korzystnie wpływa na wzrok, chroniąc oczy przed chorobami, oraz pomaga zadbać o dobrą kondycję skóry. Natka pietruszki zawiera także magnez, który między innymi korzystnie wpływa na układ nerwowy, w tym pamięć i koncentrację, a także zapobiega skurczom mięśni, oraz wapń, pomagający  wzmocnić kości i zęby. Co ciekawe, w zielonej natce pietruszki znajduje się także sporo żelaza. 

Ponadto natka pietruszki ma właściwości odtruwające, wspierające prawidłowe trawienie, oraz wzmacniające serce. 

Sałatka z buraków na podniesienie żelaza – przepis

Przepis na sałatkę z buraków na podniesienie żelaza zdradziła dietetyczka Paulina Korol, która na swoim profilu dzieli się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania. Zapewnia, że:

"Sałatka z buraka, kiszonego ogórka i cebuli jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie żelaza w swojej diecie."

Do swojej sałatki dodaje także kiszone ogórki, które nie tylko są świetnym probiotykiem, pozytywnie wpływającym na mikroflorę jelitową oraz odporność organizmu, ale i zawierają sporo witaminy C, która dodatkowo zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego obecnego w burakach. Natomiast dodatek czerwonej cebuli, pozwala dostarczyć organizmowi fosforu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, oraz miedzi, która uczestniczy w transporcie żelaza w organizmie.
Do zrobienia dwóch porcji sałatki z buraków na podniesienie żelaza, będziesz potrzebować: 

Składniki

  • dwóch sporych buraków, 
  • czterech ogórków kiszonych, 
  • małej czerwonej cebuli, 
  • łyżki jogurtu greckiego, 
  • łyżki majonezu, 
  • pęczku natki pietruszki,
  • soli i pieprzu. 

Zacznij od ugotowania buraków do miękkości, możesz także posłużyć się tymi ubranymi i ugotowanymi, które znajdziesz w większości sklepów. Następnie pokrój je w drobną kostkę, to samo zrób z ogórkami kiszonymi, czerwoną cebulę drobno posiekaj. Przełóż składniki do miski, wrzuć także posiekaną natkę pietruszki, dodaj jogurt i majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i gotowe. 

Źródła: instagram.com/paulinakorol, dietetycy.org.pl, ncez.pzh.gov.pl, /fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 1080

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 1401

60 min
6
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 92

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1299

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5