Dania jednogarnkowe

Dieta z reguły kojarzy się z jedzeniem sałaty, zielonego ogórka oraz gotowanego kurczaka z ryżem. Podczas gdy, zdrowe i dietetyczne posiłki również mogą być pyszne! Dziś podpowiemy ci, jak zrobić odchudzoną wersję jabłek w cieście, które doskonale zastąpią kaloryczne racuchy i naleśniki. Takie danie możesz podać na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację.

Fit jabłka w cieście | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czym charakteryzuje się idealna dieta? Jest dobrze zbilansowana – zawiera pełnowartościowe węglowodany, białka, tłuszcze, nie brakuje w niej także warzyw i owoców. Oczywiście musi być także prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna! Jabłkowe oponki, czy jak wolą inni jabłka w cieście, to łatwe do zrobienia, niskokaloryczne danie, które świetnie sprawdzi się na rozpoczęcie dnia. Co więcej, nie wymaga od ciebie długiego przesiadywania w kuchni. Takie placki w odróżnieniu od racuchów i naleśników zawierają dużo mniej mąki, co więcej smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki czemu zjesz dużo mniej kalorii. Sprawdź, jak przygotować dietetyczne jabłka w cieście. 

Sprawdź także: Wekowanie jabłek na szarlotkę. Jak to robić, aby ciasto było jeszcze lepsze?

Dlaczego warto jeść jabłka? 

Głównym składnikiem tego dania są jabłka. Owoce te polecane są na diecie, ponieważ mają niski indeks glikemiczny oraz zawierają mało kalorii. W 100 g znajdują się jedynie 52 kcal. Dodatkowo są źródłem wielu witamin, takich jak: witaminy C, E, witamin z grupy B, a także substancji mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza czy fosforu. Jedzenie jabłek korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a także zdrowy wygląd skóry. Zawierają sporo antyoksydantów, dzięki czemu mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Jeśli chcesz wesprzeć pracę układu pokarmowego, koniecznie sięgnij po jabłka. Owoce te są źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomogą trawienie i prawidłową pracę jelit. A także wpływa na prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Jak zrobić dietetyczne jabłka w cieście? 

Przygotowania jabłek w cieście jest naprawdę proste i szybkie. Co więcej, to danie wyczarujesz ze składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Co więcej, placki mają tylko około 350 kcal na porcję. Do zrobienia śniadania dla jednej osoby, będziesz potrzebować: jedno duże jabłko, 35 g mąki, 35 g mleka, jedno jajko, łyżeczkę erytrytolu, szczyptę soli, cynamon, pięć gramów masła. Opcjonalnie: zmiksowany na pył erytrytol do posypania oraz chudy jogurt, np. skyr.

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Następnie pokrój je w taki, sposób, aby powstały plastry. Ostrożnie usuń gniazda nasienne. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko zmieszaj z erytrytolem lub cukrem. Powoli połącz z ubitym białkiem, mieszaj powoli, tak by masa pozostała, jak najbardziej puszysta. Rozgrzej patelnie, rozpuść masło. Jabłkowe "oponki" zamocz w cieście i usmaż na złoty kolor z dwóch stron. Wyłóż placki na talerz, oprósz łyżeczką zmielonego erytrytolu oraz cynamonu. Podawaj z chudym jogurtem. Jeżeli nie masz erytrytolu – naturalna substancja słodząca bez zawartości kalorii, możesz użyć łyżeczki cukru do masy oraz płaskiej łyżeczki cukru pudru do posypania. To około 40 dodatkowych kalorii. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »

Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »

5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 2597

30 min
12
Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 229

30 min
3
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 27

30 min
0
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 343

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1