61-letni aktor teatralny, telewizyjny i dubbingowy znany jest Polakom przede wszystkim ze swoich ról w serialach „Miodowe lata" czy "Ranczo". Choć przez lata zmagał się z otyłością, to dopiero niedawno postanowił skutecznie się z nią rozprawić. Aktor podkreślił, że motywacją do zmiany wyglądu była chęć rozwoju kariery i przekonanie, że naprawdę chce zrzucić zbędne kilogramy.
Sprawdź też: Odkryj diety gwiazd - nowa kategoria na Smaker.pl
Jak Cezary Żak schudł 30 kilogramów?
Droga aktora do wymarzonej sylwetki trwała trzy lata. Cezary Żak wiedział, że proces odchudzania nie powinien być szybki, krótki i radykalny, bo skończy się efektem jo-jo lub frustracją z jego strony. Czując się zmotywowanym do metamorfozy, postawił na długotrwałe, ale przez to również skuteczne zmiany nawyków żywieniowych.
Polegały one na kilku prostych eliminacjach, które oczywiście początkowo nie były takie łatwe dla samego Cezarego Żaka. Jak nieraz twierdził, dotychczas lubił jeść konkretne porcje i chodzić dobrze najedzonym. Nie dla niego były więc porady specjalistów, że trzeba jeść mniej, a częściej.
Aktor stwierdził, że na początku przestanie podjadać pomiędzy i tak sytymi daniami. Wydłużył więc przerwy, stosując okresy postu i żywienia. Poza tym postawił na obiady ze zdrową kaszą i ryżem, które starał się jeść kilka razy w miesiącu.
Wyeliminował również z codziennej diety białe pieczywo i ziemniaki, ze względu na ich wysoką kaloryczność. Ziemniaki w połączeniu z kotletem dostarczały organizmowi zbyt dużo kalorii. Podobne zmiany wprowadziła też zresztą Danuta Martyniuk, która dzięki nowym nawykom schudła aż 15 kilogramów. Co do pieczywa, Cezary Żak nigdy nie przepadał za jasnym. Na diecie jadł więc tylko ciemny chleb i to wyłącznie na śniadanie.
Co najważniejsze, Cezary Żak schudł 30 kilogramów i wciąż utrzymuje wagę. W jednym z wywiadów podkreślił, że wszystko dzięki ogromnej motywacji i racjonalnemu podejściu do tematu odchudzania.
Fot. TRICOLORS/East News // Fot. Artur Zawadzki/REPORTER
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »