Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Tomasz.

Churros
250 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
190 g mąki
4-5 jajek
1 l oleju

Truskawka-mięta
300 g truskawek
1-2 łyżki miodu
1 pęczek mięty
20-30 g białej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
cynamon do posypania churros

Śliwka-czekolada
500 g śliwek
1-2 łyżki miodu
30 ml śliwowicy
60 g gorzkiej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
mąka migdałowa do posypania churros

Churros
Mleko zagotować z masłem, cukrem waniliowym, cukrem i szczyptą soli. Dodać mąkę, zaparzyć, następnie schłodzić i wymieszać z jajkami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażyć na oleju w temperaturze 180°C.

Truskawka-mięta
Truskawki zblendować i podsmażyć na patelni z miodem. Gdy sos się zredukuje, dodać posiekaną miętę i białą czekoladę. Zredukować do konsystencji sosu. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem i cynamonem.

Śliwka-czekolada
Śliwki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać 1-2 łyżki miodu, podsmażyć i wlać śliwowicę (można flambirować). Gdy sos się zredukuje, dodać gorzką czekoladę, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się skórek. Podgrzać do zredukowania. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem oraz mąką migdałową.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5274

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 297

15 min
28