Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu Tenczyńskiego, przygotowanego z myślą o najbardziej wymagających klientach, który nada charakteru tradycyjnym wielkanocnym daniom.
O wyjątkowych właściwościach chrzanu pisała już w 1860 r. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana felietonistka i autorka książek kucharskich. Niegdyś podczas Wielkiej Nocy zanoszono go do święcenia, wierząc, że stanowi antidotum na przeróżne dolegliwości zdrowotne. I było w tym sporo prawdy, bo do dziś wiadomo, że ma działanie przeciwzapalne i ułatwia trawienie świątecznych potraw, które do lekkostrawnych nie należą.
W czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy szczególną uwagę przykładamy do tego, by potrawy serwowane najbliższym były najwyższej jakości, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć tradycyjnego Chrzanu. Jego charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach przywodzi na myśl staropolskie, pieczołowicie przygotowywane chrzany. To niezastąpiony dodatek do wielkanocnych mięs, wędlin czy galaret, może również uszlachetnić smak świątecznych zup - żuru, czy białego barszczu.
Źródło: Informacja prasowa
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Experymentalnakuchniajoli
Pieczarkowa z makaronem na wywarze ze skrzydełek z chili, czosnkiem i pieprzem w sosie sojowym
Zupy
Pieczarkowa z makaronem na wywarze ze skrzydełek z chili, czosnkiem i pieprzem w sosie sojowym
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Buliony
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 60
3
Dania główne
Pierogi z farszem ziemniaczanym
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Pierogi
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 706
3
Dania główne
Köfte baharati
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Azjatycka
- Polska
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 461
11
Wędliny
Łatwa rolada z boczku , pieczony boczek rolowany- pyszna domowa wędlina na kanapk
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Ciasta
Odsłon: 135
1
2
REKLAMA