Całkiem nowe warzywo. Wygląda jak mini dynia, smakuje jak skrzyżowanie cukinii z ogórkiem

Hiszpańscy naukowcy w ciągu pięciu lat wyhodowali nowe warzywo. Już wkrótce ma szansę pojawić się również w polskich sklepach. Dowiedz się, co to jest Zucchiolo, jakie ma wartości odżywcze i jak można go będzie wykorzystać w kuchni.

Zucchiolo - nowe warzywo podbija Europę - zdjęcie ilustracyjne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nowe warzywo ma szansę podbić europejski rynek. Zostało już nawet docenione na Fruit Logistica Innovation Awards, gdzie zdobyło pierwszą nagrodę. W ciągu pięciu lat hiszpańscy naukowcy wyhodowali Zucchiolo. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten produkt spożywczy, który już wkrótce może pojawić się na półkach sklepowych.

Sprawdź także: Pij na śniadanie zamiast kawy. Metabolizm ruszy z kopyta, waga pójdzie w dół

Zucchiolo - nowe warzywo podbija Europę

Hiszpańska grupa biotechnologiczna Beyond Seeds sztucznie wyhodowała zupełnie nowe warzywo, które już wkrótce trafi na szerszą skalę do Europy. Zucchiolo to połączenie cukinii i ogórka. Jego nazwa pochodzi od włoskich słów zucchini (cukinia) i cetriolo (ogórek). 

Prace Beyond Seeds z hiszpańskim Instytutem Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa doprowadziły także do tego, że warzywo można uprawiać w warunkach szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego. Co więcej, przygotowano odmiany do hodowania zarówno jesienią i zimą, jak i wiosną.

W związku z tym dwie hiszpańskie firmy - Unica i Granda La Palma - podpisały już porozumienie, w ramach którego planują komercjalizację Zucchiolo na rynku europejskim. Opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które można jeść na surowo i poddać obróbce termicznej.  

Zucchiolo - połączenie cukinii i ogórka

Choć Zucchiolo to skrzyżowanie cukinii i ogórka, to należy do gatunku Cucurbita maxima, czyli dyniowatych. Z wyglądu również przypomina bardziej zieloną, spłaszczoną dynię. Ma od ok. siedmiu do dziesięciu centymetrów średnicy, a jedna sztuka waży ok. 250 gramów. W przeciwieństwie do dyni ma miękką i cienką, jadalną skórkę, za to chrupiący miąższ.

Co ciekawe, Zucchiolo można przechowywać do kilku tygodni, nawet w temperaturze pokojowej. Dotychczas ani w przypadku cukinii, ani ogórka nie było to możliwe. Ma służyć jako zamiennik cukinii do dań smażonych i gotowanych lub ogórka - w przypadku kanapek czy sałatek.

Twórcy warzywa deklarują, że zawiera ono witaminy A, C i te z grupy B. Są w nim również obecne antyoksydanty, a dokładnie polifenole. Wśród wartości odżywczych Zucchiolo wyróżnić można też wapń, żelazo, magnez, jod czy potas

Źródło: Smaker.pl, freshplaza.com, eska.pl, foodfakty.pl, o2.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik z truskawami na zimno

Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...

Odsłon: 129

15 min
2
Ciasta Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Oprószone cukrem pudrem smakuje rewelacy...

Odsłon: 24259

30 min
45
Dania główne Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...

Odsłon: 326

30 min
2
Zupy Zupa z pulpecikami

Zupę z pulpecikami najczęściej kojarzymy w zestawieniu z pomidorową, gęstą zu...

Odsłon: 1401

15 min
2
Przetwory Keczup z cukinii

Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...

Odsłon: 44828

60 min
68
Przekąski Koreańskie pikle z ogórków

Pikle to warzywa w octowej marynacie. Jeśli nie chcemy jeść takich ze sklepow...

Odsłon: 6731

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

9
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25