Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości alkoholu, często starzone w dębie, przez to też pełniejsze w smaku. Posiłki zaczynamy od delikatnych win, w kulminacyjnym momencie delektujemy się mocniejszymi, by na koniec skosztować deserowych winnych trunków, które podkreślą smak deseru i wydobędą z niego całą słodycz.
Przystawki i przekąski
Z wybranymi przekąskami i przystawkami dobrze zgrają się młode, pełne owocu czerwone wina. Podpowiedzią, na pytanie jakie wino wybrać, jest region, z którego pochodzi przygotowane przez nas danie, ser czy warzywo. Takie połączenia w większości przypadków są udane. Na przykład dla rarytasów z Toskanii, jak bruschetta, pieczona papryka, czy owczy ser, wyśmienitym kompanem będzie toskańskie młode chianti.
Wędliny oraz sery doskonale uzupełni czerwone wino z ze szczepu dolcetto. Jego główne zalety to niska kwasowość i rustykalny charakter, który nie pasuje do głównych wykwintnych dań, ale idealnie sprawdzi się z mozzarellą oraz kozim serem.
Jeśli w planach mamy podanie deski serów, to naczelną regułą jest dobór wina nie tylko pod region, ale również pod twardość sera. Sery twarde, takie jak gouda, cheddar czy parmezan, wspaniale łączą się z czerwonymi winami taninowymi, czyli popularnie określanymi jako cierpkimi, powodującymi uczucie ściągania w ustach. Są to wina ze szczepów typu cabernet sauvignon, tempranillo, merlot i Shiraz. Te odmiany świetnie sprawdzą się również w towarzystwie camemberta, Natomiast do sera mascarpone, crème fraiche, serów z niebieską pleśnią, gorgonzolą czy mieszanki słodko-słonych serów lepiej wybrać wina deserowe.
Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>
Danie główne
Wino czerwone to dobry kompan potraw mięsnych. Wołowinę i steki najlepiej podawać z winem ze szczepu cabernet sauvignon, tempranillo i shiraz. Jagnięcina będzie wyśmienicie smakowała z hiszpańskimi winami typu rioja. Natomiast do wieprzowiny i cielęciny należy wybrać delikatniejsze wina, na przykład merlot. Z drobiu, jedynie ptactwo łowne można połączyć z czerwonymi winem. Do takich potraw pasować będzienp. bordeaux.
Z wegetariańskimi daniami jest nieco trudniej. Dobór wina zależy od użytych przypraw oraz sposobu przygotowania posiłku. Czerwone wino serwuje się głównie z potrawami na bazie warzyw bulwiastych, strączkowych oraz tych z dodatkiem orzechów. Ich smak wspaniale uzupełni cabernet sauvignon.
Danie, do którego czerwone wino zawsze będzie pasowało, to oczywiście pizza. Idealnie również sprawdzi się w towarzystwie makaronów z czerwonym sosem oraz mięsem.
Słodkie chwile
Serwując słodki poczęstunek, należy dobrać do niego takie wino, które będzie tak samo słodkie jak deser. W innym wypadku pojawi się wrażenie, że jest ono zbyt kwaśne. Czerwone wina deserowe, np. porto, najlepiej sprawdzą się u boku cięższych deserów tj. pierników oraz korzennych ciasteczek. Dojrzałe wina z mocno wyczuwalnym aromatem oraz nutą suszonych owoców śmiało możemy połączyć z migdałami, waniliowymi deserami oraz czekoladą. W ostatnim przypadku idealnie smak podkreślą wina francuskie typu banyuls i rivesaltes. Oczywiście czerwone słodkie wina są na tyle intensywne, że spokojnie mogą zastąpić deser i pojawić się solo.
Jeśli nie jesteśmy pewni połączenia danej potrawy z winem, najlepiej przetestować je przed podaniem. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy nasz duet współgra smakowo ze sobą. Każdy ma swoje kulinarne upodobania, dlatego znając podstawowe zasady warto eksperymentować, by znaleźć własne doskonałe połączenia.