Sos pieczarkowy - przepis na każdą okazję
To prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem, makaronem, ziemniakami, a nawet kaszą. Jak zrobić sos pieczarkowy? To proste! Potrzebujesz jedynie kilku składników!
Przepis na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 200 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć, aż odparuje woda.
- Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez kilka minut.
Ten przepis na sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować, dodając np. czosnek, tymianek, natkę pietruszki lub białe wino.
Sprawdź: Sos pieczarkowy - jak go zrobić i do czego pasuje?
Przepis na smaczną przekąskę - pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane to elegancka i smaczna przystawka, która sprawdzi się na każdej imprezie. Można je nadziewać różnymi farszami. Wam jednak przedstawimy nasz ulubiony przepis na to pyszne danie.
Składniki:
- 10 dużych pieczarek,
- 100 g sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki. Kapelusze oprószyć solą i pieprzem.
- Nóżki pieczarek drobno posiekać i podsmażyć z cebulą na maśle.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Do podsmażonych pieczarek dodać ser i wymieszać.
- Farszem nadziać kapelusze pieczarek.
- Pieczarki faszerowane zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Pieczarki marynowane
Marynowane pieczarki to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru grzybów. Jak marynować pieczarki? O tym poniżej.
Składniki:
- 1 kg pieczarek,
- 1 szklanka octu 10%,
- 2 l wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu czarnego.
Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić i zblanszować (włożyć na 2 minuty do wrzącej wody, a następnie przelać zimną).
- W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
- Pieczarki przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą.
- Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Przepis na pieczarki marynowane dowolnie możemy zmieniać, dodając np. gorczycę, cebulę, czosnek lub chili. Takie pieczarki w occie to doskonały dodatek do sałatek, kanapek, a także mięs.
Pieczarki w panierce
Pieczarki w panierce to świetny pomysł na przygotowanie przekąski, która będzie chrupiąca z zewnątrz, a soczysta w środku. Można je podać jako dodatek do obiadu lub jako przystawkę na ciepło.
Pieczarki w panierce – przepis:
- Pieczarki umyj i osusz.
- Przygotuj panierkę z jajka, mąki i bułki tartej.
- Każdą pieczarkę obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
- Smaż pieczarki na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
Jeśli lubisz delikatniejsze smaki, wypróbuj pieczarki w cieście. Można je obtoczyć w lekkim cieście naleśnikowym lub cieście francuskim.
Zapiekanka z pieczarkami - smak dzieciństwa
Zapiekanka z pieczarkami to danie proste, szybkie i niezwykle sycące. Idealne na obiad, kolację, a nawet imprezę. Można ją przygotować na wiele sposobów, dodając ulubione składniki. Poniżej znajdziesz przepis na klasyczną zapiekankę z pieczarkami i serem.
Składniki:
- 1 bagietka (lub inna bułka),
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 200 g sera żółtego (np. gouda, cheddar),
- 100 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: ketchup, majonez, szczypiorek.
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż grzyby zmiękną i odparuje z nich woda. Dopraw solą i pieprzem.
- Do podsmażonych pieczarek wlej śmietanę i duś na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Na dolnej części ułóż podsmażone pieczarki z sosem. Posyp startym serem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Podawanie:
Gotową zapiekankę można podawać z ketchupem, majonezem i posiekanym szczypiorkiem.
Szybki przepis na zupę pieczarkową
Co jeszcze z robić z pieczarek? Zupa będzie doskonałym wyborem!
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego),
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: natka pietruszki, koperek.
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną.
- Do pieczarek dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę.
- Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.
Podawanie:
Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Można dodać do niej grzanki lub groszek ptysiowy.
Jak przechowywać pieczarki?
Świeże pieczarki najlepiej przechowywać w lodówce, w papierowej torebce. Dzięki temu powietrze może swobodnie cyrkulować, co spowalnia proces psucia. Unikajmy przechowywania pieczarek w plastikowych woreczkach, ponieważ w ten sposób szybciej się zaparzają.
Jeśli wiemy, że nie zużyjemy wszystkich pieczarek w ciągu kilku dni, możemy je również zamrozić po krótkim blanszowaniu.
Pieczarki to wszechstronny składnik, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Wystarczy odrobina kreatywności, by przygotować potrawy, które zachwycą smakiem. Pieczarki w każdej formie mogą tworzyć topowe dania dla Was i Waszej rodziny.