Co pewien czas świat kulinariów zostaje zdominowany przez mody, które zmieniają nasze codzienne przyzwyczajenia. Właśnie w ten sposób na nasze stoły przebojem wdarło się chociażby awokado, organiczne produkty lub dania kuchni japońskiej. Czym zaskoczy nas rok 2017? Oto kilka trendów, które naszym zdaniem ukształtują gastronomię w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy.
1. Wielki powrót mięsa
Przez ostatnie lata mięsożercy mogli czuć się nieco stłamszeni, gdyż zapanowała wszechobecna moda weganizm i wegetarianizm, a sojowe pasztety i bezmięsne kiełbaski spędzały sen z powiek niejednemu miłośnikowi schabowych. W roku 2017 mięso przebojem powróci na nasze talerze i to w wielkim stylu! Już teraz w różnych zakątkach świata powstają restauracje, które koncentrują się wyłącznie na mięsie - w nadchodzącym roku możecie spodziewać się prawdziwego wysypu tego typu miejsc. W dużych miastach niezwykle popularne staną się również niewielkie sklepy mięsne, które dostarczą na wasze stoły mięso wprost od rzeźnika. Już teraz warto rozglądać się za mało popularnymi kawałkami mięsa, taki jak np. policzki, gdyż to właśnie do nich będzie należeć nadchodzący rok.
Zobacz też: Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?
To, że mięso powróci do łask nie powinno przerażać osób, które z różnych względów za nim nie przepadają. W 2017 roku warzywa nie pójdą w odstawkę! Wręcz przeciwnie - wielu kucharzy nadal będzie z nimi eksperymentować. Coraz częściej będziemy serwować nieznane dotąd lub niemal zupełnie zapomniane warzywa. Co więcej, coraz większą popularność zyskają restauracje serwujące tzw. udawane mięso. Nie tak dawno bardzo głośno było o pierwszym w Polsce wegetariańskim sklepie mięsnym i wierzcie nam lub nie - to dopiero początek warzywnej rewolucji.
Świat makaronów to nie tylko Włochy - w 2017 doskonale się o tym przekonamy. Świat kulinariów oszaleje na punkcie do tej pory mało popularnych i niedocenianych makaronów, pochodzących z najróżniejszych zakątków świata. Lepiej już teraz zróbcie porządny zapas soby, udonu lub shirataki.
Nie ma wyraźnego smaku, dlatego do tej pory wiele osób traktowało tę przyprawę po macoszemu. Na szczęście w 2017 kurkuma na dobre rozgości się w naszych kuchniach - zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. To dobra wiadomość, gdyż ten niepozorny korzeń ma naprawdę zaskakujące właściwości zdrowotne. Dzięki kurkumie nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, co z pewnością przyda się osobom trenującym. Jak wskazują badania przeprowadzone kilka lat temu, kurkuma przyda się nie tylko osobom na diecie. Naukowcy odkryli, że ta przyprawa pomaga w profilaktyce reumatyzmu, cukrzycy oraz choroby Alzheimera.
Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy już wodę kokosową czy aloesową, teraz nadchodzi czas wody kaktusowej. Ten nietypowy produkt stanie się podstawą chociażby różnego rodzaju napojów i koktajli. Co bardzo ważne, woda kaktusowa to fantastyczne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów, które oczyszczają nasz organizm z toksyn, przyspieszają pracę układu trawiennego oraz wspomagają odchudzanie.
Współczesna kuchnia pokochała jedzenie we wszystkich odcieniach tęczy, jednak do tej pory czarne posiłki nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Ten stan rzeczy zmieni się w roku 2017, a czarne lody sezamowe, które stały się hitem minionych wakacji, były jedynie tego zapowiedzią. Przygotujcie się na czarne dania główne, barwione węglem lub atramentem kałamarnicy drinki i koktajle oraz desery w odcieniu smoły. Zapewniamy, że będą smakować równie dobrze, co ich wielokolorowe odpowiedniki.
Czy myśleliście, że producenci jogurtów odkryli przed wami już wszystkie karty? Mylił się ten, kto sądził, iż nie da się wymyślić nowych smaków tych mlecznych przekąsek. W 2017 roku w naszych sklepach, obok dobrze nam znanych jogurtów truskawkowych czy malinowych, pojawią się również jogurty o smaku warzyw! Marchewka i burak, a może seler z porem? Co powiecie na takie połączenie? Przy okazji warto również zwrócić uwagę, że w nadchodzącym roku bardzo popularne staną się także jogurty domowej produkcji. Jeśli będziecie je przygotowywać, nie zapominajcie o dodatku warzyw!
Jakie macie skojarzenia z kuchnią filipińską? Żadnych? Najwyższy czas nadrobić zaległości, gdyż w 2017 roku stanie się ona niezwykle popularna i powoli zacznie wypierać kuchnię tajską i japońską, które zdążyły się już wszystkim znudzić. Przygotujcie się na potężną porcję zdecydowanych smaków i zaskakujących połączeń
Marnowanie żywności od wielu lat jest bardzo poważnym problemem w najbogatszych krajach świata. Najwyższy czas to zmienić, czyniąc modę ze zdroworozsądkowego gotowania. Znani kucharze coraz częściej zwracają uwagę jak wiele jesteśmy w stanie przygotować z produktów, które zwykle marnujemy, wyrzucając je do kosza. Chipsy z ziemniaczanych obierek, a może kotleciki z wczorajszego ryżu? W 2017 (i wszystkich kolejnych latach) z resztkami możecie zrobić wszystko, co podpowie wam wyobraźnia. Tylko ich nie wyrzucajcie!
Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl
Zobacz też: Najpopularniejsze przepisy 2016 roku. Kliknij!