Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Zawartość koszyczka wielkanocnego ma znaczenie symboliczne i jest mocno zakorzeniona w tradycji. Co jest niezbędne? Bez czego na pewno koszyczek się nie obędzie? A co można dołożyć dodatkowo?

Fot. 123RF/Picsel

Staropolskie obyczaje święcenia pokarmów znacznie różniły się od współczesnych.

Przede wszystkim zwyczaj obchodzony był w domach i dworkach szlacheckich, gdzie ksiądz lub biskup dokonywał symbolicznego gestu pokropienia wodą zgromadzonych pokarmów.

Ich ilość mogłaby dziś zadziwić niejednego, ale należy zwrócić uwagę na fakt, że dawniej domostwa zamieszkiwane były przez liczne rodziny oraz służbę, sieroty, podróżnych. Wszystko to powodowało, że na święconym stole znajdowały się nie tylko tradycyjne kiełbasy czy chrzan, ale nawet całe prosię z jajkiem wetkniętym w pysk.

Dziś zwyczaje uległy zmianie, przede wszystkim święcone nie jest już tak obfite, koszyki wyglądają na skromniejsze, a cały obrzęd został przeniesiony do kościoła lub w jego otoczenie. Co zatem należy włożyć do koszyka, by nie odbiec zbytnio od naszej polskiej tradycji? Jaka jest symbolika święconego pokarmu?

Jajka - symbolizują życie i są najważniejszym elementem święconki. Nie trzeba wkładać do koszyczka wszystkich przygotowanych jaj na święta, ale tyle, by starczyło dla wszystkich domowników, z którymi będziemy się nimi dzielili przed posiłkiem.

Ser - oznacza przyjaźć i symbolizuje porozumienie między człowiekiem a przyrodą, gwarantuje też zdrowie.
Chleb - gwarantuje pomyślność oraz dobrobyt. Jest to pdstawowy pokarm, który dla chrześcijan jest symbolem, przedstawiającym ciało Chrystusa.
Szynka - symbolizuje zdrowie, płodność i dostatek.
Kawałek kiełbasy - tak samo jak szynka i inne wędliny, jest metaforą zdrowia, płodności i dostatku
Sól - chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające, symbolizuje sedno życia i prawdy. „Solą ziemi" Jezus określał swoich uczniów.
Pieprz - włożony do święconki nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (sosu). Robiono to na pamiątkę niewolniczej pracy w Egipcie.
Ciasto - symbolizuje umiejętności i doskonałość. Najczęściej jest to babka lub mazurek, czyli wypieki kojarzone z Wielkanocą. Zdarza się, że w koszyczku pojawia się także pascha.
Chrzan - jego korzeń symbolizuje siłę fizyczną i krzepę, wzmacnia właściwości pozostałych potraw w święconce.
Bukszpan - jest symbolem nadziei wiernych na zmartchwychwstanie i wieczność.
Baranek - jest symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, ma także zapewnić bezpieczeństwo domowników.

Wielkanocne przesądy

Ludowe wierzenia ukazują różne przesądy dotyczące święconki. Utrzymuje się (zwłaszcza na wsi i w kręgu starszych osób), że wracając z kościoła z pokarmami należy obejść dom trzy razy, zgodnie z ruchem wskazówek zegara - ma to odgonić złe duchy, zapewnić mieszkańcom dobrobyt, pozbyć się szczurów, myszy i innych szkodników. Stodołę natomiast okrążało się z chlebem w ręku, aby cały rok była pełna. Nadzwyczajna moc święconego pokarmu w żadnym wypadku nie mogła się zmarnować, dlatego dbano także o skorupki pozostałe z jajek. Nie wyrzucono ich w przypadkowe miejsce, ale do ogrodu - miało to odstraszać ptaki wydziobujące ziarna zasianych warzyw.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 5356

60 min
9
Desery Skandynawski rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 24

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7