Ciasta na Boże Narodzenie

Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru!

Fot. 123RF/Picsel

Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady.

Gorzka

Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i deserów, ale wiele osób lubi ją jeść w sposób naturalny. To niewątpliwie czekolada dla smakoszy i koneserów.

Mleczna

Większość sprzedawanych czekolad zawiera ok. 20 proc. masy kakaowej. Mleko łagodzi gorzki smak naturalnych ziaren kakaowca. Czekolada mleczna jest bardzo słodka. Nic dziwnego, bo aż 50 proc. jej masy to cukier. Producenci dodają do niej też sztuczne substancje aromatyczne i smakowe, wanilię lub (zamiast mleka) proszek mleczny.

Biała

Ten rodzaj czekolady nie posiada w swoim składzie miazgi kakaowej. Zastępuje ją masło kakaowe (w najlepszych tabliczkach do 33 proc. zawartości), duża ilość mleka lub śmietanki oraz cukier. Smakosze i koneserzy pogardzają białą czekoladą, co jednak nie zmienia faktu, że ma ona swoich wielbicieli.

Deserowa

Zawiera od 30 do 70 proc. miazgi kakaowej, a także tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki. Ma specyficzny smak. Jest doskonałym dodatkiem do różnych wyrobów cukierniczych.

Jaką czekoladę wybrać dla prawdziwego smakosza? Porozmawiaj na Forum!

Firmy prześcigają się w tworzeniu różnych, urozmaiconych form czekolady. Są dostępne kolorowe, nadziewane, z bakaliami, wiórkami kokosowymi, czy bąbelkowe. Warte wspomnienia są jeszcze następujące rodzaje czekolad:

Kuwertura

Bardzo wysokiej jakości czekolada. Niestety rzadko można zobaczyć ją na sklepowych półkach ponieważ oferowana jest głównie w blokach po 2,5 kg, a w handlu detalicznym w postaci tabliczek po 100 lub 200 gramów. Kuwertura wykorzystywana jest do tworzenia czekoladek i dekoracji cukierniczych. Swoją wysoką jakość zawdzięcza dużej zawartości masła kakaowego, zawiera ponad 35% tłuszczu. Wykorzystywana głównie jako doskonała polewa na przykład do ciast.

Czekolada nadziewana

Dzieki różnorodności nadzień, każdy na pewno znajdzie odpowiednie dla siebie. Mamy nadzienia śmietankowe i owocowe - często tworzone z egzotycznych owoców. Czekolada nadziewana powstaje z masy czekoladowej, do której dodawane są nasiona oleiste, owoce oraz inne naturalne dodatki aromatyczne i smakowe.

Czekolada napowietrzona

Potocznie zwana jest czekoladą bąbelkową. Dostępna jest w trzech wersjach: biała, mleczna oraz mieszana. Uformowana jest z masy czekoladowej, która poddawana jest działaniu dozwolonych gazów obojętnych. W sklepach mozna je kupić w formie standardowej tabliczki czekolady, ale występuje również w postaci batoników.

Wyroby czekoladopodobne

Produkty czekoladopodobne w założeniu mają wyglądem i smakiem przypominać prawdziwe czekolady. Jednakże o ile pierwsze założenie potrafią spełnić, tak pod względem smakowym odstają znacząco od oryginalnych wyrobów. Tłuszcz kakaowy jest zastąpiony roślinnym, a zawartość kakao nie przekracza 7% całkowitej masy. Największy zysk wytwórcy produktów czekoladopodobnych mają w okresach świątecznych, kiedy kupujemy figurki mikołajów, czy zwierzątek.

Czekologia

Czekolada doczekała się wielu naukowych opracowań. Istnieją nawet ludzie, którzy uprawiają dyscyplinę o nazwie czekologia. Twórcą tej nowej nauki jest nowozelandzki psychoterapeuta, Murray Langham, który uważa, iż można określić charakter człowieka po tym, jaką lubi czekoladę. Aby określić cechy charakteru danej osoby, musimy dowiedzieć się jaki rodzaj, czyli nadzienie, kolor oraz kształt czekolady lubi najbardziej. A jak przedstawia się ogólna charakterystyka zwolenników danej czekolady?

Mleczna - ludzie romantyczni i nostalgiczni

 

Biała - oznacza niezdecydowanie

 

Deserowa - osoby, które myślą perspektywicznie

 

Gorzka - oznacza wyrafinowany gust

 

Z masą kawową - oznacza ludzi niecierpliwych

 

Z nadzieniem pomarańczowym - osoby, które sprawdzają się w trudnych sytuacjach

 

Z migdałami -ludzie, którzy myślą szybko i lubią eksperymentować

 

Z nadzieniem toffi - oznacza zmysłowość

 

W kształcie trójkąta - charakteryzują egoistów

 

Kwadratowe - to ludzie uczciwi, na których można polegać

 

W kształcie diamentów- osoby, które lubią być rozpieszczane

 

O czym każdy smakosz czekolady wiedzieć powinien? Kliknij!


Opracowała: Justyna Kwiecień

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 5245

60 min
9
30 min
34
Dania główne Krokiety dziadowskie

Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...

Odsłon: 27624

30 min
25
Przekąski Śledzie po diabelsku

Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...

Odsłon: 3102

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wege burger z ciecierzycy i buraka. Zasmakuje nawet mięsożercom

Pyszny i zdrowy roślinny burger to doskonała opcja na obiad i okazja, by przedstawić mięsożercom wegetariańską kuchnię od najlepszej strony. Wszyst...

0
Informacje 7 najzdrowszych ryb. Mają najmniej rtęci i toksyn

Ryby to jeden z najzdrowszych składników diety - bogate w białko, kwasy omega-3 i witaminy, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Nie...

18
Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

5
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

5