Spis treści:
- Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę?
- Jakie jabłka najlepsze do zawekowania na zimę?
- Kiedy wekować jabłka na szarlotkę?
- Jak wekować jabłka na szarlotkę? Krok po kroku
- Co dodawać do wekowanych jabłek na szarlotkę?
- Smażone jabłka na zimę - prosty przepis
Wekowanie jabłek wydaje się proste. Tymczasem żeby osiągnąć ich idealny smak i konsystencję, warto wdrożyć w życie kilka rad. Znajdziesz je poniżej, podobnie jak doskonały przepis na jabłka do słoików, które pokochasz nie tylko jako składnik ciasta, ale też dodatek do innych deserów oraz dań.
Sprawdź także: Ten placek z jabłkami zawsze wychodzi. Babcine ciasto, które zawsze wychodzi
Każdy wie też, że jabłka to podstawa szarlotki. To od nich zależy ostateczny smak, ale i wygląd wypieku. Wybór odpowiednich owoców do tego typu ciasta już nie jest taki oczywisty. Po jakie odmiany sięgnąć, aby ich kwasowość idealnie komponowała się z cukrem, wanilią lub cynamonem? Które gatunki okażą się idealnie miękkie i jednocześnie rozpływające się w ustach?
Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę?
Mogłoby się wydawać, że najlepszym wyborem okażą się jabłka słodkie. Tymczasem częściej sięga się po te kwaskowate, gdyż w połączeniu z cukrem smakują wyśmienicie. Nie odejmujemy jednak słodkim jabłkom walorów, ale lepiej sprawdzą się na surowo. Do szarlotki dodaj jabłka nie tylko bardziej kwaśne, ale do tego - koniecznie twarde.
Szara Reneta
To jabłko wywodzące się z Francji. Miąższ szarej renety jest stosunkowo twardy i ma pożądany smak - oczywiście kwaskowaty. Po upieczeniu i zawekowaniu zachowuje strukturę. Najlepiej po te odmiany jabłek udać się na targ późną jesienią.
Antonówka
To jabłko o zielonej skórce także posiada twardy i biały miąższ. To sprawia, że idealnie nadaje się do szarlotki. Tym bardziej że antonówka jest wyjątkowo aromatyczna.
Champion
Te znane jabłka, dostępne właściwie w każdym supermarkecie, są bardzo soczyste i kwaskowo-słodkie. Rekomenduje się, aby dodawać je przede wszystkim do deserów, ale zapewniamy, że świetnie komponują się również w szarlotce.
Ligol
Kolejna łatwo dostępna odmiana jabłek. Posiada kremowy i kwaśno-słodki miąższ. Jest dość kruche, ale cecha ta nie przeszkadza w przyrządzeniu idealnego ciasta. Warto wspomnieć również o korzennym posmaku ligola, który uaktywnia się po upieczeniu.
Papierówki
Kojarzone z wakacjami u dziadków papierówki to letnie odmiany, które warto wykorzystać do szarlotki (np. z lodami dla ochłody). Zbieramy je już w lipcu.
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę. Każda z wyżej opisanych odmian na pewno spełni twoje oczekiwania. Niektórzy uważają, że nic nie wygra z szarą renetą. Nie brakuje też zwolenników papierówek - podobno jak raz spróbuje się szarlotki z tymi jabłkami, to już nie będzie chciało się sięgać po inne. Sprawdź je wszystkie, by wybrać swoje ulubione.
Jakie jabłka najlepsze do zawekowania na zimę?
Jabłka na szarlotkę pokrywają się w większości z tymi, które nadają się do wekowania. Należy sięgać po odmiany twarde. Dlatego tutaj na prowadzenie wychodzą renety oraz antonówki. Te charakteryzują się nie tylko zwartą strukturą, ale również są lekko kwaśne. W środku lata można zacząć już zaprawiać papierówki. Potem oprócz kwaśniejszej szarej renety najlepiej sięgnąć też po złotą renetę (która jest nieco słodsza niż jej siostra), gevevę, glostera, boskoopa czy ligola. Zaleca się również, aby mieszać ze sobą różne odmiany - wtedy całość zyska bardziej aromatyczny i oryginalny smak. Uwaga, do prażenia wybieramy tylko zdrowe, nieobtłuczone jabłka. Powinniśmy je dokładnie umyć i osuszyć, a dopiero potem zabierać się do pracy.
