Kalarepę znajdziesz w niemal każdym supermarkecie. Ta roślina kapustna jest łatwodostępna i bardzo prosta w przygotowaniu. A czy wiesz, jakie ma właściwości? Okazuje się, że to warzywo idealne dla cukrzyków. Czy kalarepa obniża cukier? Przekonaj się!

Fot.123RF/Picsel

Choć kalarepa nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce, to zdecydowanie warto się nią zainteresować.  Dlaczego? Ze względu na jej liczne, cenne właściwości. Regularnie powinni sięgać po nią zarówno diabetycy, jak i osoby w pełni zdrowe. Warto pamiętać, że najwięcej wartościowych elementów znajduje się w młodych liściach warzywa, a dopiero potem w łodydze, którą najczęściej się zajadamy. 

Kalarepa to warzywo wskazane dla cukrzyków, ale w niezbyt dużych porcjach. Choć wspiera przemianę węglowodanów, to ze względu na średni indeks glikemiczny (70 dla jednej porcji łodygi), diabetycy też nie powinni z nią przesadzać. Z drugiej strony jest niskokaloryczna – zawiera tylko 29 kcal w 100 g produktu. Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, dlatego kalarepa może przed tym uchronić.

Warzywo to nie uczula, więc mogą je jeść także dzieci. To bogate źródło witaminy C i Kwitamin z grupy B i ß-karotenu. Wspiera organizm, poprawia jego odporność i reguluje gospodarkę hormonalną. Skutecznie obniża wysoki poziom „złego" cholesterolu i wpływa na poprawę pracy nerek i wątroby. Jedząc kalarepę, uzupełniamy też niedobory sodu, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. 

To niepozorne, zielone warzywo zawiera też luteinę, która jest potrzebna do właściwego funkcjonowania narządu wzroku. Działa również antynowotworowo, przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawnia działanie jelit. 

Warto więc zajadać się kalarepą regularnie, choć jednocześnie - w przypadku diabetyków - nie przesadzać z porcjami. Co zrobić z kalarepy? My polecamy na przykład pyszne sałatki lub zupy. Więcej przepisów z kalarepą znajdziesz w naszym najnowszym artykule

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Miruna: Jaka to ryba i czy warto ją jeść? »

Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

Odsłon: 28176

30 min
35

Przepis dnia

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

Odsłon: 1061799

>60 min
2432
30 min
32
Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

Odsłon: 15796

60 min
21

Przepis dnia

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4775

60 min
6
Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

Odsłon: 481

>60 min
2