Czy kalarepa obniża cukier? Warzywo dla cukrzyków

Kalarepę znajdziesz w niemal każdym supermarkecie. Ta roślina kapustna jest łatwodostępna i bardzo prosta w przygotowaniu. A czy wiesz, jakie ma właściwości? Okazuje się, że to warzywo idealne dla cukrzyków. Czy kalarepa obniża cukier? Przekonaj się!

Fot.123RF/Picsel

Choć kalarepa nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce, to zdecydowanie warto się nią zainteresować.  Dlaczego? Ze względu na jej liczne, cenne właściwości. Regularnie powinni sięgać po nią zarówno diabetycy, jak i osoby w pełni zdrowe. Warto pamiętać, że najwięcej wartościowych elementów znajduje się w młodych liściach warzywa, a dopiero potem w łodydze, którą najczęściej się zajadamy. 

Kalarepa to warzywo wskazane dla cukrzyków, ale w niezbyt dużych porcjach. Choć wspiera przemianę węglowodanów, to ze względu na średni indeks glikemiczny (70 dla jednej porcji łodygi), diabetycy też nie powinni z nią przesadzać. Z drugiej strony jest niskokaloryczna – zawiera tylko 29 kcal w 100 g produktu. Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, dlatego kalarepa może przed tym uchronić.

Warzywo to nie uczula, więc mogą je jeść także dzieci. To bogate źródło witaminy C i Kwitamin z grupy B i ß-karotenu. Wspiera organizm, poprawia jego odporność i reguluje gospodarkę hormonalną. Skutecznie obniża wysoki poziom „złego" cholesterolu i wpływa na poprawę pracy nerek i wątroby. Jedząc kalarepę, uzupełniamy też niedobory sodu, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. 

To niepozorne, zielone warzywo zawiera też luteinę, która jest potrzebna do właściwego funkcjonowania narządu wzroku. Działa również antynowotworowo, przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawnia działanie jelit. 

Warto więc zajadać się kalarepą regularnie, choć jednocześnie - w przypadku diabetyków - nie przesadzać z porcjami. Co zrobić z kalarepy? My polecamy na przykład pyszne sałatki lub zupy. Więcej przepisów z kalarepą znajdziesz w naszym najnowszym artykule

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Miruna: Jaka to ryba i czy warto ją jeść? »

Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 21

15 min
1
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 41

30 min
2
30 min
2
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 73

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25