Ewa_Gotuje

Całkiem nowe warzywo. Wygląda jak mini dynia, smakuje jak skrzyżowanie cukinii z ogórkiem

Hiszpańscy naukowcy w ciągu pięciu lat wyhodowali nowe warzywo. Już wkrótce ma szansę pojawić się również w polskich sklepach. Dowiedz się, co to jest Zucchiolo, jakie ma wartości odżywcze i jak można go będzie wykorzystać w kuchni.

Zucchiolo - nowe warzywo podbija Europę - zdjęcie ilustracyjne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nowe warzywo ma szansę podbić europejski rynek. Zostało już nawet docenione na Fruit Logistica Innovation Awards, gdzie zdobyło pierwszą nagrodę. W ciągu pięciu lat hiszpańscy naukowcy wyhodowali Zucchiolo. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten produkt spożywczy, który już wkrótce może pojawić się na półkach sklepowych.

Sprawdź także: Pij na śniadanie zamiast kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, waga pójdzie w dół

Zucchiolo - nowe warzywo podbija Europę

Hiszpańska grupa biotechnologiczna Beyond Seeds sztucznie wyhodowała zupełnie nowe warzywo, które już wkrótce trafi na szerszą skalę do Europy. Zucchiolo to połączenie cukinii i ogórka. Jego nazwa pochodzi od włoskich słów zucchini (cukinia) i cetriolo (ogórek). 

Prace Beyond Seeds z hiszpańskim Instytutem Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa doprowadziły także do tego, że warzywo można uprawiać w warunkach szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego. Co więcej, przygotowano odmiany do hodowania zarówno jesienią i zimą, jak i wiosną.

W związku z tym dwie hiszpańskie firmy - Unica i Granda La Palma - podpisały już porozumienie, w ramach którego planują komercjalizację Zucchiolo na rynku europejskim. Opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można jeść na surowo i poddać obróbce termicznej.  

Zucchiolo - połączenie cukinii i ogórka

Choć Zucchiolo to skrzyżowanie cukinii i ogórka, to należy do gatunku Cucurbita maxima, czyli dyniowatych. Z wyglądu również przypomina bardziej zieloną, spłaszczoną dynię. Ma od ok. siedmiu do dziesięciu centymetrów średnicy, a jedna sztuka waży ok. 250 gramów. W przeciwieństwie do dyni ma miękką i cienką, jadalną skórkę, za to chrupiący miąższ.

Co ciekawe, Zucchiolo można przechowywać do kilku tygodni, nawet w temperaturze pokojowej. Dotychczas ani w przypadku cukinii, ani ogórka nie było to możliwe. Ma służyć jako zamiennik cukinii do dań smażonych i gotowanych lub ogórka - w przypadku kanapek czy sałatek.

Twórcy warzywa deklarują, że zawiera ono witaminy A, C i te z grupy B. Są w nim również obecne antyoksydanty, a dokładnie polifenole. Wśród wartości odżywczych Zucchiolo wyróżnić można też wapń, żelazo, magnez, jod czy potas

Źródło: Smaker.pl, freshplaza.com, eska.pl, foodfakty.pl, o2.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0