Wszyscy chcemy jak najdłużej zachować zdrowie oraz młody wygląd. W tym celu wprowadzamy do swojej diety różnego rodzaju produkty, które mają nam w tym pomóc. W ostatnich latach prawdziwym hitem stała się tzw. superżywność, dzięki której ma to być jeszcze łatwiejsze. Egzotyczne produkty, takie jak jagody goji, spirulina lub nasiona chia, posiadają niezwykłe właściwości prozdrowotne oraz niewiarygodnie dużą ilość substancji odżywczych. Jednak poza tymi zaletami mają dwie bardzo poważne wady - są bardzo drogie, a na dodatek wciąż dosyć trudno je kupić. Tymczasem, w polskich sklepach możemy znaleźć produkty, którymi z powodzeniem możemy zastąpić modne superfoods.
1. Czosnek
O leczniczych właściwościach czosnku z pewnością przekonał się każdy, kto choć raz próbował zwalczyć chorobę domowymi sposobami. Był on niezastąpionym produktem w domowych apteczkach naszych babć i mam. Jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się doskonałym zdrowiem, powinniśmy brać z nich przykład. Czosnek posiada niezwykłe wręcz właściwości przeciwbakteryjne, dzięki którym doskonale wzmacnia odporność. Naukowcy dowiedli nawet, że czosnek ma działanie przeciwnowotworowe oraz może spowalniać rozwój komórek rakowych. To niepozorne warzywo ma również silne właściwości przeciwutleniające. Wprowadzenie go do diety pomaga również zapobiegać wielu groźnym chorobom, takim jak nadciśnienie i miażdżyca.
Zobacz też: 10 szokujących faktów o czosnku
Wielu z nas nie przepada za aronią, głównie ze względu na charakterystyczny, cierpki smak. Jednak włączenie jej do naszego jadłospisu może przynieść nam bardzo dużo korzyści zdrowotnych i chociażby dlatego warto się nad tym zastanowić. Naukowcy udowodnili, iż owoce aronii mogą wspomagać profilaktykę raka jelita grubego i raka piersi. Ponadto, są one bardzo bogate w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz rozwój nowotworów. Aronia jest również prawdziwą bombą witaminową. Poza witaminami C, B, E i PP znajdziemy w niej także szereg odżywczych pierwiastków, takich jak mangan, miedź i lit. Aronia może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz uregulować pracę układu krwionośnego. Z powodzeniem możemy nią zastąpić egzotyczny agrest indyjski, którego cena sięga nawet 200 zł za kilogram.
Zobacz też: Aronia - zdrowie o kwaśnym smaku
W tych małych i niepozornie wyglądających ziarenkach drzemie ogromna siła. Najczęściej ich właściwości porównuje się z bardzo modnymi obecnie (i zdecydowanie droższymi) nasionami chia. Siemię pomoże nam schudnąć, gdyż zawiera bardzo dużo błonnika, usprawniającego metabolizm. Ponadto, siemię lniane to cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, dzięki którym zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca oraz innych chorób układu krążenia. Produkt ten powinny docenić również osoby dbające o urodę. Siemię spowalnia proces starzenia się komórek oraz doskonale odżywia cerę, włosy i paznokcie.
Zobacz też: Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach
Oto kolejny produkt z listy rodzimych superfoods, którego lecznicze właściwości były doskonale znane już naszym babciom. Wiele osób uważa, iż miód jest lekiem właściwie na wszystko. Jak się okazuje, jest w tym wiele prawdy. Miód może pomóc nam w przypadku chorób stawów i mięśni. Działa wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, a także pomaga walczyć z bezsennością oraz depresją. Co więcej, możemy wykorzystywać go również, tworząc domowe kosmetyki, które doskonale wpłyną na kondycję skóry i włosów. Jeśli dotąd miód nie był obecny w waszej diecie, musicie koniecznie to zmienić.
Zobacz też: Dobroczynne właściwości miodu!
W przeszłości żurawina była wykorzystywana jako jeden z najskuteczniejszych leków na przeziębienia, problemy żołądkowe i reumatyzm. Okazuje się, że nasi przodkowie doskonale wiedzieli co robią, gdyż niezwykłe właściwości lecznicze tej rośliny zostały wielokrotnie potwierdzone przez szereg badań. Żurawina spowalnia starzenie się komórek ciała, usprawnia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wprowadzając ją do diety, możemy zabezpieczyć się przed zawałem serca lub udarem. Ponadto, żurawina przeciwdziała infekcjom układu moczowego oraz wykazuje silne działanie przeciwzakaźne i przeciwbakteryjne. Naukowcy sugerują również, że te owoce mogą wspomagać leczenie białaczki, raka prostaty oraz raka piersi. Działanie żurawiny bywa porównywane do popularnych jagód goji, z tą różnicą, iż ta pierwsza jest zdecydowanie tańsza i łatwiej dostępna.
Zobacz też: Niezwykła moc żurawiny
Zazwyczaj zajadamy się nią w okresie Bożego Narodzenia, jednak istnieje wiele powodów, dla których kapusta kiszona powinna gościć na naszych stołach przez cały rok. Jest to cenne źródło wielu witamin, w tym witaminy C, B, K, A i E, mających niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Kapusta kiszona w zaskakujący sposób poprawia odporność, pomaga oczyścić organizm oraz zdecydowanie ułatwia odchudzanie, poprawiając pracę układu trawiennego.
Zobacz też: Kofeina, jogurt i… kapusta kiszona – czyli czego powinieneś unikać gdy zażywasz leki?
Wszystkie osoby dbające o zdrowy tryb życia, starają się jak najczęściej włączać do swojej diety potrawy, które zawierają brokuły. Warzywo to bardzo pozytywnie wpływa niemal na każdy aspekt funkcjonowania naszego organizmu. O brokułach zrobiło się bardzo głośno po tym, jak odkryto ich antynowotworowe właściwości. Co więcej, udowodniono, iż mają one pozytywny wpływ na kondycję stawów i mięśni. Z tego względu ich spożywanie zaleca się szczególnie sportowcom. Właściwości brokułów powinny również zainteresować wszystkie osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy. Warzywa te są sycące i niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik uchroni nas przed podjadaniem między posiłkami.
Zobacz też: Za co kochamy brokuły?