Dania jednogarnkowe

Materiał promocyjny

Czas na świąteczne wypieki! Dlaczego warto zastąpić masło olejem rzepakowym?

Kuchnia wypełnia się aromatami przypraw, cynamonu, pieczonych jabłek i czekolady? To znak, że zbliżają się święta! Choć co roku przygotowujemy wówczas nasze ulubione ciasta, zwykle trzymamy się sprawdzonych przepisów i tych samych składników. To nie jest czas na eksperymenty, ponieważ nie możemy sobie pozwolić na wpadkę. Czy jednak rzeczywiście ryzyko jest aż tak duże? Nie. Drobna modyfikacja składników wystarczy, aby nasze świąteczne wypieki były jeszcze pyszniejsze i zdrowsze.

Wigilia to nie tylko barszcz, pierogi czy karp, ale również ciasta /123RF/PICSEL

O jakiej konkretnie modyfikacji mowa? O zastąpieniu masła olejem rzepakowym. To mała zmiana jednego składnika, która przyniesie wielkie efekty. Olej rzepakowy, dzięki swojej konsystencji, znacząco ułatwia przygotowanie kruchego, delikatnego ciasta, a do tego jest tańszy. W parze z łatwiejszym procesem przygotowania świątecznych wypieków i ceną idą zalety zdrowotne: zyskujemy ciasto lżejsze i wilgotniejsze, które dłużej pozostaje świeże, a wciąż smakuje wybornie.

Olej rzepakowy: świąteczny prezent dla naszego zdrowia

Olej rzepakowy nie bez powodu bywa nazywany skarbnicą cennych składników odżywczych. Jak czytamy na stronie www.pokochajolejrzepakowy.pl, jest on bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i wspierają pracę serca. Produkt ten zawiera ponadto kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. Wreszcie: witamina E, czyli naturalny antyoksydant, chroniący z kolei nasze komórki. Ale... co ze smakiem? Ten pozostaje neutralny i nie wpływa na smak wypieków, zachowując pełnię aromatu naszych ulubionych składników.

Co więcej, wybór oleju rzepakowego to także krok w stronę zrównoważonego podejścia do gotowania. Produkcja roślinnych tłuszczów ma mianowicie mniejszy wpływ na środowisko niż tłuszczów zwierzęcych. Dzięki takim wyborom zmniejszamy ślad węglowy, obniżając emisję CO2 i pomagając w walce ze zmianami klimatycznymi. Nasze wypieki stają się więc nie tylko zdrowsze, ale również bardziej przyjazne dla planety.

Oto kilka prostych przepisów na świąteczne ciasta, w których olej rzepakowy gra główną rolę:

Ciasto Leśny Mech z Owocami i Kremem Śmietankowym

Autor przepisu i zdjęcia: Aneta Gotlib, IG: @ilovebakepl / materiały promocyjne

Składniki:

Ciasto szpinakowe

  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • trzy jajka o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • dwie szklanki mąki tortowej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 g serka śmietankowego zmielonego
  • pięć łyżek cukru pudru
  • dwie i pół łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo

  • owoce na wierzch ciasta, np. truskawki, borówki, maliny

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 24 cm. Świeży szpinak dokładnie umyj, pozbądź się łodyżek i posiekaj, a następnie zblenduj z ok. 50 ml oleju rzepakowego na gładką masę. W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się puszysta. Dodaj resztę oleju oraz mus szpinakowy, delikatnie miksując. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 175°C przez około 35-40 minut. Gdy przestygnie, zetnij cienką warstwę z wierzchu i pokrusz ją na kruszonkę. Ciasto przekrój na dwie części.

Czas na krem! Zalej żelatynę wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Podgrzej ją i zostaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij z serkiem i cukrem pudrem na gęsty krem, stopniowo dodając ostudzoną żelatynę. Wyłóż połowę kremu na spód ciasta, przykryj drugą częścią, a następnie rozprowadź resztę kremu na wierzchu. Posyp kruszonką i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto owocami.

Ciasto Eton Mess

Autor przepisu i zdjęć: Beata Pawlak, IG: @wypiekibeaty/ materiały promocyjne

Składniki:

Ciasto na oleju rzepakowym

  • cztery jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju rzepakowego

Krem

  • 250 g serka mascarpone (zimnego)
  • 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 60 g cukru pudru

Dekoracje

  • 400-500 g truskawek
  • 150 g borówek
  • małe bezy i beziki

Przygotowanie:

Na początek przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Do ubitych jajek dodaj połowę mąki, delikatnie mieszając. Wlej olej rzepakowy i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj resztę mąki i połącz składniki, aby uzyskać gładką konsystencję ciasta. Przełóż je do przygotowanej wcześniej formy o wymiarach około 20 x 30 cm i piecz w 180°C przez około 35 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto.

W międzyczasie przygotuj krem. Zimne mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder umieść w misce, a następnie ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Gotowy krem rozprowadź równomiernie na ostudzonym cieście. Udekoruj pokrojonymi truskawkami, borówkami oraz bezikami.

Ciasto z Jabłkami

Autor przepisu i zdjęcia: Aleksandra Witkowska, IG: @inspiracjekulinarnee/ materiały promocyjne

Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • opakowanie cukru z wanilią (12 g)
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.

Nadzienie

  • 1,5 kg jabłek
  • trzy gruszki
  • trzy łyżki cukru
  • łyżka budyniu waniliowego
  • dwie łyżki cynamonu
  • dwie łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Przesyp oba rodzaje mąki do dużej miski. Dodaj cukier, jajko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej rzepakowy oraz śmietanę. Utwórz z nich gładkie ciasto, a następnie podziel na dwie części: większą schłodź w lodówce, a mniejszą włóż do zamrażalnika na około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozwałkuj większą część ciasta. Przełóż je na spód formy, robiąc widelcem niewielkie dziurki. Spód piecz przez 20 minut, aby się lekko zarumienił.

Jabłka i gruszki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka minut i odciśnij nadmiar soku. Owoce wymieszaj z cukrem, budyniem i cynamonem. Wyłóż masę owocową na podpieczony spód ciasta. W dalszej kolejności wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażalnika, zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozłóż równomiernie na wierzchu. Piecz całość przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami.

Wprowadzenie drobnych zmian do przedświątecznych przygotowań i zastąpienie masła olejem rzepakowym to szereg korzyści dla naszego portfela, zdrowia i planety. To także szansa na odkrycie nowych smaków, które wzbogacą wigilijny stół – niespodzianki mogą nas czekać nie tylko pod choinką!

Więcej informacji o oleju rzepakowym znajdziemy tutaj: https://www.facebook.com/olejrzepakowy oraz https://www.instagram.com/rzepakowy.olej/

#Fundusze Promocji

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 1166

60 min
4
Sałatki Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem w oleju i chrupiącymi warzywami zrobion...

Odsłon: 268

15 min
1
Dodatki Kapusta czerwona po mojemu

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na kapustę czerwona u nas mówimy modr...

Odsłon: 399

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Na czym polega system automatycznego dozowania detergentu w pralkach Electrolux?

Nowoczesne pralki Electrolux są wyposażone w zaawansowane technologie, które mają na celu poprawę efektywności prania oraz wygody użytkowania. Jedn...

0
Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

13
Ewa gotuje Ewa gotuje: Dyniowy forszmak z kociołka, krokiety z fetą i szpinakiem, ciasteczka maślane

W kuchni Ewy Wachowicz pomysły na pyszne dania nigdy się nie kończą. Tym razem nie zabraknie gotowania na świeżym powietrzu, na pierwsze danie prow...

0
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

7