Cztery pomysły na świąteczne wędliny

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Jeśli myślisz, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, nasze przepisy sprawią, że zmienisz zdanie. Czego potrzebujesz? Dobrej jakości mięsa (szynka lub schab), przypraw i wolnego czasu.

Zacznijmy od podstaw. Jaka jest różnica miedzy szynką, a schabem? Szynka to tylna część tuszy - jędrna i soczysta, ma niewiele tłuszczu i idealnie nadaje się do duszenia, pieczenia i smażenia. Zmielona jest powszechnie stosowana jako podstawa kotletów mielonych i klopsów. Wybierając szynkę, zwróć uwagę na jej kolor. Surowe mięso powinno być idealnie różowe.

Schab pochodzi z odcinka piersiowo-lędźwiowego tuszy wieprzowej, ma jasnoróżowy kolor, delikatny smak i zawiera nieco więcej tłuszczu. Najczęściej robi się z niego kotlety, pieczenie czy dania wymagające duszenia. Dobrze smakuje nawet wtedy, gdy przyprawimy go jedynie solą i pieprzem.

Oto cztery propozycje świątecznych wędlin, które zachwycą domowników i gości.

Szynka gotowana

Jest pyszna, a jej smak i aromat niezmiennie kojarzy się z dzieciństwem. Powinna być soczysta, lekko słona, krucha i różowa (dzięki krótkiemu gotowaniu zachowuje swoją barwę). Aby smakowała „jak za dawnych lat", wybieraj tylko składniki najwyższej jakości. Teoretycznie szynkę przygotowuje się przez 2 dni, ale praktycznie zajmuje to kilka minut.

Mięso obwiąż sznurkiem i w całości włóż do garnka z wodą, doprawioną solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, zielem angielskim, czosnkiem i liściem laurowym. Gotuj cała noc pod przykryciem. Rano ponownie doprowadź wodę do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze 15 minut na dużym ogniu. Szynkę pozostaw w garnku do wystygnięcia wody, a następnie przełóż ją do lodówki.

Podczas świątecznej uczty możesz zaserwować ją z chrzanem, sosem czosnkowym lub sosem żurawinowym.

Szynka długo peklowana

Tym razem propozycja dla cierpliwych, ponieważ na przygotowanie tego mięsa potrzeba tygodnia. Przyrządzenie szynki nie jest trudne, ale czasochłonne. Ci, którzy podejmą wyzwanie, na pewno nie pożałują.

Zanim zabierzesz się do pracy, przygotuj około kawałek mięsa, sól do peklowania (łyżka na każdy litr wody), liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, kminek i oliwę z oliwek.

Mięso zalej marynatą przyrządzoną z większości składników (oprócz oliwy i kminku). Pamiętaj, że szynka musi zostać „zatopiona" w całości. Marynuj ją przez 7 dni, codziennie mieszając zalewę. Ostatniego dnia wyciągnij szynkę z marynaty, posmaruj oliwą i posyp kminkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni Celsjusza) i piecz pod przykryciem około godziny. Nie wyciągaj szynki od razu, zostaw ją w piekarniku do wystygnięcia. Wędliny długo peklowane doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco (np. podawane z ziemniakami i sosem śliwkowym).

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 







Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

 

 

Schab dojrzewający

To kolejna propozycja dla cierpliwych, ponieważ schab potrzebuje trochę czasu, aby dojrzeć. Warto jednak poczekać, ponieważ efekt jest naprawdę zachwycający. Dobrze przyprawiony będzie hitem na każdym świątecznym stole.

Na początku schab (bez kości) umyj, osusz i dokładnie oczyść z białych błonek. Przełóż go do naczynia, w którym będzie leżakował i zasyp cukrem. Naczynie przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wylej z naczynia płyn, schab odwróć na drugą stronę i pod przykryciem ponownie umieścić w lodówce na kolejne 24 godziny. Następnie mięso umyj, osusz i zasyp solą - kolejne kroki są takie same jak w przypadku cukru.

Po kolejnych dwóch dobach wyjmij mięso z lodówki, ponownie umyj i osusz. Tym razem przyszedł czas na marynowanie w przyprawach. Wymieszaj czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi, paprykę ostrą i słodka oraz pieprz czarny. Natrzyj dokładnie schab mieszanką i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie odwróć schab na drugą stronę i powtórz procedurę.

Następny krok niektórych może zdziwić. Schab wyjmujemy z lodówki, wkładamy go do... pończochy i wieszamy w temperaturze pokojowej, w przewiewnym pomieszczeniu na minimum 5 dni. Aby zdążyć przed Wielkanocą, trzeba zacząć przygotowywać schab przynajmniej dwa tygodnie wcześniej.

Schab pieczony

Największym problemem przy pieczeniu schabu jest to, aby nie był zbyt suchy. Niestety, ten rodzaj mięsa nie jest zbyt soczysty, a pieczenie dodatkowo go wysusza. Jednak i na to mamy prosty sposób. Wystarczy piec schab w foliowym rękawie.

Zanim mięso trafi do piekarnika, dobrze natrzyj je solą, czosnkiem i przyprawami (majeranek, pieprz, liść laurowy) i zostaw na minimum 2 godziny. Następnie umieść je w foliowym rękawie i włóż do zimnego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjmij i pozostawiam do wystygnięcia.

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 589

15 min
22

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1