Domowe obiady

Co jeść, gdy żyjemy w zanieczyszczonym środowisku?

Zimą stan powietrza w niektórych polskich miastach zdecydowanie się pogarsza. Uchronić przed nim mogą nas jedynie długofalowe działania. Okazuje się jednak, że wprowadzenie do diety niektórych produktów, może w pewnym stopniu uchronić nas przed skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku.

Fot. 123RF/Picsel

W wielu miastach, szczególnie na południu Polski, zimą i późną jesienią powtarza się ten sam scenariusz - jakość powietrza zdecydowanie się pogarsza, a ich mieszkańcy zaczynają zmagać się ze skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku. Duszności, łzawienie oczu i kłopoty z oddychaniem, to tylko niektóre z nieprzyjemnych objawów, które możemy zaobserwować w tym czasie. Jeżeli przez dłuższy okres wdychamy zawieszone w powietrzu pyły, skutki mogą być jeszcze gorsze - poczynając od ostrej niewydolności oddechowej, a na problemach z układem krwionośnym, kończąc.

Badania wykazały, iż wystarczy 48-godzinny wzrost średniego stężenia zanieczyszczeń pyłowych w powietrzu, aby wśród osób szczególnie wrażliwych (m.in. osób starszych i astmatyków) zwiększyło się ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu, a układ immunologiczny został znacznie osłabiony. Ponadto, życie w zanieczyszczonych rejonach może obniżać funkcje poznawcze, wywoływać depresję, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.

Naukowcy wskazują jednak, że możemy w pewnym stopniu zniwelować skutki życia w zanieczyszczonym środowisku. Poza dosyć oczywistymi sposobami, takimi jak noszenie masek antysmogowych oraz ograniczenie czasu spędzanego na zewnątrz, możemy również włączyć do swojej diety produkty, zawierające w sobie flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, należące do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników.

W jakich produktach znajdziemy najwięcej tych dobroczynnych substancji? Lekarze zalecają przede wszystkim picie zielonej herbaty oraz naturalnego kakao. Ponadto, flawonoidy znajdują się również w ciemnych winogronach, żurawinie, kapuście, warzywach strączkowych (zwłaszcza w fasoli), jabłkach oraz cebuli. Z pewnością wiele osób ucieszy również fakt, że te cenne substancje znajdziemy także w ciemnej czekoladzie oraz czerwonym winie.

Naukowcy wskazują również, iż osoby żyjące w zanieczyszczonym środowisku powinny zadbać o to, by w ich diecie nie zabrakło witaminy E. Substancja ta ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, wspiera proces oddychania komórek oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tę cenną witaminę znajdziemy m.in. w awokado, szpinaku, oleju słonecznikowym, a także w migdałach i wielu innych orzechach.

Warto jednak pamiętać, iż dostarczanie organizmowi flawonoidów oraz witaminy E nie uchroni nas całkowicie przed szkodliwym działaniem smogu. Dlatego też w okresie, kiedy stężenie niebezpiecznych pyłów w powietrzu jest szczególnie wysokie, i dla własnego bezpieczeństwa lepiej pozostać w domu, a aktywność na „świeżym" powietrzu ograniczyć do niezbędnego minimum.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Keks

to ciasto kojarzy się najbardziej z Bożym Narodzeniem, ja jednak jestem tak u...

Odsłon: 106

60 min
2
60 min
2
15 min
5
Desery Beziki.

Pyszne, rozpływające się w ustach beziki. Idealne do porannej lub popołudniow...

Odsłon: 62

15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Zagadka optyczna dla bystrzaków. Jakie warzywa i owoce kryją się na obrazku?

Mózg, tak jak mięśnie w naszym ciele, potrzebuje ćwiczeń, żeby lepiej pracować. Zagadki optyczne to jeden z najlepszych sposobów, aby poprawić konc...

0
Informacje Zdrowe śniadania z jajek. Po takiej dawce białka nie ma mowy o podjadaniu

Odpowiednio zbilansowane śniadanie powinno na długo cię nasycić, być lekkostrawne, oraz dodać ci energii na cały dzień. Jako baza do porannego posi...

1
Informacje Co na obiad? Pieczeń z garnka to popisowe danie nie tylko na niedzielę

Choć wołowina nie należy do najtańszych mięs, warto ją jeść ze względu na sporą dawkę żelaza, witamin z grupy B i pełnowartościowego białka. Jeśli...

0
Informacje W menu osób po 50. powinno być obowiązkowe. Kotlety z „biblijnego ziarna” przebijają schabowe

W przygotowaniu są równie proste, jak te schabowe. Kotlety z soczewicy powinny się znaleźć w codziennym menu wielu osób, bo są źródłem niezbędnych...

1