Kiedy wekować jabłka na szarlotkę?
Kiedy przygotować smażone jabłka do słoików? Oczywiście jesienią lub późnym latem. Wtedy mamy dostęp do najlepszych odmian, które są soczyste, aromatyczne, świeże i jeszcze skąpane w wakacyjnym słońcu. Prace możemy zacząć już w pełni lata, kiedy sięgniemy po pyszne papierówki.
Jak wekować jabłka na szarlotkę? Krok po kroku
Przygotowanie jabłek na szarlotkę do słoików jest stosunkowo proste. Potrzebne nam będą oczywiście jabłka i cukier, ale też dodatki, np. cynamon czy wanilia. Warto przygotować także sok z cytryny.
Po umyciu i osuszeniu jabłek musimy je obrać, dokładnie usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Połowę dodajemy do garnka razem z sokiem z cytryny (i niewielką ilością wody). Smażymy około 40 minut, cały czas mieszając, aby jabłka się rozpadły i nie przypaliły. Dopiero po tej czynności dodajemy resztę owoców, cukier oraz dodatki. Smażymy dalej - tym razem około kwadransa. Uwaga, jeżeli w trakcie owoce zaczną się przypalać, dodajemy wody. Taki przepis pozwala uzyskać gęsty mus jabłkowy z kawałkami owoców. Właśnie taka forma smażonych jabłek nada się idealnie do szarlotki, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się do ryżu, owsianek, różnorakich deserów, a nawet do mięs.
Gorące, wysmażone jabłka przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Teraz wystarczy je zakręcić i jeszcze pasteryzować w garnku lub piekarniku. To wszystko. Po ostygnięciu przetrzymujemy słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu. Korzystamy przez całą zimę.
Co dodawać do wekowanych jabłek na szarlotkę?
Smażone jabłka na zimę, by smakować i spełniać swoją funkcję, nie potrzebują dodatków. Nie oznacza to jednak, że nie możesz wzbogacić ich aromatu. Świetnie komponują się oczywiście z cynamonem, który jest w tym przypadku najczęstszym dodatkiem. Na pewno możesz dorzucić też imbir, laskę wanilii czy cukier wanilinowy. Co jeszcze dodawać do wekowanych jabłek na szarlotkę z przypraw? Można dosypać odrobinę kardamonu czy goździków, które rozgrzeją w zimowe, niedzielne popołudnia.
Smażone jabłka na zimę - prosty przepis
Już wiesz, jak wekować jabłka na szarlotkę - krok po kroku. By jeszcze lepiej ci to zobrazować, mamy dla ciebie idealny przepis.
Składniki
- 2 kg jabłek (odmiana odpowiednia do pieczenia - obrane, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę,
- 200 g cukru (ilość cukru można dostosować w zależności od preferencji i poziomu słodkości jabłek),
- 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, do smaku),
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Wykonanie:
- Dodaj jabłka i sok z cytryny do garnka. Lekko podlej wodą i smaż około 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj drugą partię jabłek oraz cukier i cynamon. Smaż jeszcze ok. 15 minut - mieszaj delikatnie, aby cukier się rozpuści i równomiernie pokryje jabłka.
- Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw jabłka do ostygnięcia.
- Przygotuj słoiki do przechowywania. Upewnij się, że są dokładnie wyparzone i osuszone.
- Delikatnie przełóż smażone jabłka do słoików, dociskając je lekko, aby zmieściło się ich jak najwięcej. Zakręć słoiki i poddaj je procesowi pasteryzacji (np. w piekarniku).
- Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie schowaj do spiżarni lub po prostu szafek kuchennych.
1. Jabłka do słoika na szarlotkę
Zobacz przepisJabłka do słoika na szarlotkę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Smażone jabłka do słoików na zimę
Zobacz przepisSmażone jabłka do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Smażone jabłka na zimę
Zobacz przepisSmażone jabłka na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jabłka na jabłecznik
Zobacz przepisJabłka na jabłecznik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Smażone jabłka z cynamonem
Zobacz przepisSmażone jabłka z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Jabłka na szarlotkę i nie tylko
Zobacz przepisJabłka na szarlotkę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »
Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »
5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »