Dania jednogarnkowe

Kalarepę znajdziesz w niemal każdym supermarkecie. Ta roślina kapustna jest łatwodostępna i bardzo prosta w przygotowaniu. A czy wiesz, jakie ma właściwości? Okazuje się, że to warzywo idealne dla cukrzyków. Czy kalarepa obniża cukier? Przekonaj się!

Fot.123RF/Picsel

Choć kalarepa nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce, to zdecydowanie warto się nią zainteresować.  Dlaczego? Ze względu na jej liczne, cenne właściwości. Regularnie powinni sięgać po nią zarówno diabetycy, jak i osoby w pełni zdrowe. Warto pamiętać, że najwięcej wartościowych elementów znajduje się w młodych liściach warzywa, a dopiero potem w łodydze, którą najczęściej się zajadamy. 

Kalarepa to warzywo wskazane dla cukrzyków, ale w niezbyt dużych porcjach. Choć wspiera przemianę węglowodanów, to ze względu na średni indeks glikemiczny (70 dla jednej porcji łodygi), diabetycy też nie powinni z nią przesadzać. Z drugiej strony jest niskokaloryczna – zawiera tylko 29 kcal w 100 g produktu. Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, dlatego kalarepa może przed tym uchronić.

Warzywo to nie uczula, więc mogą je jeść także dzieci. To bogate źródło witaminy C i Kwitamin z grupy B i ß-karotenu. Wspiera organizm, poprawia jego odporność i reguluje gospodarkę hormonalną. Skutecznie obniża wysoki poziom „złego" cholesterolu i wpływa na poprawę pracy nerek i wątroby. Jedząc kalarepę, uzupełniamy też niedobory sodu, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. 

To niepozorne, zielone warzywo zawiera też luteinę, która jest potrzebna do właściwego funkcjonowania narządu wzroku. Działa również antynowotworowo, przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawnia działanie jelit. 

Warto więc zajadać się kalarepą regularnie, choć jednocześnie - w przypadku diabetyków - nie przesadzać z porcjami. Co zrobić z kalarepy? My polecamy na przykład pyszne sałatki lub zupy. Więcej przepisów z kalarepą znajdziesz w naszym najnowszym artykule

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Miruna: Jaka to ryba i czy warto ją jeść? »

Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 181

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1613

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 361

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8