Starte ziemniaki są podstawą do przygotowania placków ziemniaczanych. Można je zjadać z cukrem, kwaśną śmietaną, żurawiną czy gulaszem, dopasowując dodatki do swoich upodobań kulinarnych. Po starciu ziemniaki dość szybko jednak ciemnieją. Czy mimo wszystko można z nich przygotować posiłek i co zrobić, by nie ściemniały? Podpowiadamy.

Sposób na ciemnienie ziemniaków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego ziemniaki po starciu ciemnieją?

Ziemniaki to rośliny z rodziny psiankowatych, których bulwy stanowią dla wielu osób prawdziwą podstawę obiadu. Można je gotować, piec czy smażyć, przygotowując przeróżne dania – w tym również wyborne placki ziemniaczane.

Ziemniaki po starciu ciemnieją na skutek utleniania. Jest to proces w pełni naturalny, który nie ma wpływu na późniejszy wygląd placków ziemniaczanych. Nie ma również negatywnego wpływu na ich smak. Obrane ziemniaki mają naturalną tendencję do ciemnienia. Wszystko przez obecność w nich specjalnego enzymu (oksydaza polifenolowa), który odpowiada u roślin za brązowienie tkanek po mechanicznym uszkodzeniu. Zaczyna on reagować z powietrzem, powodując przebarwianie ziemniaków po obraniu czy starciu.

Co zrobić, żeby ziemniaki na placki nie ciemniały?

Istnieją sposoby, by zapobiec ciemnieniu ziemniaków po utarciu. Można wykorzystać na przykład sok z cytryny. Po dodaniu jego kilku kropel do utartych ziemniaków i wymieszaniu powinny dłużej zachować swój kolor. Trzeba jednak stosować sok z cytryny z umiarem, aby nie wpłynął na późniejszy smak dania. Metoda ta jest często wykorzystana również w przypadku utartych owoców – na przykład jabłek.

Nasze babcie posypywały wierzch utartych ziemniaków mąką ziemniaczaną lub pszenną. W ten sposób ograniczały dostęp powietrza do masy, zapobiegając jej ciemnieniu. Najlepiej dodatkowo przykryć miskę ściereczką.

Dodatek śmietany również powinien pomóc w utrzymaniu odpowiedniego koloru utartych ziemniaków. Śmietana spowolni naturalny proces ciemnienia. Jeśli nie dodamy jej zbyt dużo, nie zaburzy też walorów smakowych dania i nie zmieni konsystencji placków. To metoda, którą poleca Magda Gessler, polska restauratorka i osobowość telewizyjna. Już łyżka śmietany wystarczy, by poradzić sobie z problemem.

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort seromakowy

Ciasto idealne na święta. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie...

Odsłon: 494

60 min
7
Ciasta Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek....

Odsłon: 168

15 min
1
15 min
2