Spis treści:
Karol III pochodzi z dynastii Windsorów, która od 1901 roku obejmuje królewski tron. Jest pierworodnym synem najbardziej szanowanej i najdłużej panującej brytyjskiej królowej Elżbiety II. Choć książę przejął już obowiązki związane ze stanowiskiem, czeka go jeszcze uroczysta koronacja. Kuchnia rodziny Windsor zdradziła, co będą jedli zaproszeni goście.
Sprawdź także: Taką jajecznicę jadła królowa Elżbieta II. Szef kuchni ujawnia przepis
Koronacja Karola III
Brytyjskie wydarzenie odbija się szerokim echem na całym świecie. Głośno są też omawiane pierwsze zachowania i działania króla Karola III oraz jego burzliwa przeszłość. Z powodu wielu negatywnych komentarzy, nowy król Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz pozostałych suwerennych królestw wspólnoty nie ma łatwego początku. Tym bardziej więc rodzinie królewskiej zależy na udanej ceremonii.
Choć Karol III został królem 8 września 2022 roku, czyli w dniu śmierci swojej matki, to według tradycji czeka go jeszcze uroczyste przejęcie tronu. Koronacja Karola III odbędzie się 6 maja 2023 roku w Opactwie Westminsterskim. To właśnie tam mają miejsce tego typu uroczystości już od ponad 900 lat. Ceremonia będzie trwała trzy godziny i przyjmie skromny charakter. Podczas koronacji, na głowę Karola III zostanie nałożona korona świętego Edwarda. Na 7 maja przewidziano koncert koronacyjny, w którym weźmie udział rodzina królewska.
Przepis na koronacyjne quiche
Wiele osób zastanawia się jednak nad tym, co zjedzą goście na koronacji Karola III. Zaproszonych jest tylko 2000 oficjeli - tylko, bo podczas przejęcia tronu przez królową Elżbietę II było ich aż 8000. W kwietniu, w mediach społecznościowych, rodzina królewska podzieliła się przepisem na koronacyjne quiche. To jedno z dań, jakim będzie się cieszyć podczas celebrowania ważnej chwili.
Co ciekawe, quiche wywodzi się z kuchni francuskiej, a nie brytyjskiej. Jest to wypiek, w którego skład wchodzi słone kruche ciasto i wytrawne nadzienie, najczęściej zalane jajeczno-śmietanową masą. Choć najpopularniejszy jest quiche lorraine, czyli placek lotaryński, brytyjska rodzina królewska postawiła na wiosenną, wegetariańską propozycję.
Koronacyjne quiche Karola III składa się z kruchego spodu, jajeczno-śmietanowej masy i nadzienia, które może zaskoczyć. Farsz zawiera szpinak, estragon i bób. To wyjątkowo wiosenna i sezonowa propozycja. Jeśli chcesz przygotować danie i przekonać się, co zjedzą królewscy goście, kliknij poniższy przepis:
Koronacyjne quiche króla Karola III
Zobacz przepisMenu na koronacji Karola III / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »