Najlepsze przepisy na ogórki

Co na obiad? Kotlety niedzielne w miodowo-czosnkowej glazurze

W wielu domach niedzielny obiad jest okazją do spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Jeżeli znudziły ci się jednak typowe, panierowane kotlety schabowe, pieczeń, czy rolady, koniecznie wypróbuj przepis na kotlety w miodowo-czosnkowej glazurze. Mięso będzie soczyste, wyraziste i z pewnością w mig zniknie z talerzy.

Co zrobić, żeby schab był kruchy? Zastosuj tę marynatę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zastanawiasz się, czy schab jest zdrowy? Mięso to jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, wpływa korzystnie na mięśnie, oraz sprawia, że po posiłku czujemy się syci. Na tle innych mięs czerwonych wypada korzystnie pod względem zdrowotnym, ponieważ jest dość chude, a także zawiera stosunkowo mało cholesterolu. W 100 g schabu znajduje się ok. 128 kcal, dlatego można spożywać go nawet na diecie odchudzającej.

Co ciekawe, w schabie są także witamina A, te z grupy B i E, oraz minerały, potas, magnez, cynk, fosfor, sód, selen, żelazo, czy miedź. W porównaniu do mięsa z kurczaka czy indyka wyróżnia go korzystniejszy stosunek nienasyconych kwasów omega-6 do omega-3. Polecane jest osobom zmagającym się z anemią. Jak widać, schab to zdrowe mięso, dlatego warto zrobić je na obiad. Podpowiemy ci, w czym marynować schab, żeby był kruchy, oraz jak zrobić kotlety w miodowo-czosnkowej glazurze.

Sprawdź także: Co na obiad? Klopsiki z kurczaka w wyjątkowo dobrym sosie

W czym marynować schab, żeby był kruchy?

Na to, czy mięso będzie kruche i smaczne wpływ ma oczywiście jego jakość. W miarę możliwości warto kupować je w sprawdzonych sklepach mięsnych, gdzie mięso powinno być świeże, mieć ładny, różowy kolor, blade, szarawe odcień może oznaczać, że schab jest stary. Nie powinno być także śliskie, zaniepokoić może nas także brzydki zapach. Po zakupie od razu odłóż mięso do lodówki, zjedz je jak najszybciej to możliwe. Możesz także zamrozić schab, czas, który może spędzić w zamrażalniku to pół roku. 

Aby schab był kruchy, przed smażeniem lub pieczeniem, warto go zamarynować. Możesz zrobić to na kilka sposobów, świetnie sprawdzi się marynata na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, do którego dodasz ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, majeranek. Warto dorzucić również musztardę lub ocet jabłkowy, wpłyną one dodatkowo na kruchość mięsa. Mięso powinno spędzić w marynacie całą noc. Niektóre gospodynie moczą schab przez kilka godzin w mleku, kefirze lub maślance, z dodatkiem soli, pieprzu i cebuli. Taki zabieg sprawi, że mięso będzie jeszcze miększe. 

Kotlety w miodowo-czosnkowej glazurze – przepis 

Jeżeli lubisz połączenie słodyczy oraz intensywny aromat czosnku, to danie na pewno podbije twoje kubki smakowe. Możesz zaserwować je z purée ziemniaczanym lub ziemniakami pieczonymi w piecu, np. z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu i gruboziarnistej soli. Koniecznie przygotuj także zielony dodatek, np. w postaci słodko-słonej sałatki lub surówki. Świetnie pasować będą również pieczone warzywa, np. marchewka lub szparagi. Poniżej znajdziesz składniki do przygotowania czterech porcji kotletów w miodowo-czosnkowej glazurze.  

Składniki

  • 4 kotlety schabowe,
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,  
  • 4 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • ok. 8 łyżek wody, 
  • łyżeczka czosnku suszonego, 
  • sól i pieprz, 
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Zacznij od przygotowania kotletów, dopraw je solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Następnie rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek i obsmaż na niej kotlety po pięć minut z obu stron, aby zyskały ładny złoty kolor. Mięso przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj całe ząbki czosnku i lekko je przyrumień. Dolej wodę, dorzuć miód i ocet jabłkowy, wszystko chwilę podduś, co jakiś czas mieszając. Do sosu dodaj mięso, smaż przez ok. dwie minuty z każdej strony. Na koniec mięso posyp posiekaną natka pietruszki. 

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wiśniowy lodowiec

Ciasto/deser bez pieczenia. Z wykorzystaniem wiśni/pulpy wiśniowej, która z...

Odsłon: 664

30 min
16
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 1151

30 min
6
Przetwory Galaretka z czarnej porzeczki na zimno

Tak zrobionej na zimę, do słoiczków, czarnej porzeczki nie trzeba pasteryzowa...

Odsłon: 163

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

19