Spis treści:
Nowe warzywo ma szansę podbić europejski rynek. Zostało już nawet docenione na Fruit Logistica Innovation Awards, gdzie zdobyło pierwszą nagrodę. W ciągu pięciu lat hiszpańscy naukowcy wyhodowali Zucchiolo. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten produkt spożywczy, który już wkrótce może pojawić się na półkach sklepowych.
Sprawdź także: Pij na śniadanie zamiast kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, waga pójdzie w dół
Zucchiolo - nowe warzywo podbija Europę
Hiszpańska grupa biotechnologiczna Beyond Seeds sztucznie wyhodowała zupełnie nowe warzywo, które już wkrótce trafi na szerszą skalę do Europy. Zucchiolo to połączenie cukinii i ogórka. Jego nazwa pochodzi od włoskich słów zucchini (cukinia) i cetriolo (ogórek).
Prace Beyond Seeds z hiszpańskim Instytutem Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa doprowadziły także do tego, że warzywo można uprawiać w warunkach szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego. Co więcej, przygotowano odmiany do hodowania zarówno jesienią i zimą, jak i wiosną.
W związku z tym dwie hiszpańskie firmy - Unica i Granda La Palma - podpisały już porozumienie, w ramach którego planują komercjalizację Zucchiolo na rynku europejskim. Opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można jeść na surowo i poddać obróbce termicznej.
Zucchiolo - połączenie cukinii i ogórka
Choć Zucchiolo to skrzyżowanie cukinii i ogórka, to należy do gatunku Cucurbita maxima, czyli dyniowatych. Z wyglądu również przypomina bardziej zieloną, spłaszczoną dynię. Ma od ok. siedmiu do dziesięciu centymetrów średnicy, a jedna sztuka waży ok. 250 gramów. W przeciwieństwie do dyni ma miękką i cienką, jadalną skórkę, za to chrupiący miąższ.
Co ciekawe, Zucchiolo można przechowywać do kilku tygodni, nawet w temperaturze pokojowej. Dotychczas ani w przypadku cukinii, ani ogórka nie było to możliwe. Ma służyć jako zamiennik cukinii do dań smażonych i gotowanych lub ogórka - w przypadku kanapek czy sałatek.
Twórcy warzywa deklarują, że zawiera ono witaminy A, C i te z grupy B. Są w nim również obecne antyoksydanty, a dokładnie polifenole. Wśród wartości odżywczych Zucchiolo wyróżnić można też wapń, żelazo, magnez, jod czy potas.
Źródło: Smaker.pl, freshplaza.com, eska.pl, foodfakty.pl, o2.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »