Spis treści:
Chleby białkowe to doskonała opcja dla osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę, nie rezygnując z przyjemności jedzenia pieczywa. Zawierają one znacznie więcej protein niż tradycyjne wyroby, dzięki czemu mogą stanowić istotny element diety osób aktywnych fizycznie, a także tych, które chcą ograniczyć spożycie węglowodanów. Co bardzo istotne, można je szybko i łatwo przygotować na bazie twoich ulubionych składników. Nie masz pomysłu, jakie komponenty połączyć, aby wyczarować pyszną i zdrową śniadaniową propozycję? W takim razie zachęcamy cię do dalszej lektury. Na końcu tego artykułu czekają na ciebie praktyczne przepisy na chleby białkowe.

Czy chleby białkowe są zdrowe?
Chleby białkowe to zdecydowanie zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków - w szczególności jeśli zależy ci na osiągnięciu wymarzonej figury i poprawie swojego samopoczucia. Skład takiego chleba może się różnić w zależności od użytych składników - tak naprawdę możesz go wykonać ze swoich ulubionych produktów.
Czy chleby białkowe są zdrowe? Odpowiedź jest prosta - oczywiście. Charakteryzują się one tym, że zawierają więcej protein niż standardowy wypiek. A jak wiadomo, ten makroskładnik jest bardzo ważny w zdrowej i zbilansowanej diecie. W ich przypadku pochodzi on najczęściej z roślinnych źródeł, takich jak mąka z ciecierzycy lub soczewicy, a także z takich dodatków jak nasiona chia, pestki dyni oraz siemię lniane. Dzięki wyższej zawartości białka, chleby te sprzyjają budowie i regeneracji mięśni, dlatego stanowią one dobry wybór dla osób aktywnych fizycznie.
Oczywiście, aby uzyskać najlepsze efekty zdrowotne, warto dbać o to, aby skład chleba białkowego był jak najbardziej naturalny. Stawiając na mąki pełnoziarniste, możesz dodatkowo wzbogacić go o cenny błonnik, który poprawia trawienie i wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ponadto takie produkty jak mąka kokosowa, migdałowa czy konjac (znana z niskiej kaloryczności) są doskonałymi źródłami zdrowych tłuszczów, które wpływają na utrzymanie stabilnej glikemii.
Warto zaznaczyć, że chleby białkowe zwykle nie zawierają dużych ilości glutenu, dzięki czemu są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Chociaż same wyroby są niskokaloryczne, ich wartości odżywcze mogą się zwiększyć, jeśli dodasz do nich kaloryczne składniki, takie jak orzechy.
Kto powinien jeść chleby białkowe? Są one polecane nie tylko fanom sportu, ale także osobom, które chcą utrzymać dotychczasową wagę lub zwiększyć masę mięśniową za pomocą diety. Wpisują się one w założenia różnorodnych protokołów żywieniowych, w tym tego niskowęglowodanowego, ketogenicznego, wegańskiego oraz wegetariańskiego. Nie wiesz, z czego je zrobić? W takim razie zapoznaj się z poniższymi pomysłami.
Przepisy na chleby białkowe
Chleb białkowy na bazie mąki migdałowej
Nie wiesz, na jaki przepis na chleb białkowy postawić? Na przykład na taki uwzględniający użycie mąki migdałowej z jajkami. Wystarczy, że uzupełnisz te składniki o proszek do pieczenia i olej kokosowy, a także czosnek, rozmaryn i oregano, i gotowe. Chleb ten jest idealny do podania z awokado lub jako dodatek do sałatek.
Chleb białkowy z nasionami chia
Połącz białka jajek z nasionami chia, mąką kokosową, proszkiem do pieczenia i niewielką ilością wody. Chleb w tej wersji będzie miał lekko wilgotną strukturę, a dodatki nadadzą mu niepowtarzalnej tekstury. Możesz wzbogacić go o siemię lniane lub pestki dyni.
Chleb białkowy z mąki konjac
Mąka konjac jest idealnym składnikiem do przygotowania chleba białkowego, ponieważ nie zawiera węglowodanów, a jednocześnie jest bogata w błonnik. Połącz ją z jajkami, masłem klarowanym i dodatkiem soli. Taki wyrób możesz śmiało podawać go z hummusem lub serkiem twarogowym.
Chleb białkowy na bazie mąki z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy to doskonała baza do chleba białkowego. Wymieszaj ją z wodą, jajkami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Jeśli chcesz, dorzuć do niego pokrojoną cebulę lub czosnek, które świetnie współgrają z ciecierzycą.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Faworki smaż tylko na konkretnym tłuszczu. Będą chrupać aż miło »
Szkoda, że zapomnieliśmy o tej zupie. Nasze prababcie gotowały częściej niż rosół »
Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem »