Spis treści:
Czym charakteryzuje się idealna dieta? Jest dobrze zbilansowana – zawiera pełnowartościowe węglowodany, białka, tłuszcze, nie brakuje w niej także warzyw i owoców. Oczywiście musi być także prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna! Jabłkowe oponki, czy jak wolą inni jabłka w cieście, to łatwe do zrobienia, niskokaloryczne danie, które świetnie sprawdzi się na rozpoczęcie dnia. Co więcej, nie wymaga od ciebie długiego przesiadywania w kuchni. Takie placki w odróżnieniu od racuchów i naleśników zawierają dużo mniej mąki, co więcej smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki czemu zjesz dużo mniej kalorii. Sprawdź, jak przygotować dietetyczne jabłka w cieście.
Sprawdź także: Wekowanie jabłek na szarlotkę. Jak to robić, aby ciasto było jeszcze lepsze?
Dlaczego warto jeść jabłka?
Głównym składnikiem tego dania są jabłka. Owoce te polecane są na diecie, ponieważ mają niski indeks glikemiczny oraz zawierają mało kalorii. W 100 g znajdują się jedynie 52 kcal. Dodatkowo są źródłem wielu witamin, takich jak: witaminy C, E, witamin z grupy B, a także substancji mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza czy fosforu. Jedzenie jabłek korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a także zdrowy wygląd skóry. Zawierają sporo antyoksydantów, dzięki czemu mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Jeśli chcesz wesprzeć pracę układu pokarmowego, koniecznie sięgnij po jabłka. Owoce te są źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomogą trawienie i prawidłową pracę jelit. A także wpływa na prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Jak zrobić dietetyczne jabłka w cieście?
Przygotowania jabłek w cieście jest naprawdę proste i szybkie. Co więcej, to danie wyczarujesz ze składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Co więcej, placki mają tylko około 350 kcal na porcję. Do zrobienia śniadania dla jednej osoby, będziesz potrzebować: jedno duże jabłko, 35 g mąki, 35 g mleka, jedno jajko, łyżeczkę erytrytolu, szczyptę soli, cynamon, pięć gramów masła. Opcjonalnie: zmiksowany na pył erytrytol do posypania oraz chudy jogurt, np. skyr.
Zacznij od umycia i obrania jabłek. Następnie pokrój je w taki, sposób, aby powstały plastry. Ostrożnie usuń gniazda nasienne. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko zmieszaj z erytrytolem lub cukrem. Powoli połącz z ubitym białkiem, mieszaj powoli, tak by masa pozostała, jak najbardziej puszysta. Rozgrzej patelnie, rozpuść masło. Jabłkowe "oponki" zamocz w cieście i usmaż na złoty kolor z dwóch stron. Wyłóż placki na talerz, oprósz łyżeczką zmielonego erytrytolu oraz cynamonu. Podawaj z chudym jogurtem. Jeżeli nie masz erytrytolu – naturalna substancja słodząca bez zawartości kalorii, możesz użyć łyżeczki cukru do masy oraz płaskiej łyżeczki cukru pudru do posypania. To około 40 dodatkowych kalorii.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »
Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »
5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »