Spis treści:
Zastanawiasz się, czy schab jest zdrowy? Mięso to jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, wpływa korzystnie na mięśnie, oraz sprawia, że po posiłku czujemy się syci. Na tle innych mięs czerwonych wypada korzystnie pod względem zdrowotnym, ponieważ jest dość chude, a także zawiera stosunkowo mało cholesterolu. W 100 g schabu znajduje się ok. 128 kcal, dlatego można spożywać go nawet na diecie odchudzającej.
Co ciekawe, w schabie są także witamina A, te z grupy B i E, oraz minerały, potas, magnez, cynk, fosfor, sód, selen, żelazo, czy miedź. W porównaniu do mięsa z kurczaka czy indyka wyróżnia go korzystniejszy stosunek nienasyconych kwasów omega-6 do omega-3. Polecane jest osobom zmagającym się z anemią. Jak widać, schab to zdrowe mięso, dlatego warto zrobić je na obiad. Podpowiemy ci, w czym marynować schab, żeby był kruchy, oraz jak zrobić kotlety w miodowo-czosnkowej glazurze.
Sprawdź także: Co na obiad? Klopsiki z kurczaka w wyjątkowo dobrym sosie
W czym marynować schab, żeby był kruchy?
Na to, czy mięso będzie kruche i smaczne wpływ ma oczywiście jego jakość. W miarę możliwości warto kupować je w sprawdzonych sklepach mięsnych, gdzie mięso powinno być świeże, mieć ładny, różowy kolor, blade, szarawe odcień może oznaczać, że schab jest stary. Nie powinno być także śliskie, zaniepokoić może nas także brzydki zapach. Po zakupie od razu odłóż mięso do lodówki, zjedz je jak najszybciej to możliwe. Możesz także zamrozić schab, czas, który może spędzić w zamrażalniku to pół roku.
Aby schab był kruchy, przed smażeniem lub pieczeniem, warto go zamarynować. Możesz zrobić to na kilka sposobów, świetnie sprawdzi się marynata na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, do którego dodasz ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, majeranek. Warto dorzucić również musztardę lub ocet jabłkowy, wpłyną one dodatkowo na kruchość mięsa. Mięso powinno spędzić w marynacie całą noc. Niektóre gospodynie moczą schab przez kilka godzin w mleku, kefirze lub maślance, z dodatkiem soli, pieprzu i cebuli. Taki zabieg sprawi, że mięso będzie jeszcze miększe.
Kotlety w miodowo-czosnkowej glazurze – przepis
Jeżeli lubisz połączenie słodyczy oraz intensywny aromat czosnku, to danie na pewno podbije twoje kubki smakowe. Możesz zaserwować je z purée ziemniaczanym lub ziemniakami pieczonymi w piecu, np. z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu i gruboziarnistej soli. Koniecznie przygotuj także zielony dodatek, np. w postaci słodko-słonej sałatki lub surówki. Świetnie pasować będą również pieczone warzywa, np. marchewka lub szparagi. Poniżej znajdziesz składniki do przygotowania czterech porcji kotletów w miodowo-czosnkowej glazurze.
Składniki
- 4 kotlety schabowe,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- ok. 8 łyżek wody,
- łyżeczka czosnku suszonego,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji.
Zacznij od przygotowania kotletów, dopraw je solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Następnie rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek i obsmaż na niej kotlety po pięć minut z obu stron, aby zyskały ładny złoty kolor. Mięso przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj całe ząbki czosnku i lekko je przyrumień. Dolej wodę, dorzuć miód i ocet jabłkowy, wszystko chwilę podduś, co jakiś czas mieszając. Do sosu dodaj mięso, smaż przez ok. dwie minuty z każdej strony. Na koniec mięso posyp posiekaną natka pietruszki.
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »