O jakiej konkretnie modyfikacji mowa? O zastąpieniu masła olejem rzepakowym. To mała zmiana jednego składnika, która przyniesie wielkie efekty. Olej rzepakowy, dzięki swojej konsystencji, znacząco ułatwia przygotowanie kruchego, delikatnego ciasta, a do tego jest tańszy. W parze z łatwiejszym procesem przygotowania świątecznych wypieków i ceną idą zalety zdrowotne: zyskujemy ciasto lżejsze i wilgotniejsze, które dłużej pozostaje świeże, a wciąż smakuje wybornie.
Olej rzepakowy: świąteczny prezent dla naszego zdrowia
Olej rzepakowy nie bez powodu bywa nazywany skarbnicą cennych składników odżywczych. Jak czytamy na stronie www.pokochajolejrzepakowy.pl, jest on bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i wspierają pracę serca. Produkt ten zawiera ponadto kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. Wreszcie: witamina E, czyli naturalny antyoksydant, chroniący z kolei nasze komórki. Ale... co ze smakiem? Ten pozostaje neutralny i nie wpływa na smak wypieków, zachowując pełnię aromatu naszych ulubionych składników.
Co więcej, wybór oleju rzepakowego to także krok w stronę zrównoważonego podejścia do gotowania. Produkcja roślinnych tłuszczów ma mianowicie mniejszy wpływ na środowisko niż tłuszczów zwierzęcych. Dzięki takim wyborom zmniejszamy ślad węglowy, obniżając emisję CO2 i pomagając w walce ze zmianami klimatycznymi. Nasze wypieki stają się więc nie tylko zdrowsze, ale również bardziej przyjazne dla planety.
Oto kilka prostych przepisów na świąteczne ciasta, w których olej rzepakowy gra główną rolę:
Ciasto Leśny Mech z Owocami i Kremem Śmietankowym
Składniki:
Ciasto szpinakowe
- 250 g świeżego szpinaku baby
- trzy jajka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- dwie łyżeczki cukru waniliowego
- 200 ml oleju rzepakowego
- dwie szklanki mąki tortowej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 200 g serka śmietankowego zmielonego
- pięć łyżek cukru pudru
- dwie i pół łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo
- owoce na wierzch ciasta, np. truskawki, borówki, maliny
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 24 cm. Świeży szpinak dokładnie umyj, pozbądź się łodyżek i posiekaj, a następnie zblenduj z ok. 50 ml oleju rzepakowego na gładką masę. W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się puszysta. Dodaj resztę oleju oraz mus szpinakowy, delikatnie miksując. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, mieszając do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 175°C przez około 35-40 minut. Gdy przestygnie, zetnij cienką warstwę z wierzchu i pokrusz ją na kruszonkę. Ciasto przekrój na dwie części.
Czas na krem! Zalej żelatynę wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Podgrzej ją i zostaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij z serkiem i cukrem pudrem na gęsty krem, stopniowo dodając ostudzoną żelatynę. Wyłóż połowę kremu na spód ciasta, przykryj drugą częścią, a następnie rozprowadź resztę kremu na wierzchu. Posyp kruszonką i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto owocami.
Ciasto Eton Mess
Składniki:
Ciasto na oleju rzepakowym
- cztery jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oleju rzepakowego
Krem
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 60 g cukru pudru
Dekoracje
- 400-500 g truskawek
- 150 g borówek
- małe bezy i beziki
Przygotowanie:
Na początek przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Do ubitych jajek dodaj połowę mąki, delikatnie mieszając. Wlej olej rzepakowy i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj resztę mąki i połącz składniki, aby uzyskać gładką konsystencję ciasta. Przełóż je do przygotowanej wcześniej formy o wymiarach około 20 x 30 cm i piecz w 180°C przez około 35 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto.
W międzyczasie przygotuj krem. Zimne mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder umieść w misce, a następnie ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Gotowy krem rozprowadź równomiernie na ostudzonym cieście. Udekoruj pokrojonymi truskawkami, borówkami oraz bezikami.
Ciasto z Jabłkami
Składniki:
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- jajko
- opakowanie cukru z wanilią (12 g)
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
Nadzienie
- 1,5 kg jabłek
- trzy gruszki
- trzy łyżki cukru
- łyżka budyniu waniliowego
- dwie łyżki cynamonu
- dwie łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Przesyp oba rodzaje mąki do dużej miski. Dodaj cukier, jajko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej rzepakowy oraz śmietanę. Utwórz z nich gładkie ciasto, a następnie podziel na dwie części: większą schłodź w lodówce, a mniejszą włóż do zamrażalnika na około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozwałkuj większą część ciasta. Przełóż je na spód formy, robiąc widelcem niewielkie dziurki. Spód piecz przez 20 minut, aby się lekko zarumienił.
Jabłka i gruszki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka minut i odciśnij nadmiar soku. Owoce wymieszaj z cukrem, budyniem i cynamonem. Wyłóż masę owocową na podpieczony spód ciasta. W dalszej kolejności wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażalnika, zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozłóż równomiernie na wierzchu. Piecz całość przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami.
Wprowadzenie drobnych zmian do przedświątecznych przygotowań i zastąpienie masła olejem rzepakowym to szereg korzyści dla naszego portfela, zdrowia i planety. To także szansa na odkrycie nowych smaków, które wzbogacą wigilijny stół – niespodzianki mogą nas czekać nie tylko pod choinką!
Więcej informacji o oleju rzepakowym znajdziemy tutaj: https://www.facebook.com/olejrzepakowy oraz https://www.instagram.com/rzepakowy.olej/
#Fundusze Promocji