Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Tomasz.

Churros
250 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
190 g mąki
4-5 jajek
1 l oleju

Truskawka-mięta
300 g truskawek
1-2 łyżki miodu
1 pęczek mięty
20-30 g białej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
cynamon do posypania churros

Śliwka-czekolada
500 g śliwek
1-2 łyżki miodu
30 ml śliwowicy
60 g gorzkiej czekolady
zmielony brązowy cukier do posypania churros
mąka migdałowa do posypania churros

Churros
Mleko zagotować z masłem, cukrem waniliowym, cukrem i szczyptą soli. Dodać mąkę, zaparzyć, następnie schłodzić i wymieszać z jajkami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażyć na oleju w temperaturze 180°C.

Truskawka-mięta
Truskawki zblendować i podsmażyć na patelni z miodem. Gdy sos się zredukuje, dodać posiekaną miętę i białą czekoladę. Zredukować do konsystencji sosu. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem i cynamonem.

Śliwka-czekolada
Śliwki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać 1-2 łyżki miodu, podsmażyć i wlać śliwowicę (można flambirować). Gdy sos się zredukuje, dodać gorzką czekoladę, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się skórek. Podgrzać do zredukowania. Churros posypać zmielonym brązowym cukrem oraz mąką migdałową.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

Odsłon: 4540

30 min
11
Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

Odsłon: 1160

30 min
12
Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

Odsłon: 519

60 min
3